Hirdetés
. Hirdetés

Április 10-én vonulhat ki a Google

|

Egy kínai napilap szerint a vállalat ezen a napon távozik a távol-keleti országból. A fő kérdés mégis az, hogy a Google "mindössze" keresőjét vagy egész üzletét kiviszi-e Kínából?

Hirdetés

Az év első hónapja nemcsak a Nexus One miatt szólt a Google-ről; pár nappal az okostelefon bemutatása után a cég sokak számára talán meglepő bejelentést tett, amikor kilátásba helyezte kivonulását Kínából. A vállalat szerint egy hónappal korábban kínai hackerek egy csoportja szisztematikus támadásokat intézett a Google és más egyesült államokbeli nagyvállalatok szerverei ellen. A nyilvánosságra került információk alapján a behatolók kínai emberi jogi aktivisták Gmail-levelezéséhez próbáltak hozzáférni - hogy milyen sikerrel, még ma sem tudjuk pontosan.

A cég szerint ezzel "betelt a pohár", a kínai hackertámadások új mederbe léptek, miközben a vezetés nem tesz értékelhető lépéseket a probléma megoldására. A Google úgy ítélte meg, hogy a kormányzattal ápolt viszonya többé nem alkalmas arra, hogy hatékonyan dolgozhasson tovább az országban.

Kivonulásának "kikényszerítését" mégis a kínaiakra bízta: követelte, hogy a vezetés szüntesse meg kínai keresőjének (google.cn) cenzúráját, ellenkező esetben távozik az országból. (A Google ezzel egy korábbi döntését írta felül, amikor üzleti lehetőségeinek kiterjesztése fényében belement a cenzúrába.) Az azóta eltelt hetek viszont nem hoztak eredményt a tárgyalásokban.

Az egyik legnagyobb kínai gazdasági napilap, a China Business News szerint a Google április 10-én szánja rá magát az exodusra. Az információ egy meg nem nevezett alkalmazottól származik, és hivatalosan természetesen nem erősítették meg. Szintén a kivonulásra utaló jel, hogy a cég állítólag felajánlotta kínai alkalmazottainak munkavégzésük áttelepítését az USA-ba vagy a csendes-óceáni régióba.

A legfőbb kérdés nem is az időpont, hanem az, hogy a Google egész üzletét vagy csak kínai keresőjét viszi-e ki az országból - elemzők szerint a B-terv a valószínűbb. Akármi is történik, távozása esetén csak sokára vagy egyáltalán nem térhet vissza az országba a vállalat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.