Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple csak nevet a Microsoft Zune lejátszóján

|

Az iPod ötödik születésnapján az Apple csatlakozott az afrikai betegekért életre hívott RED kampányhoz, és Steve Jobs, a vállalat elnök-vezérigazgatója a Microsoft Zune projektjének leszólását sem hagyhatta ki.

Hirdetés

Sonny Bono, a U2 frontembere multinacionális cégekkel közösen hozta létre a RED márkanevet; a vörös színben pompázó, borsos árú termékek eladásából származó extra bevétel bizonyos részét az afrikai országokban az AIDS, malária és tuberkolózis elleni küzdelemre fordítják. A kezdeményezés támogatói örvendetes szemléletváltásról, a kételkedők a "bizonyos rész" meghatározás kapcsán ízléstelen marketingfogásról beszélnek. Oprah Winfrey, az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb televíziós személyisége és az ír világsztár múlt pénteken mindenesetre lelőtte az Apple iPodjának ötödik születésnapja alkalmából esedékes egyik meglepetést, amikor kampányuk során tíz darab piros színű iPod nanóval jelentek meg Chicagóban.

Az Apple legutóbb szeptember közepén mutatott be új iPod modelleket, köztük a nano 2, 4 és 8 gigabájtos változatait. Az alumíniumházas eszközök akkumulátora jobban bírja az eddigieknél az igénybevételt, és a kijelző fényereje is jelentősen megnövekedett. A Chicago Tribune értesülései szerint a legfrissebb, vörös iPod nanók ugyan még nem állnak a vásárlók rendelkezésére, de pénteken már megjelennek a boltok polcain. Az új modellek megváltozott színén kívül technikai jellemzőikről egyelőre nincsenek információink.

Úgy tűnik, Steve Jobs is kiheverte a visszadátumozott dolgozói részvényopciók ügyét, és ismét megtalálta jól megszokott hangját. A vállalat elnök-vezérigazgatója az iPodok kapcsán mi mást is vett volna célba a Newsweeknek adott interjújában, mint a Microsoftot. A Zune iránti rajongással semmiképpen sem vádolható Apple-vezér szerint a Microsoft projektje nem jelent különösebb fenyegetést az iPodra nézve. A Microsoft lejátszójának egyik legfontosabb tulajdonsága a letöltött zeneszámok (vezetéknélküli) megoszthatósága a közelben tartózkodó Zune-tulajdonosokkal, akik három nap alatt három alkalommal hallgathatják meg azokat. A szolgáltatás sebességével kapcsolatban Jobs úgy fogalmazott, hogy annak létrehozása "egy örökkévalóságig tart", és hozzátette: mire az ember végez az egész megosztási procedúrával, "a lány már rég felkelt és hazament. Egyszerűbb az egyik fülhallgatónkat az ő fülébe dugni, így legalább a félméternyi kábel összeköt majd vele." A romantikus hasonlatok korszakát élő Jobs elmondta, nem tart attól sem, hogy az egyediségét fokozatosan elvesztő iPod és iTunes szolgáltatás felhasználói tábora csökkenne. "Olyan lenne, mintha azt mondanánk: többé nem csókoljuk meg kedvesünk ajkait, mert kiderült, másoknak is van szája. Ennek nincs semmi értelme."


A Guardian Unlimited karikatúrája


Az Apple látszólag töretlen optimizmusa persze nem feltétlenül indokolt. A Microsoft nem osztja a fenti filozófiát, és úgy gondolja, a sikeres verseny éppen az eltérő szolgáltatásokon alapulhat. Az iPodból hiányzó vezetéknélküli elérés és FM rádió egyesek szerint számtalan felhasználót csábít majd át az Apple-től a Zune-hoz, mások szerint nem lesz képes erre; annyi mindenesetre biztos, hogy a vezetéknélküli alkalmazások Japánban már igen elterjedtek, és egyre népszerűbbek az amerikai piacon is - elég csak a Nintendo DS kétmilliós táborára gondolni. Az Apple szempontjából további aggodalomra adhat okot az is, hogy sok kiadó szerint az iTunes túl nagyra nőtt, és árait sem emeli a nekik tetsző ütemben. Jobs kifejtette: az utóbbi gyakorlaton továbbra sem tervez változtatni, mivel cége elkötelezte magát a zenei kalózkodás elleni harcban.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.