Hirdetés
. Hirdetés

Az AI-től a BI-ig

|

Az üzleti intelligencia, az adatvizualizáció és a mesterséges intelligencia lesznek a fókuszban a november közepén sorra kerülő Budapest BI Fórumon.

Hirdetés

Töretlen a gépi tanulásra épülő, gyakran mesterséges intelligencia (AI) címkével ellátott üzleti megoldások népszerűsége. Egyre újabb és újabb területeken jelennek meg okos algoritmusokat hasznosító módszerek. A szövegfelismerés például a chatbotoknál és az automatizált ügyfélszolgálatban, a számítógépes képfeldolgozás pedig az önvezető autóknál fontos, de az automatikus fotókategorizálás és -feliratozás, a beszédszintetizálás és a gépi fordítás hátterében is neurális hálókra épülő modellek futnak.

Hirdetés
          

Magyarország valóságos nagyhatalom lett mára a mesterséges intelligencia területén, számos helyen foglalkoznak ilyen témájú fejlesztésekkel. Ennek jele az is, hogy idén a Continental fejlett technológiákkal foglalkozó részlege is Budapesten nyitott önvezető autókkal foglalkozó, mesterséges intelligenciára specializált kutatóműhelyt (lásd előző lapszámunkat).           

Nyíltság és együttműködés
Továbbra is jellemző trend az analitikában a nyílt forráskódú eszközök térnyerése. A hagyományos adatbányászati eszközöket egyre több helyen egészítik ki Python vagy R nyelvű alkalmazásokkal. A két legnépszerűbb data science környezet továbbra is fej-fej mellett halad. A Python sokak számára vonzó, mert alapvetően hagyományos programozási nyelv, ahol az adatelemzési funkciókat külön könyvtárak látják el (például a Pandas vagy a scikit-learn). Így könnyebb megtenni az első lépéseket, mind a programozáshoz már értők, mind a teljesen kezdők hamar tudnak sikereket elérni.

           

Az R alapvetően statisztikai-elemzési célokra jött létre, így működése bizonyos szempontokból kicsit eltér a megszokottól, de hozzáértő kezekben csodákra képes. Az R az akadémiai szférában különösen erős, így számos új módszer vagy algoritmus elsőként ezen a nyelven készül el, valamint sok diák is először így találkozik az adatelemzéssel. Magyarországon mindkét nyelvnek erős a felhasználói tábora. A hazai R-közösség meetupja, az ötödik születésnapját nemrégiben ünnepelt BURN ezernél is több taggal rendelkezik. A Python népszerűségét pedig az is mutatja, hogy számos nagyvállalat alkalmazza már adattudományi feladatokra, példa erre a konferencián is előadó Magyar Telekom és az OTP Bank. Piaci szempontból érdekes, hogy a nagy szoftvercégek szintén egyre jobban támogatják ezeket a nyelveket, akár valamilyen API-n vagy interfészen keresztül, akár közvetlenül beilleszthető és futtatható kód formájában.           

Éles verseny a felhasználókért
Az elmúlt években kifejezetten felpezsdült az adatvizualizációs és önkiszolgáló BI-szoftverek piaca. A Microsoft a Power BI szoftvercsomaggal jól használható és igen kedvező költségszintű alternatívát kínál a felhasználóknak, akik jellemzően amúgy is az Excelt használták korábban adatfeldolgozásra. Nem maradnak le azonban a versenytársak sem. Az adatvizualizációs piac talán legismertebb szereplőjének számító Tableau lényegesen átalakította és a felhasználók számára kedvezőbbé tette árazási politikáját. Ezen kívül egy teljesen új terméket is piacra dobott Prep néven, amely az adatok előkészítésére és feldolgozására szolgál.           

A Qlik is új irányokkal próbálkozik: a nyár folyamán felvásárolta a Podium Data szoftvercéget, így már komplett, a BI mellett bigdata-jellegű feladatokra is alkalmas platformot kínál ügyfeleinek. Természetesen a többi szoftvercég is nagyon aktív a piacnak ebben a szegmensében, így a vásárlók többek között még az IBM/Cognos, a MicroStrategy, az Oracle vagy éppen a SAS kínálatából is válogathatnak, ha modern adatvizualizációs eszközöket keresnek.           

Most mutasd meg!
Az adatvizualizáció népszerűségét az is mutatja, hogy ismét nagy érdeklődés övezi a BI Fórum adatvizualizációs versenyét, ahol a résztvevők egy, a szervezők által közzétett, publikus adathalmazt elemezhetnek tetszés szerinti eszközökkel. A versenyre nevezni a dataviz.hu oldalon lehet, a pályaműveket november elejéig kell beadni. A legjobb anyagok bekerülnek a konferencia alatt sorra kerülő élő döntőbe, ahol a csapatok röviden bemutathatják alkotásaikat a közönségnek, és szakmai zsűri ítéli oda a legjobbnak járó díjakat.           

Data Job Fair állásbörze
A vállalatok adatéhségét mutatja az is, hogy egyre nagyobb a számokkal jó barátságban lévő munkatársak iránti kereslet. A potenciális munkaadók között ott vannak a hazai nagyvállalatok, a Magyarországon fejlesztési vagy támogatói központot működtető tech-cégek, a jellemzően regionális feladatokat ellátó Shared Services Centerek és a hazai startupok is. Az állást keresők és kínálók összekötését célozza a Data Job Fair este (datajobfair.hu), amelyen a résztvevők kötetlen formában beszélgethetek a cégek képviselőivel. Nagyon népszerű része a programnak a MentorSarok is, ahol előzetes jelentkezés után tapasztalt profiktól lehet karriertanácsokat kérni.           

Budapest BI Fórum
2018.
november 13-15.  
budapestbi.hu

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.