Hirdetés
. Hirdetés

Az Amazon nagyon kihúzta a gyufát az EU-nál

|

Az óriáscég ellen per indul, amiért a kereskedelmi rendszerében felhalmozódó adatokat tisztességtelen versenyre használta. A vád szerint ha valaki sikeresen árult a platformján, a gigacég lemásolta a terméket és olcsóbban árulta.

Hirdetés

Lépten-nyomon antitröszt-perekbe botlunk, a Google, a Facebook és mások mellé most az Amazon is felkerül. Az EU pert indított az e-kereskedelmi óriás ellen, amiért saját platformján helyzetével visszaélve versenyzett más vállalkozásokkal. A vád szerint a cég arra használta a rendszerében felgyülemlő adatokat, hogy lemásolja független gyártók termékeit: minderre elsősorban a francia és a német piacon találtak példákat az illetékeseket.

Hirdetés

Egy másik vizsgálat azt igyekszik feltárni, hogy azok a független kereskedők, amelyek az Amazon logisztikai hálózatát használták, valóban hozzájuthattak olyan előnyökhöz és szolgálatásokhoz, amelyekből a saját logisztikai hálózatukra építő kereskedők ki vannak zárva.

Az Amazon helyzete enyhén szólva is érdekes, mert miközben kereskedelmi platformot biztosít más kereskedőknek, ugyanitt maga is árusít különböző termékeket és szolgáltatásokat. Ha egy kisebb gyártó valamilyen terméke jól fogy, ennek adatai megjelennek az Amazon rendszerében, ami erős csábítást jelenthet a platform számára, hogy maga is hasonló terméket dobjon piacra.

Ez több puszta spekulációnál: a Wall Street Journal már áprilisban megírta, hogy az Amazon ilyesmiben utazik. A cég korábbi alkalmazottai azt állították, hogy az Amazon nem csupán beazonosítja a legújabb trendeket, hanem hasonló terméket kezd el forgalmazni, amelyeket kompetitív árazással hoz versenyelőnybe.

Az Amazon persze tagadta a vádakat, de ez nem nyugtatta meg az amerikai és európai törvényhozókat. Az EU tavaly nyáron indított vizsgálatot az Amazhon ellen, és a mostani vádemelés ennek a procedúrának a következő állomása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.