Hirdetés
. Hirdetés

Ausztrália nem kér a Huaweiből

|

Az új kormány sem engedi a hálózatépítést a kínaiaknak.

Hirdetés

Ausztrália újonnan megalakult konzervatív kormánya fenntartja az előző kormány döntését, amellyel kizárták a Huawei kínai távközlési óriásvállalatot az ausztrál szélessávú internethálózat kiépítésének 38 milliárd dolláros projektjéből.

Hirdetés

Ezt George Brandis igazságügy-miniszter közölte kedden. Az indoklás szerint a kormány az ausztrál nemzetbiztonsági hivatalok jelentései alapján jutott arra a következtetésre, hogy a Huawei nem vehet részt a beruházásban, amelynek keretében 3,5 millió helyre biztosítanak száloptikás internetes hozzáférést 2015 közepéig.

A Huawei kizárásáról még az előző, balközép ausztrál kormány döntött 2011 végén. A lépés ellen tiltakozott a kínai kereskedelmi minisztérium. Peking a többi között azzal érvelt, hogy a Huawei tíz éve van jelen Ausztráliában és nyolc, az Ausztráliában kiépíteni tervezett hálózathoz hasonló projekten dolgozik a világ nyolc országában, köztük az Egyesült Királyságban, Szingapúrban, Malajziában és Új-Zélandon.

A Huawei szerint jelentősen rontotta a cég nemzetközi hírnevét az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának tavalyi jelentése, amely szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államokra nézve a Huawei és egy másik kínai cég, a világ negyedik legnagyobb mobilszolgáltatójává előlépett ZTE további terjeszkedése az amerikai piacon.

 

A Huaweit 1987-ben alapította a dél-kínai Sencsenben a kínai néphadsereg egykori tisztje.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.