Hirdetés
. Hirdetés

Amerikai cégek lobbiznak a Huawei mellett

|

Nagyon kellemetlenül érinti a beszállítókat is az exporttilalom.

Hirdetés

A Reuters értesülései szerint a Huawei amerikai lapkabeszállítói, köztük az Intel és a Qualcomm a háttérben nyomást gyakorolnak az amerikai kormányra annak érdekében, hogy enyhítse a kínai óriás elleni tiltó intézkedéseket, miközben maga a Huawei nem végez hagyományos lobbitevékenységet.

Az Intel és a Xilinx vezetői május végén részt vettek egy találkozón az amerikai Kereskedelmi Minisztériumban, hogy megvitassák a a Huawei exporttilalmi listára helyezésének következményeit. Az intézkedések miatt az amerikai cégek speciális különengedély nélkül nemzetbiztonsági okokból nem adhatnak el technológiákat a világ legnagyobb távközlésiberendezés-gyártójának.

Hirdetés

Négy informátor szerint a Qualcomm ugyancsak nyomást gyakorolt a Kereskedelmi Minisztériumra. A lapkagyártók azt állítják, hogy a Huawei által gyártott okostelefonok és szerverek széles körben elérhető alkatrészeket használnak, így nem jelenthetnek ugyanolyan biztonsági kockázatot, mint a kínai vállalat 5G technológiájú hálózati eszközei.

Az egyik informátor hangsúlyozta, hogy itt nem a Huawei megsegítéséről van szó, hanem az amerikai vállalatoknak megvédéséről. A Huawei 2018-ban 70 milliárd dollárt költött alkatrészekre, ebből 11 milliárd dollárért vásároltak amerikai cégektől, a Qualcommtól, az Inteltől és a Micron Technologytól.

Egy belső forrás szerint a Qualcomm továbbra is szállítani akar lapkákat a Huawei-nek okostelefonokhoz és okosórákhoz. A Semiconductor Industry Association (SIA) iparági szervezet elismerte, hogy konzultációkat folytatott az amerikai kormánnyal a gyártók nevében, hogy tájékoztassa a döntéshozókat a tiltás gyártókat érintő rendkívül negatív következményeiről. A nemzetbiztonságot nem érintő technológiákra nem kellene kiterjednie a tilalomnak, ezt az álláspontot képviseltük, mondta Jimmy Goodrich, a SIA alelnöke.

A tiltást röviddel azt követően rendelték el, hogy megszakadtak az egy hónapja tartó kereskedelmi tárgyalások Kína és az Egyesült Államok között az utóbbi által feltételezett kínai vállalati kémkedések és szellemi tulajdon eltulajdonítások miatt.

Andrew Williamson, a Huawei PR-alelnöke egy Mexikóban adott interjú során azt mondta, hogy vállalata nem kért meg senkit arra, hogy lobbizzon az érdekében. Saját érdekükben cselekednek, mivel sokuknak a Huawei az egyik legnagyobb vásárlója, és katasztrofális következményekkel járna számukra annak elvesztése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.