Hirdetés
. Hirdetés

Amit a Skylake processzorokról tudni kell

|

Az Intel szeptember 2-án a berlini IFA kiállításon jelentette be hivatalosan Skylake lapkáit, amelyekről az augusztusi végi fejlesztői konferencián viszonylag kevés szó esett. Annak ellenére, hogy a lapkagyártó hatodik generációs processzorai közül az első már a hónap elején debütált a kölni Gamescom rendezvényen.

Hirdetés

Zűrzavarosnak tűnhet a kommunikáció koncepciója, pedig van rá magyarázat. A minden eddiginél szélesebb határok között méretezhető Skylake mikroarchitektúrára az Intel a Core processzorok négy vonalát és első ízben laptopokba szánt Xeon lapkákat épít, azok az USB-kulcs méretű Compute Sticktől kezdve a főáramot alkotó laptopokon, tableteken és hibrid gépeken át a mobil munkaállonásokig, asztali gépekig és információs kioszkokig a számítógépek legszélesebb körét fogják hajtani.

A Kölnben augusztus 7-én bejelentett első Skylake processzorok a számítógépes játékok kedvelőinek szánt, felső kategóriás, óratúlhajtásra alkalmas lapkák voltak. A legtöbb laptopba és tabletbe kerülő processzorok a német főváros szórakoztatóelektronikai kiállításán mutatkoznak be, nyilván a hardvergyártók első Skylake-alapú modelljeiben, míg a mobil számítógépeknek munkaállomás-szintű teljesítményt kölcsönző Xeon lapkák a negyedik negyedévben, vagy a jövő év folyamán érkeznek - az új mikroarchitektúrára épülő Celeron és Pentium processzorok, illetve további technológiai fejlesztések kíséretében, amelyekkel az Intel elsősorban a vállalati felhasználóknak fog kedveskedni.

Hirdetés

Más szóval minden célcsoport a maga rendezvényén ismerkedhet meg az Intel Skylake processzorokkal, pontosabban azokkal a képességekkel, amelyekkel az új mikroarchitektúra, és a technológia lehetőségeit kihasználó szoftverek - élükön a Windows 10 operációs rendszer -, valamint hardverelemek felruházzák a számítógépeket. Miután a PC fogyasztási cikké vált, a lapkagyártó az IDF 2015-ön is igyekezett izgalmasabb példákon keresztül bemutatni, hogy a fejlesztők mi mindent kezdhetnek technológiájával, de még mielőtt ezekre rátérnénk, vegyük sorra a Skylake legfontosabb újdonságait.


Full HD videó naphosszat, akkuról
Nekünk ugyanis nem kellett várnunk a berlini IFA kezdetéig, hogy további részleteket tudhassunk meg a Skylake-ről, mert egy héttel a kiállítás előtt Frank Kuypers, az Intel technológiai szakértője Budapesten ismertette a mikroarchitektúra újításait. Eszerint a 14 nm-es gyártási technológiával készülő Skylake processzorok kettő vagy négy maggal, 2 vagy 3 grafikus végrehajtó egységgel és eDRAM+ gyorsítótárral érkeznek, és nagyobb teljesítmény, energiahatékonyság mellett sok tekintetben megújítják a felhasználói élményt.

Számszerűsítve ezt, az Intel két és félszeres teljesítménynövekedést helyezett kilátásba, amely a grafikus feldolgozás és megjelenítés esetében a 30-szorosat is elérheti, miközben a felhasználók akár 60 százalékkal alacsonyabb energiafogyasztást és háromszor hosszabb akkumulátoridőt várhatnak a Skylake processzorokra épülő gépektől. Full HD felbontású videólejátszás esetében ez 1,4 órával hosszabb, 10 órás akkus üzemidőnek felel meg. A lapkák, amelyek egyszerre három darab 4k felbontású kijelzőt is képesek meghajtani, ebben a felbontásban 20-szor gyorsabbá teszik a videoszerkesztést, 3D grafikus teljesítményük pedig 40 százalékkal nőtt elődeikhez képest.

