Hirdetés
. Hirdetés

Adatvirtualizáció tisztán

|

Interjú Csillag Péterrel, a Starschema alapító ügyvezető igazgatójával.

Hirdetés

A korábbi évek konszolidációs hullámát követően a BI területét az IT-világ óriásai uralják – az újabb technológiák azonban a feltörekvő szereplők előtt is új lehetőségeket tárnak fel.

Hirdetés

Sikerrel aknázza ki a bennük rejlő potenciált a nagy hozzáadott értékű BI-tanácsadói szolgáltatásait 80 százalékban a nemzetközi piacon értékesítő Starschema, amely 2006-os alapítása óta évi 50-100 százalékkal növeli árbevételét.

Computerworld: Tanácsadói tapasztalataiból kiindulva a Starschema tavaly saját adatvirtualizációs megoldást fejlesztett ki. Milyen felhasználói igényre, BI-problémára ad megoldást a VirtDB?

Csillag Péter: A BI- és adattárház-megoldások elsősorban a licencelés és a bevezetés magas költsége miatt hosszú időn át nagyvállalati kiváltságnak számítottak. Napjainkban azonban folyamatosan jelennek meg azok a technológiák, amelyek akár új eszközökben, akár a meglévők új verzióiban a kisebb cégek, illetve kisebb munkacsoportok számára is elérhetővé teszik ezeket a képességeket. Az adattárolás terén is tapasztalható árcsökkenéssel, a felhőalapú tárhely-szolgáltatásokkal együtt mindez új felhasználási forgatókönyvek megjelenését eredményezte. A szervezetek immár megengedhetik maguknak, hogy a profitot termelő területeken túl is egyre több adatforrást vonjanak be elemzéseikbe, házon belülről és azon kívülről egyaránt. A nyitás, ha úgy tetszik, adatforradalom azonban újfajta nehézséggel is szembesítette a szervezeteket: a különböző rendszerekben, naplófájlokban, dokumentumokban, webes és mobilalkalmazásokban, közösségi hálókon, gépek által generált adatfolyamokban és publikus adatkészletekben tárolt adatokat és információkat nehéz felkutatni, összegyűjteni és integrálni az együttes elemzéshez. Erre a problémára ad valós idejű megoldást a VirtDB.

CW: Adatvirtualizációs megoldások évek óta elérhetők a piacon. Mitől különleges a VirtDB?

CsP: Bár nem újkeletűek, az adatvirtualizációs megoldások korántsem terjedtek el olyan széles körben, mint az adatbázisplatformok, vagy például a jelentéskészítő, az adatvizualizációs eszközök. Oka lehet ennek az is, hogy az adatvirtualizációt egy különálló, összetett rendszerben valósítják meg, amely az adateléréstől kezdve az adatáttöltésen és -transzformáción át emulált adatbázis-felületig és bizonyos statisztikai elemzésekig az összes funkciót tartalmazza. Óhatatlanul nagy, akár 70 százalékos átfedésbe is kerülhetnek ezek az adatvirtualizációs megoldások a már meglévő adatbázisokkal és BI-eszközökkel, így a felhasználók túl sokat fizetnek értük, nagyrészt szükségtelenül.

 

 

A VirtDB ezzel szemben a meglévő adatbázisra telepíthető, a valós idejű adatvirtualizációt költséghatékonyan és konfliktusmentesen oldja meg. Egyetlen funkciót valósít meg, de azt nagyon jól csinálja: adatokat derít fel és tesz elérhetővé a meglévő adatbázisban.

CW: Mennyivel gyorsítja, teszi olcsóbbá ez a körülmény a bevezetést?

CsP: A VirtDB jelenleg elérhető próbaverziója egy Docker image, amely letöltés után azonnal elindítható a hozzá tartozó, ingyenes PostgreSQL adatbázison, de megoldásunk a meglévő, éles adatbázison is órák, legfeljebb 1-2 nap alatt telepíthető és beállítható, nem kell hozzá külön infrastruktúra.

Miután a végfelhasználók a VirtDB-t a már ismert adatbázis-felületen érik el, a bevezetés semmilyen változást nem jelent számukra, a vállalat a tanácsadói költségek jó részét is megtakarítja, a licencek pedig más adatvirtualizációs eszközökhöz képest felébe-harmadába kerülnek. A VirtDB-t így már 2-3 adatkutató, kisebb elemzőcsoport számára is megéri bevezetni, és hamarosan elérhetővé tesszük az egyfelhasználós, desktop verziót is iOS-re és Windowsra.

CW: Idén januárban jelent meg a VirtDB próbaverziója, de már befutottak az első megrendelések is. Mi a gyors és üzletileg sikeres szoftverinnováció titka?

CsP: Célközönségünket adatkutatók és elemzők, sokfajta adattal dolgozó felhasználók alkotják, de más a stratégiánk, mint a többi szállítóé. Technológiai partnerekkel közösen kívánunk piacra lépni, BI- és adatbázis-gyártókkal, valamint nagy disztributorcégekkel tárgyalunk a világ több régiójában. Általános adatvirtualizálás mellett speciális megoldásokat is kínálunk. Egyik partnerünknek, a Tableau-nek például nem volt saját adatelérése SAP-hoz, mi elkészítettük. Hasonló együttműködésről tárgyalunk a Clouderával és a Pivotallal is.

Hamarosan külön cégbe szervezzük a VirtDB-t, a termékfejlesztés ugyanis más életciklusú, mint a tanácsadói projektek, az üzleti modellünket kedvezően értékelő kockázati tőkések számára is vonzóbb lesz így befektetés szempontjából.

Kereskedelmi iroda nyitását is tervezzük az Egyesült Államokban, amelyen keresztül a VirtDB-t és tanácsadói szolgáltatásainkat is közvetlenül értékesíthetjük. A fejlesztést azonban továbbra is Magyarországon tartjuk. Több mint 70 fős cégünk most költözött új irodába, amely vonzó környezetet teremt a képzett és tehetséges munkaerő számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.