Hirdetés
. Hirdetés

Az Airbus leszállítja az utolsó A380 Superjumbót

|

A vállalat idén ismét nyereséges lett, annak ellenére, hogy a COVID-járvány miatt a légitársaságok világszerte befagyasztották az új repülőgépek megrendeléseit.

Hirdetés

Átadták az Emirates légitársaságnak az utolsó Airbus A380-as szuperjumbó repülőgépet, amely legördült a szerelőszalagról. Ezzel véget ért Európa egyik legambiciózusabb, ám végül túl költségesnek bizonyuló légiközlekedési projektje - közölte a cég.

Ez volt a 123. A380-as, amely az Emirates flottájába került, és messze a legnagyobb a hatalmas, kétszintes repülőgépek közül, amely 500-tól 850 fő szállítására alkalmas, és magánlakosztályokat, sőt zuhanyzókat is kínál a fedélzeten.

Hirdetés

A 2007-es kereskedelmi járatindítás után az utasok elismerő véleménye ellenére azonban a legtöbb légitársaság nehezen tudta megtölteni a gépet, így a négyhajtóműves óriásgép üzemeltetésének gazdasági kilátásai tarthatatlanná váltak.

Az Airbus 2019-ben leállította a programot, elismerve, hogy a maroknyi globális csomópontot összekötő hatalmas repülőgépek iránti keresletre tett fogadása nem vált be. Mindössze 251 A380-as épült, szemben a becslésekkel, amelyek szerint legalább 400-at kellett volna eladni ahhoz, hogy az Airbus számára megtérüljenek a nagyjából 25 milliárd eurós beruházási és gyártási költségek.

A dubaji székhelyű Emirates mégis kitartott a típus mellett a kiterjedt hosszú távú járathálózatán, amely számos olyan repülőteret vesz igénybe, amelyeken már most is korlátozott számú terminálhely van.

"Ez lehetőséget adott számunkra, hogy újraértelmezzük az utazási élményt, hatékonyan kiszolgáljuk a beállóhelyhiánnyal küzdő repülőtereken jelentkező keresletet, és megerősítsük hálózatunk növekedését" - mondta Tim Clark, az Emirates vezetője egy nyilatkozatban.

Az Airbus idén ismét nyereséges lett, annak ellenére, hogy a COVID-járvány miatt a légitársaságok világszerte befagyasztották az új repülőgépek megrendeléseit. A cég erős keresletet prognosztizál a népszerű és költséghatékonyabb egyfolyosós A320-as, valamint az A350-es széles törzsű repülőgépek iránt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.