Hirdetés
. Hirdetés

Az Alphabet új cége, az Intrinsic ipari robotok számára készít szoftvereket

|

A Google évek óta a robotika megszállottja, de a vállalat erőfeszítései nem voltak célratörőek, és még nem hoztak kereskedelmi sikereket.

Hirdetés

A Google anyavállalata, az Alphabet új céget alapított Intrinsic néven, amely ipari robotok számára fejleszt szoftvereket. A leányvállalat az Alphabet egyike lesz azoknak a viszonylag spekulatív cégeknek, amelyek olyan új technológiákra összpontosítanak, mint az önvezető autók (Waymo), kézbesítő drónok (Wing) és egészségügy és biotechnológia (Verily).

Arról, hogy pontosan mit épít az Intrinsic, vagy kik lesznek az ügyfelei, egyelőre nem tudni részleteket. A vállalat új vezérigazgatója, Wendy Tan White egy blogbejegyzésben az Intrinsic ambícióit nagy vonalakban felvázolta, mondván, hogy "az ipari robotikában rejlő kreatív és gazdasági potenciált több millió vállalkozás, vállalkozó és fejlesztő számára fogja felszabadítani" olyan szoftverek létrehozásával, amelyek az ipari robotokat "könnyebben használhatóvá, kevésbé költségessé és rugalmasabbá" teszik.

A Google évek óta a robotika megszállottja, de a vállalat erőfeszítései nem voltak célratörőek, és még nem hoztak kereskedelmi sikereket.

Hirdetés

Az első bevásárlásokat 2013-ban ejtették meg, és nagyjából hat hónap alatt hét céget vásároltak fel, köztük a Schaftot (ez a japán cég, amely kétlábú robotjairól ismert), a Bot & Dollyt (nagyon menő vírusvideók készítők) és a Boston Dynamicsot (amely robotállatairól közismert, és nemrégiben a Hyunday érdekkörébe került). A robotokkal kapcsolatos kezdeményezés a "Replicant" nevet kapta, és az az Andy Rubin vezette, aki az Android mobil operációs rendszer társalapítója. Az évek során azonban a Replicantról nem érkezett újabb hír, sőt a Google a legtöbb felvásárolt céget eladta, vagy bezárta. Ennek oka részben az volt, hogy nehéz robotokat fejleszteni és gyártani, ráadásul nem túl nyereségesek. De az is közrejátszhatott, hogy Rubin 2014-ben távozott a cégtől, miután szexuális visszaéléssel vádolták (amit a Google igyekezett titokban tartani).

A Replicant kudarca óta a vállalat inkább a szoftveres oldalra koncentrál, a gépi tanulás segítségével tanítja meg a robotokat arra, hogy közvetlen felügyelet nélkül manipuláljanak tárgyakat. Ez a Google erősségein alapszik, és a jelek szerint ez lesz az Intrinsic fókusza a jövőben.

"Az elmúlt néhány évben csapatunk azt vizsgálta, hogyan adhatnánk az ipari robotoknak olyan képességet, hogy érzékeljenek, tanuljanak és automatikusan kiigazításokat végezzenek a feladatok elvégzése közben, így a beállítások és alkalmazások szélesebb körében működhetnének. Olyan szoftvereket teszteltünk, amelyek különféle technikákat használnak, mint például az automatikus érzékelés, a mélytanulás, a megerősítő tanulás, a mozgástervezés, a szimuláció és az erőszabályozás" - írta Tan White a blogbejegyzésben.

A Google 2019-ben nagy port kavart, amikor bejelentette az Everyday Robot projektet: a cég X technológiai inkubátorában fejlesztett projekt egy "általános célú tanuló robot" létrehozására irányult. De ez a projekt sem haladt tovább. A The Verge kommentárja szerint talán az Intrinsicnek több szerencséje lesz a Google figyelmének fenntartásában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.