Hirdetés
. Hirdetés

Az adatelemzési technológiák élharcosa, a Palantir 2023-ra várja az első nyereséges évét

|

A gazdasági bizonytalanság megtorpedózza az amerikai tőzsdei bevezetések piacát.

Hirdetés

A Palantir Technologies előrejelzése szerint az idei lehet az első nyereséges éve. A cég azt is közölte, hogy lassította a munkaerő felvételét, csökkentette a részvényalapú kifizetéseket és a felhőalapú számítástechnikai beruházásokat is, válaszul a recesszióban lévő vállalkozások alacsonyabb kiadásaira.

Az előrejelzés, amely a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményekre támaszkodik, 16 százalékos emelkedést hozott az adatelemző szoftvergyártó részvényei számára pár órán belül, és közel 3 milliárd dollárral növelte meg a vállalat 15,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációját.

"Ahogy 2023-ra előre tekintünk, továbbra is kiadási fegyelmet fogunk gyakorolni ... ütemezni fogjuk a munkaerő-felvételt, miközben folytatjuk a beruházásokat a kiemelt fontosságú területeken, beleértve a termékkínálatunkat, a go-to-market stratégiánk kiépítését és a technikai szerepköröket" - mondta David Glazer pénzügyi vezető.

Hirdetés

A Palantir vezetői egy interjúban az AI-ról lelkesedtek, mondván, hogy a ChatGPT felemelkedése fényes pontnak bizonyul az ágazatban, és 2023-ban segíteni fogja az üzletét. "Sokféle módon integrálódhatunk az olyan technológiákkal, mint a ChatGPT, és alkalmazhatjuk ezeket a technológiákat az ügyfeleink adataira" - mondta Ryan Taylor bevételi vezérigazgató a Reuters-nek, de azt nem részletezte, hogy a Palantir hogyan tenné ezt.

A társaság részvényei azonban túl sokat emelkedtek, figyelembe véve, hogy a negyedik negyedéves nyereségességet a vonal alatti kiigazítások, mint például a kamatbevételek hajtották, és maga a negyedév a várakozásoknak megfelelően alakult, mondta Rishi Jaluria, az RBC elemzője. A vállalat 2023-ra 2,18 és 2,23 milliárd dollár közötti bevételt prognosztizált, ami a Refinitiv szerint az elemzők által becsült 2,29 milliárd dollár alatt van.

A Palantir szolgáltatásait igénybe vevő, újonnan tőzsdére lépő cégek bevételei visszaestek, mivel a gazdasági bizonytalanság megtorpedózza az amerikai tőzsdei bevezetések piacát. Ez a bevétel az első negyedévben várhatóan csaknem a felére, 16 millió dollárra csökken az egy évvel korábbihoz képest.

Az ukrajnai orosz inváziót követő védelmi szerződések megugrása mégis hozzájárult ahhoz, hogy a negyedik negyedéves bevétel 18 százalékkal 509 millió dollárra emelkedve felülmúlta a becsléseket. A Palantir ebben az időszakban a Lockheed Martin védelmi vállalkozóval és a brit hadsereggel kötött szerződést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.