Hirdetés
. Hirdetés

Agilitás és a placebóhatás

|

Interjú Linda Rising független tanácsadóval, a minták, agilis folyamatok és retrospekciók szakértőjével.

Hirdetés

Foglalkoztat egy ideje a gondolat, hogy az agilis módszertan sikere mennyiben tekinthető a placebóhatás eredményének, vagyis annak, hogy a jó dolgok azért következnek be, mert hiszünk ebben. A placebóhatás annak a megdöbbentő erőnek a megnyilvánulása, amelyet elménk valóságérzékünkre gyakorol. A megismerés, a tanulás területével foglalkozó kutatók most megállapították, hogy mindez csupán töredéke annak, amire szellemünk képes, és azonosítottak valamit, amit agilis gondolkodásmódnak neveznék.

Hirdetés

Linda Rising ezeket az ajánló szavakat fűzte előadásához, amelyet az IIR Hungary és a Sprint Consulting szervezésében március 24-25-én Budapesten sorra kerülő Optional konferencián fog tartani Az agilis gondolkodásmód ereje címmel.

A Tennessee állambeli Nashville-ből hozzánk látogató Linda Rising független tanácsadó, a minták, agilis folyamatok és retrospekciók szakértője. Doktori fokozatát az Arizonai Egyetemen szerezte az objektumalapú tervezés témakörében, dolgozott egyetemi tanárként, valamint a távközlés, a repülőgépgyártás és a taktikai fegyverrendszerek területén is. Több kiadvány – A Patterns Handbook, A Pattern Almanac 2000 és Design Patterns in Communications Software – szerkesztője, valamint a Fearless Change: patterns for introducing new ideas című könyv társszerzője.

Computerworld: Hogyan határozza meg az agilis gondolkodásmódot? Miért hasznos, különösen a munka területén, ha valaki agilisen gondolkodik?
Linda Rising: A kutatók szerint kétféle gondolkodásmód valamelyike jellemezhet bennünket: vagy úgy tartjuk, minden képesség eleve adott, velünk született és nem változtatható, vagy látjuk ugyan, hogy velünk született képességeink természetesen korlátozottak, de meggyőződésünk az, hogy mindannyian tovább tudunk fejlődni, különösen akkor, ha eltökéltek vagyunk, és keményen dolgozunk – ez utóbbi szemlélet az agilis gondolkodásmód.

Döntő jelentőséggel bír ez az élet minden területén, mert amit másokról – és magunkról – hiszünk, az meghatározza, hogy miként viszonyulunk hozzájuk. A kutatók szerint másokkal szemben megfogalmazott elvárásaink az ő valóságukat is meghatározzák, más szóval, ha valakiről úgy tartjuk, hogy képes fejlődni, akkor fejlődni is fog. Ha címkét ragasztunk valakire, akkor az a személy igyekezni fog, hogy megfeleljen ennek az elvárásnak. Mindebből következik, hogy elveszítjük mindazok hozzájárulását, akikről úgy gondoljuk, hogy nincs mit hozzátenniük a közös erőfeszítéshez.

CW: Hogyan győződhet meg valaki arról, hogy agilisen gondolkodik vagy sem? Örökölhető ez a képesség, vagy megtanulható? Ha tanulható, akkor miként fejleszthető az agilis gondolkodásmód, és hogyan viszonyul ez a folyamat az élethosszig tartó tanuláshoz?
LR: Mindannyian birtokában vagyunk mindkét gondolkodásmódnak, amelyek az élet különböző területein eltérő mértékben jutnak kifejezésre, de alapvetően az egyik vagy a másik gondolkodásmód lesz a domináns, amely meghatároz bennünket. Jó hír azonban, hogy ez a felállás megváltoztatható. A szó legmélyebb értelmében mindannyian „agilisek” vagyunk. Meg tudunk változni, és ez gondolkodásmódunkra is érvényes. Mindannyiunk fejében ott van egy kis hang, talán a szüleink, a nagyszüleink, a tanáraink hangja, vagy ezek kombinációja, és ez a kis hang óriási erővel befolyásolja életünket.

Ha azt mondjuk magunknak, hogy nem vagyunk elég okosak, jók és tehetségesek ahhoz, hogy elérjük céljainkat, akkor idővel hinni fogunk ennek a kis hangnak, és kudarcot vallunk. Ha viszont finomítunk a szóhasználaton, és ahelyett, hogy „erre képtelen vagyok”, azt mondjuk, „erre most még nem vagyok képes”, akkor máris a folyamatra fókuszálunk, a stratégiára, a munkára, az erőfeszítésre összpontosítunk. Tegyük ezt önmagunkkal és másokkal is! Ahelyett, hogy a tehetségre és a képességekre, arra fókuszálnánk, hogy kinek van adottsága valamihez és kinek nincs, változtassunk a szókincsen, és fokozatosan változni fog gondolkodásmódunk, változni fognak elvárásaink is.

CW: Idén új könyve is meg fog jelenni. Az első a bátor változtatás, az új ötletek megvalósításának mintáival foglalkozott. Ezúttal mire számíthatnak az olvasók?
LR: Az új kötet címe More Fearless Change lesz, és 15 új mintát ismertet az új ötletek megvalósításához. Helyet kapnak benne az eredeti minták is, visszatekintek arra, hogy szerzőtársammal, Mary Lynn-nel mit tanultunk azóta, hogy Fearless Change című munkánk 10 évvel ezelőtt megjelent. Szinte hihetetlen, hogy repül az idő!

Az Agile jóval több, mint "valami, amit a fejlesztés csinál"
Büszkék vagyunk rá, hogy idén is olyan programmal várhatjuk a résztvevőket, mely az agilitással még csak ismerkedőknek, a már gyakorlati tapasztalattal rendelkezőknek és a mély szakmai tudást birtoklóknak is bőven nyújt tartalmas előadásokat.
A keynote-előadásokat leszámítva az idei konferencián is három teremben folynak majd az előadások, a következő témák szerint csoportosítva: (csapat) menedzsment, üzlet és esettanulmányok, illetve minőségbiztosítás és technológia. A tematikus csoportosítással fő célunk bemutatni az agilitás teljes szervezetre gyakorolt hatását, és hangsúlyozni, hogy az Agile jóval több, mint "valami, amit a fejlesztés csinál" - nyilatkozta Margetin István, a konferencia programfelelőse.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár