Hirdetés
. Hirdetés

Agilitás és stabilitás egyensúlya

|

A digitális átalakítást megkönnyítő szoftvereket és szolgáltatásokat mutatott be az SAP a múlt héten Barcelonában megtartott TechEd konferenciáján, amelyekkel a vállalatok kétsebességű informatikai környezetet alakíthatnak ki. Az IoT-alkalmazások fejlesztését felgyorsító HANA Cloud szolgáltatás már elérhető, és a HANA 2 második generációs, memóriaalapú adatplatform is az lesz november végétől. A mikroszolgáltatásokat kínáló Hybris as a Service platform azonban - két piacot kivéve - csak jövőre jelenik meg a legtöbb országban.

Hirdetés

Röviddel az SAP HANA 2 hónap végi kibocsátása után a német szoftvercég piacra lép a következő generációs, memóriaalapú adatplatform expressz változatával is, amellyel a szervezetek még gyorsabban indíthatnak digitalizációs projekteket. Innovációs platformként az SAP HANA 2 évente kétszer gyarapodik majd technológiai újításokkal, hogy lankadatlan agilitást kölcsönözzön a rá épülő informatikai környezetnek - hangzott el a bejelentéskor.

A tervezett technológiai újítások első hulláma az adatbázis- és az adatmenedzsment, az analitikai intelligencia és az alkalmazásfejlesztés területét érintik. A HANA 2 platformon a szervezetek például a replikációval létrehozott, másodlagos rendszereket is használhatják az adatolvasás-igényes feladatok terheléselosztásához és gyorsabb végrehajtásához. A platformra épülő SAP Enterprise Architecture Designer webalkalmazás segítségével az IT-osztályok összetett adatarchitektúrák vizualizálásával győződhetnek meg az új technológiák várható hatásáról, mielőtt még bevezetnék azokat informatikai környezetükben. Az SAP HANA 2 prediktív analitikai könyvtára többek között osztályozó, asszociációs, idősor-előrejelző és regressziós algoritmusokkal bővült, amelyekkel az adatkutatók új összefüggéseket tárhatnak fel, és a gépi tanulás képességével ruházhatják fel a különböző alkalmazásokat. A fejlesztők a harmadik féltől származó programnyelvek és futtatókörnyezetek eddiginél szélesebb körét használhatják az SAP HANA 2 kiterjesztett alkalmazásszolgáltatásaiban, egy új, fájlfeldolgozó API-n (alkalmazásprogramozó felületen) keresztül pedig szöveges információkat és metaadatokat nyerhetnek ki a dokumentumokból mélyebb elemzés céljára.

Mikroszolgáltatások a felhőből
Szintén Barcelonában jelentette be a szoftvercég, hogy mostantól Németországban is elérhető az informálisan YaaS-ként emlegetett SAP Hybris as a Service platformja, amelyen keresztül a fejlesztők és a felhasználók egyszerű módon mikroszolgáltatásokkal gazdagíthatják alkalmazásaikat. A platformszolgáltatás idén elsőként az Egyesült Államokban indult, további piacokon - beleértve az ázsiai és csendes-óceáni térség országait is - 2017-ben jelenik meg.

Olyan pillanatban lép az SAP a mikroszolgáltatások piacára, amikor a szoftverfejlesztés a nagy, zárt rendszerek felől a sok kisebb, interaktív komponensből - mikroszolgáltatásból - felépülő felhőalapú rendszerek felé fordul, amelyeket felépíteni, méretezni és karbantartani is könnyebb, ezért nagyobb agilitás, gyorsabb innováció érhető el velük.

Az SAP Hybris as a Service platformon a vállalatok kereshetnek a speciális funkciókat, képességeket és adatkészleteket kínáló mikroszolgáltatások között, kapcsolódhatnak hozzájuk, előfizethetnek rájuk, és menedzselhetik őket. A Cloud Foundry platformszolgáltatására épülő SAP Hybris as a Service nyílt, bővíthető platform, így a fejlesztők SAP alkalmazásoktól független mikroszolgáltatásokat is könnyen készíthetnek a segítségével. De hasonló módon építhetnek a vállalatoknál - felhőben vagy házon belül futó - SAP alkalmazások adataira és feldolgozási teljesítményére is. Mindezt szabványos API-k teszik lehetővé, amelyek egyszerűsítik a különböző szállítóktól származó szolgáltatások összeillesztését. A szoftverfejlesztésnek ez a módja korábban elképzelhetetlen volt a túlzottan bonyolult és költséges integrációs feladatok miatt.

Maga a vállalat vagy a szervezet alakul platformmá az API-kra épülő gazdaságban - fogalmazott a Gartner májusban közzétett elemzésében (Industry Vision: Turning Your Business Into a Platform, 2016). Napjainkban a vállalatok többsége a legtöbb iparágban platform nélkül működik. Belülről kifelé építkezve igyekeznek értéket teremteni, és saját, korlátozott erőforrásaikra támaszkodva nehezen tudják elérni azokat a célokat, amelyeket a digitális csatornák és bevételek vonatkozásában a vezérigazgatók és IT-vezetők tűztek ki. A digitális bevételek lényege ugyanis, hogy kívülről jönnek befelé. A platformmá alakított vállalat sokkal több erőforrást mozgósíthat az értékteremtéshez, mivel házon kívül és azon belül egyaránt ökoszisztémákra támaszkodhat, mutatott rá a piacelemző.

Adatok az űrből
A Hybris as a Service platformon elérhető új mikroszolgáltatásokat is bemutatott az SAP a konferencián. Az Earth Observation Analysis Service a német szoftvercég és az Európai Űrügynökség (European Space Agency, ESA) együttműködésének eredménye, amely a Föld műholdas megfigyeléséből származó adatkészleteket kínál az alkalmazásokhoz és elemzésekhez. December 31-ig a szervezetek ingyenesen kipróbálhatják ezt a szolgáltatást.

Kereskedővállalatoknak készítette az Arvato Systems, az SAP arany fokozatú partnere azt a mikroszolgáltatást, amely valós idejű rálátást ad az árukészlet mozgására, lehetővé téve az üzletből történő kiszállítást és az online megvásárolt áruk üzletben történő átvételét. A cikkek mozgását RFID (rádiófrekvenciás azonosító) technológia követi az üzletekben és a raktárakban, amelyekben a munkafolyamat egyes szakaszait zónák jelölik. Amikor egy árucikk átlép egy zónahatárt, eseményt generál az Arvato raktárkészlet-kezelő szolgáltatásában, amely az események alapján folyamatosan jelzi a készletszintet és az árucikkek fizikai elhelyezkedését is. A kereskedő cégek ennek alapján webáruházukban is valós időben tüntethetik fel az árucikkek elérhetőségét, illetve egy vásárló kijelentkezésekor azonnal lefoglalhatják a szükséges mennyiséget, nehogy kifussanak a készletből.

Három további mikroszolgáltatással - Text Analysis Entity Extraction, Text Analysis Fact Extraction és Text Analysis Linguistic Analysis - pedig a vállalatok a természetes nyelven bevitt információk, például szöveggé alakított ügyfélszolgálati telefonbeszélgetések feldolgozására is megtaníthatják alkalmazásaikat.

- Az SAP HANA 2 olyan technológiai innovációt képvisel, amellyel a szervezetek megbirkózhatnak a digitális üzlet gyorsan változó kihívásaival - mondta Carl Olofson, az IDC kutatásvezető alelnöke. - Új és továbbfejlesztett funkciókat kínál a digitális átalakuláshoz szükséges adatmenedzsment javításához és gyorsabb alkalmazásfejlesztéshez. Az SAP Hybris as a Service felhőplatformon elérhető mikroszolgáltatások által pedig várhatóan elterjed majd az analitikai betekintésre épülő innováció is, versenyelőnyhöz juttatva a szoftvercég ügyfeleit.

IoT-alkalmazások gyorsan
A konferencián debütált az SAP HANA felhőplatformján elérhető IoT Application Enablement szolgáltatás is, amellyel a vállalatok bármely vagyontárgyuk, erőforrásuk, éles rendszerük - például termékük, szolgáltatásuk vagy folyamatuk - digitális ikerpárját, modelljét hozhatják létre, és azt összekapcsolhatják a szenzorokról, üzleti alkalmazásokból és más forrásokból gyűjtött, kontextust adó, valós idejű adatokkal. Ennek alapján rendkívül részletes képet kaphatnak arról, hogy az adott vagyontárgy a dolgok internetére csatlakozva hogyan fog működni teljes életciklusán keresztül, így azt megfelelő módon továbbfejleszthetik.

Mindehhez az SAP IoT Application Enablement szolgáltatás fejlesztőkészletet és kódgeneráló sablonokat tartalmazó környezetet, továbbá robusztus API-t kínál, amelyen keresztül a kifinomult szemantikus adatmodell szenzor- és üzleti adatokkal népesíthető be. Fejlett jogosultsági modell szabályozza a felhasználók hozzáférését, amely az üzleti partnerek összetett ökoszisztémáján belül is támogatni tudja az együttműködést. Nem utolsósorban az SAP IoT Application Enablement beépített képességeivel az adatmenedzsment és a tárolókezelés terhét is leveszi a felhasználók válláról, akik így gyorsabban elkészülhetnek a dolgok internetére épülő alkalmazásaikkal.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.