Speed Shift néven olyan energiahatékonysági funkciókkal ruházta fel az Intel soron következő processzorcsaládját, amelynek köszönhetően a CPU intelligens módon meg tudja változtatni energiafogyasztási állapotát. A korábbi két, Broadwell és Haswell lapkanemzedék tagjaihoz képest a Skylake processzorok egyrészt nagyobb teljesítményt ígérnek energiatakarékos üzemmódban, másrészt ebből az állapotból elődeikhez képest gyorsabb válaszadó képesség mellett tudnak majd kijönni. A Speed Shift persze csupán egyike a Skylake számos energiatakarékos üzemmódjának. A kettő-négy magos Skylake processzorok az Intel szerint minden ízükben energiahatékonyabbak lesznek elődeiknél, és négy, illetve nyolc párhuzamos feldolgozási szálat kezelnek, többet, mint akár a Haswell, akár a Broadwell lapkák.

A gyártókon múlik majd, hogy a Skylake processzorok nagyobb energiahatékonyságát mire fordítják, az akkumulátoros üzemidő meghosszabbítására vagy az akku és ezzel a laptop, illetve tablet tömegének csökkentésére, tette hozzá Frank Kuypers. Vásárláskor erre érdemes lesz odafigyelni, nehogy utólag csalódást okozzon a gép.

Térlátó kamerák, adatenklávék
További újítás a hatodik processzornemzedék új memória-alrendszere. A játékprogramok memóriasávszélesség-éhségének csillapítására az Intel a Haswell óta egyre több DRAM memóriát pakol a lapkára, de azt a Skylake-en továbbfejlesztette, és elnevezte eDRAM+-nak. Adatokat és utasításokat tároló gyorsítótárként üzemel ez is, a különbség annyi, hogy az eDRAM+ már nem csupán a grafikus segédprocesszort, GPU-t, hanem a CPU-t is kiszolgálja, azaz nem csak a játékok, hanem más alkalmazások teljesítményét is javítja. Ráadásul ez a képesség a laptopok sokkal szélesebb körén elérhető lesz, mert a Haswell és Broadwell processzorokra integrált gyorsítótárak egységes, 128 megabájtos méretével szemben a Skylake lapkák 64 és 128 megabájtos eDRAM+ memóriával is elérhetők lesznek.

Mindezek a képességek a felhasználói élmény gazdagítását és megújítását célozzák, amelyet a vezetékek és a jelszavak elhagyásával, az ember és gép közötti, természetes interakcióval jellemez az Intel. A Thunderbolt 3 USB-C csatlakozó például 40 Gbps-os átviteli sebességet ad, amellyel egy 4K felbontású játékfilm 30 másodperc alatt áttölthető a laptopra vagy a tabletre, de a gépek vezeték nélkül is dokkolhatók. A Skylake processzorokra épülő, Windows 10 alapú, így a Cortana digitális asszisztenst is tartalmazó eszközök támogatni fogják például a Wake-on-Voice funkciót, azaz alvó állapotukból a felhasználó hangos szóval is felébresztheti őket. Gépenként öt felhasználó hangja és ébresztő mondata lesz rögzíthető. A Windows 10 jelszót kiváltó, biometrikusan azonosító Helló funkcióját már aligha kell bemutatni, ez az Intel térlátó RealSense kamerájával ellátott laptopokon, tableteken és hibrideken fog működni.

Különösen a vállalatok értékelik majd a Skylake processzorok biztonsági funkcióit. A True Key technológia segítségével eltérő biztonsági szintek és szabályok állíthatók be annak alapján, hogy a felhasználó és hálózatra bejelentkező gépe fizikailag hol helyezkedik el. Ha a laptop és felhasználójának okostelefonja is a vállalat irodaépületében van, akkor például egyszerűbb azonosítás mellett is biztonsággal a hálózatra engedhető, de fokozott óvatosságra inthet, ha az eszközök a céges WLAN-on kívül, egymástól nagy távolságra találhatók.

A Skylake processzorok SGX (Software Guard eXtensions) bővítményével a vállalatok megbízható végrehajtási környezetet, ún. enklávét hozhatnak létre, amelyekben az alkalmazások megőrizhetik titkukat, legyen az szoftverkód, adat vagy mindkettő. A megoldás véd a kiváltságokkal operáló és a hardvert célzó támadások ellen, de ha az enklávéba zárt, megbízható kód mégis megsérülne, az alkalmazás nem indul el.

