Hirdetés
. Hirdetés

ASUS: mobilitás ultra

|

Egekbe szökött a személyi számítógépek iránti kereslet a járványhelyzetben, az ASUS azonban kiugróan a piac egésze felett növelte forgalmát az első félévben. A magyar felhasználók körében elsősorban lakossági és gaming laptopjairól ismert gyártó a nyáron ezzel a méltó felvezetéssel mutatta be hazánkban világbajnok ultrabookját. Győri Attilát, az ASUS Magyarország System üzletágának vezetőjét a fejlemények hátteréről és a trendek várható további hatásáról kérdeztük.

Hirdetés

Közel kétszer olyan gyorsan nőtt az ASUS laptopok forgalma térségünkben az első félévben, mint a notebookpiac egésze. Míg utóbbi a GfK jelentése szerint 27 százalékkal bővült az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) régió keleti felében, addig a gyártó 52,3 százalékos növekedést ért el, amivel piaci részesedését 17-ről 21 százalékra szélesítette. A piackutató intézet adatai szerint az ASUS a gaming laptopok régiós piacán is nagyot domborított, ahol részesedése 22-ről 25 százalékra gyarapodott, a 101,6 százalékkal bővülő piacot ugyanis 128,4 százalékos tempóval előzte.

Hirdetés

Computerworld: Mit tapasztal mindebből az ASUS Magyarországon, a régiós trendek miként formálják a hazai piacot?

Győri Attila: A GfK adatai alapján az első félévben együtt nőttünk a 34 százalékkal bővülő hazai laptoppiaccal, ahol megtartottuk vezető, 29 százalékos piaci részesedésünket. A magyar vásárlók zöme viszonylag későn, csak a járványhelyzet kezelését célzó korlátozó intézkedések bejelentésekor szaladt a (web)boltba, ezt azonban ellensúlyozta rohamuk intenzitása, ami fekete péntekhez mérhető forgalomcsúcsokat hozott a PC-típusú eszközök eladásaiban. Bár a felhasználók többsége alsó vagy középső árkategóriában keresett gépeket, szépen alakult gaming laptopjaink forgalma is, amelyek ára magasabb szintről indul. Kiemelkedő értékesítési számaink eléréséhez éppen ezért az ellátási lánc sikeres kezelése is kellett, amire a továbbiakban is gondot fordítunk, mert a jelekből ítélve a laptopok iránt mutatkozó vásárlási láz az év hátralevő részében sem fog csillapodni.

CW: Júniusban Magyarországra is megérkezett az ASUS ultrabookja, amely a csúcskategóriában bővíti a kínálatot. Milyen technológiákkal, nagyvállalati szintű képességekkel száll versenybe az ExpertBook B9450?

GYA: Csúcsgépünkkel és a hozzá adott szolgáltatásainkkal demonstráljuk, hogy nemcsak a lakossági és a gaming laptopok, hanem az abszolút felső kategóriás üzleti laptopok mezőnyében is az élvonalba tartozunk. Az ExpertBook B9450 már az ultrahordozható gépek esetében alapelvárásnak számító pehelykönnyű kialakítását tekintve is rendkívüli paraméterekkel bír, 870 grammos tömegével a világ egyik legkönnyebb és legkarcsúbb, kevesebb mint 15 milliméter vastagságú ultrabookja, amely katonai szabványok szerint tanúsított strapabírással és akár 24 órás akkumulátoros üzemidővel szolgálja a felhasználót. Egészen egyedülálló, innovatív megoldásait jól példázza az ASUS NumberPad, amely a feltalálása óta szerényen és változatlanul meghúzódó touchpad-et egy gombnyomásra LED megvilágítású számbillentyűzetté varázsolja. Az ExpertBook B9450 fizikai és kibervédelmét is számos hardveres és szoftveres megoldás, például a webkamera elé húzható pajzs, a biometrikus azonosításhoz sötétben is látó IR-kamera és beépített TPM-modul fokozza.

Ugyanilyen fontosak az ultrabookot övező, választható szolgáltatásaink is, amelyek a 24x7-es támogatáson túl többek között lehetőséget adnak a javításra küldött gép érzékeny adatokat tartalmazó meghajtójának visszatartására (HDD retention), illetve garancia alatt tartják a gépet akkor is, ha az rendeltetésszerű használat közben az ügyfél hibájából véletlenül károsodik (customer induced damage), például ráömlik a kávé. Az ExpertBook B9450 emellett távolról, a felhőből is menedzselhető, amit ultrabookot választó kis- és középvállalatok is rendkívül hasznosnak találhatnak.

CW: Az ASUS-tól már nem egy formabontó megoldást láttunk. Milyen technológiák, új formátumok kerülhetnek előtérbe a laptopok további fejlődésében?

GYA: A kijelzőtechnológiákat említeném példaként. Az ExpertBook B9450-nél a csillogásmentes kijelző már most is kitölti a felület 94 százalékát, de a jövőben teljesen kávamentessé válhat. Tovább erősödik a kétkijelzős formátum trendje is. Az ASUS ezen a téren már több, úttörőnek számító fejlesztést is bemutatott. ScreenPad megoldásunk például a touchpadet változtatja kijelzővé, ZenBook Pro Duo modelljeink a zsanéroknál elhelyezett második kijelzővel, a ScreenPad Plusszal támogatják az egyes szakterületeken dolgozó professzionális felhasználók munkáját, de laptopjaink között már bemutattuk a Precog prototípust is, amelyen a teljes billentyűzet a helyét elfoglaló második kijelzőn hívható elő.

Mindezek a csúcstechnológiás megoldások elsőként a felső kategóriás gépekben jelenhetnek meg, de az innováció a lakossági laptopokat sem kerüli el. A hazai piacon is népszerű VivoBook S családunk újításaival a felhasználók például gépük megjelenését tehetik egyedivé.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.