Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple-ön csattan a kínai ostor?

|

A kínaiak kezdik zokon venni a szellemi tulajdon ellopását...

Hirdetés

hamisított Pepsi és Coca Cola Kínában
hamisított Pepsi és Coca Cola Kínában

Évtizedeken keresztül kezelték „rugalmasan” a rizs hazájában a szellemi tulajdonjogot. Amint az várható volt, az ország fejlettségi szintjének emelkedésével elkezdte szúrni a helyi jogtulajdonosok szemét, hogy az ő alkotásaikba fektetett munkát sem veszik más komolyan. Ez mára odáig fajult, hogy jogsértő címek eltávolítását követelik és több millió dollár összegű kártérítést várnak azon kínai írók, akik szerint műveik illegálisan érhetők el az Apple online áruházában.

A Washington Post beszámolója szerint 12 író jogi képviselői három keresetet nyújtottak be a pekingi bíróságra, amelyben szerzői jogi jogsértéssel vádolják az amerikai műszaki céget. A keresetben 59 címet neveznek meg, amelyek jogosulatlanul, az írók engedélye nélkül érhetők el az Apple online áruháza kínálatában. A három keresetben 23 millió jüan (3,5 millió dollár) kártérítést követelnek a jogsértő alkalmazások eltávolítása mellett.

Az Apple kínai szóvivője szerint a cég, maga is számos szellemi tulajdonjog jogosultjaként, igyekszik érdemben reagálni minden egyes hozzájuk érkező panaszra, és a legnagyobb körültekintéssel kezelni a jogsértések gyanúját.

Az érintett írók jogi képviselője szerint a keresetet még januárban nyújtották be, amelynek eredményeként az Apple törölt néhány vitatott címet a kínálatából, ám ezeket a fejlesztők szinte azonnal visszatöltötték. Az elmúlt közel két hónapban további tíz író csatlakozott a keresethez, jelezve, hogy az ő műveik is illegálisan érhetők el. A jogsértő címek száma így 95-re nőtt, írja a HENT hírlevele.

Az érintett kínai írók között van az ország egyik legkedveltebb írója és leghíresebb bloggere, az autóversenyző Han Han, aki korábban részt vett a Baidu ellen kezdeményezett jogérvényesítési eljárásban is. Akkor 40 író keresete hatására Kína legnagyobb keresőmodulja mintegy 3 millió jogsértő címet távolított el online könyvtárából.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.