Nem utolsósorban a Skylake-bejelentésre az Intel továbbfejlesztette az aktív menedzsmenttechnológiát (AMT) is magába foglaló vPro eszközkészletét, valamint a házon belüli IT-osztállyal nem rendelkező kisvállalatokat segítő Small Business Advantage platformját is, amellyel nagyrészt automatizálható a PC-k teljesítményével és védelmével kapcsolatban felmerülő problémák kezelése.

Curie és a karperecek
Térjünk vissza azokhoz a robotokhoz, okos kerékpárokhoz, italautomatákhoz és más újításokhoz, amelyek az idei IDF-en elrabolták a reflektorfényt a lapkáktól - bár a San Francisco-i konferencián is elhangzott egy processzor vonatkozású bejelentés. Az Intel még januárban, az International CES 2105 szórakoztatóelektronikai kiállításon mutatta be Curie-t, a körömnyi méretű lapkára integrált - Quark mikroprocesszort, Bluetooth antennát, gyorsulásmérőt és giroszkópot tartalmazó - rendszert (system-on-a-chip, SoC), amelyet a viselhető digitális eszközökbe szán.

Hardvergyártók szűkebb köre most megkapta a Curie-t, így a rá épülő, első termékek még a negyedik negyedévben, a karácsonyi idényre megjelenhetnek. Brian Krzanich, az Intel vezérigazgatója hozzátette, hogy az októberben Rómában sorra kerülő Maker Fair kiállítástól kezdve a többi fejlesztő is hozzáférhet majd a parányi szilíciumra integrált rendszerhez.

Fitnessz karkötők, sportcipők és hasonló termékek mellett a Curie szinte bármibe beépíthető, amit az Intel egy BMX kerékpáros demóval is aláhúzott Krzanich előadása közben. A bemutatóban szereplő kerékpár kormányába és pedáljába is Curie lapkát szereltek, így egy alkalmazással annak útvonalát, sebességét és gyorsulását is követni, naplózni lehetett. Új fejlesztőeszköz-készleteket, (SDK-at) is kibocsátott az Intel, közöttük egy Identity IQ nevűt. Olyan funkcióval ruházhatók fel segítségével az eszközök, amellyel azonosítani tudják viselőjüket. A vezérigazgató szerint a fejlesztők például készíthetnek okoskarperecet, amellyel a felhasználó bejelentkezhet PC-jébe.

Az Intel mélységérzékelő, RealSense 3D kameráját - amely egy hagyományos és egy infravörös kamerát, valamint egy infravörös lézernyalábot használ - már említettük. A technológia néhány PC-ben már elérhető, az idei CES-en pedig egy okostelefon-prototípusban is látható volt. A térlátó kamerával felszerelt okostelefonra többek között olyan alkalmazás készíthető, amellyel a felhasználó távolságot mérhet, bútort például úgy is vásárolhat, hogy mérőszalag helyett telefonját használja. RealSense kamerás telefonokkal vagy tabletekkel olyan fotók is készíthetők, amelyek fókusza utólag megváltoztatható, illetve tárgyak szkennelhetők be 3D nyomtatón történő replikálás céljából. A technológia a drónok és robotok navigálását is segíteni fogja, okos italautomatákba szerelve pedig a vásárló nemének és korának megállapítását is lehetővé teszi, ami korhatáros termékek értékesítésénél jól jön, de a képesség virtuális próbafülkékben is hasznosítható.

Jövőre jelennek meg az első, 3D XPoint memóriás termékek. Az Intel és a Micron által közösen fejlesztett, új memóriatípus a DRAM-hoz képest tízszer nagyobb adatsűrűséget, és a NAND Flashnél ezerszer gyorsabb adatelérést ígér. Intel Optane márkanéven a processzorgyártó PC-kbe és szerverekbe szánt SSD-kel lép majd piacra, amelyek a játékprogramok és az in-memory adatbázisok futtatását is továbbgyorsíthatják.

Furán hangozhat, de az Intel valóság show készítéséről is megállapodott a United Artists stúdióval. A tervek szerint Amerika legnagyobb gyártói címmel tévébe kerülő műsor olyan feltalálók kalandjait követi majd végig, akik a Curie chipre épülő, viselhető eszközeikkel versenyeznek, és a győztes jutalma 1 millió dollár lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.