Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple szerint a világ

|

Megtartották értékelő találkozójukat a Steve Jobs alapította vállalat részvénytulajdonosai, ahol szóba került az új vezetőválasztás, a gazdasági eredmények és a legfelsőbb szinten reagált az Apple arra a pletykára, hogy valóban a jövő otthonán dolgoznak-e.

Hirdetés

Több száz részvényes jelent meg az Apple campusán: több helyiség is teljesen megtelt a helyi idő szerint tegnap délelőtt 10 órakor kezdődött eseményen, számolt be a történtekről az IDG amerikai újságírója. A vállalat kénytelen volt külön transzferekkel utaztatni azon tulajdonosait, akik nem fértek be a számukra megnyitott két terembe, hogy nyomon tudják követni az eseményeket.

Vezetőségválasztás

Hosszú évek óta ilyenkor zajlik az igazgatótanács meg/újraválasztása. Idén azonban megváltoztatták a szokást: Bruce Sewell, a vállalat vezető alelnöke bejelentette, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, a részvénytulajdonosok kérését teljesítve, a vezetők megválasztásához szükséges 50 százaléknál nagyobb szavazói arányt kapnak. Azaz a cég tulajdonosainak nagyobb szava lesz a jövőben a vállalatvezetés megújítását illetően. Mivel ez jelentős változást hoz a döntéshozatalban, ezért csak a jövő évtől lép életbe, közölte Sewell.

A jelenlegi vezetők egyébként felajánlották lemondásukat, ha nem kapnak bizalmat a részvényesektől, ám erre nem került sor. Minden, most az igazgatótanács tagjaként (is) dolgozó Apple-ös 80 százalék feletti támogatást kapott a részvényesektől: Tim Cook 98,2 százalékot, Ronald Sugar 97,9 százalékot, Robert Iger 97,8 százalékot, Andrea Jung 94 százalékot, William Campbell 88,6 százalékot, Millard Drexler 88,2 százalékot, Arthur Levinson 84 százalékot, végül Al Gore a részvényesek 81,4 százalékának bizalmát bírta.

Sor került hat javaslat előzetes szavazására is, melyek például a jelenlegi vezetői kompenzációs jelentés és a már említett többségi szavazat tervének elfogadását hozták magukkal.

Tim Cook az Apple 2012-es évértékelőjén
Tim Cook az Apple 2012-es évértékelőjén
Évértékelés

Ezt követően az elmúlt év értékelésével foglalkoztak; a vállalat vezérigazgatója, Tim Cook külön kiemelte, hogy ez volt az első részvényes találkozó Steve Jobs halála óta. Az egykori vállalatvezetőről külön megemlékeztek, majd rátértek az Apple 2011-es évére. Ennek kapcsán többek között elhangzott, hogy a Siri márkanév a világ majdnem országában ismertté vált, az iOS fejlesztőinek száma folyamatosan nő, ahogy a mobilalkalmazások száma is - utóbbi már meghaladta az 550 ezret. Az iPod mindezek ellenére is sikeresnek mondható, az USA-ban a piac még mindig több mint 70 százalékát birtokolja. Ehhez persze kellett az iTunes Store sikere is: „Közel vagyunk a 25 milliárdos letöltéshez. Nehéz ezt a számot emberi ésszel felfogni” - mondta Cook.

A kiskereskedelmi üzleti egységek létét és terjeszkedését is sikerként könyvelte el a cégvezetés: immár több mint 360 Apple bolt - és további néhány hamis áruház - a Szerk. - várja az érdeklődőket, melyeket az elmúlt negyedévben több mint 110 millió ember keresett fel. És természetesen a pénzügyi eredményeket is megemlítette Cook. 2011 során összesen 108 milliárdos bevételre tett szert a vállalat, ami 43 milliárd dollárral több, mint amit egy évvel korábban elértek. „Ez a növekedés több mint a HP, a Dell, a Nokia, a HTC, a Google és a RIM összesített növekedése - ez egyszerűen észvesztő!” - kommentálta a számokat a CEO.

Kérdések és válaszok

A fentiek után kaptak lehetőséget a részvényesek arra, hogy kérdéseket tehessenek fel a vállalat vezetésének. Ez azon igen ritka alkalmak egyike, amikor az Apple igazgatótanácsa nem csak pénzügyi elemzőkkel folytat nyilvános párbeszédet. Noha sokan tartottak tőle, hogy a rossz kínai munkakörülmények miatt tiltakozók végül botrányba fullasztják az eseményt, az a 25 ember, aki nemtetszését fejezte ki ennek kapcsán, a bejárat mellett volt kénytelen várakozni, így nem gyakorolhatott komoly hatást a rendezvény menetére. Ennek ellenére természetesen szóba került a Foxconn-helyzet, ám annak elsősorban a cég pénzügyi helyzetére gyakorolt hatását illető kontextusban.

Összességében a részvénytulajdonosok elégedettségüknek adtak hangot (a fenti növekedés ismeretében ez nem is meglepő); Tim Cook mellett Phil Schiller, a vállalat globális marketingigazgatója és Peter Oppenheimer, az Apple vezető pénzügyi igazgatója válaszolt a feltett kérdésekre. Az anyagiakat firtató kíváncsiskodás mellett a videotartalom-terjesztésére, a közösségi hálózatokra, az oktatásra és a részvénymegosztásra terjedt ki a tulajdonosok érdeklődése. Cook elárulta, hogy milliárdokat költöttek az ellátási láncokra, a boltok kialakítására, cégek és szellemi tulajdonjogok felvásárlása. Milliárdokat, de még bőven van miből beruházni, nyugtatta meg a CEO a részvényeseket.

Felmerült kérdésként, hogy vajon a Facebook barátja vagy ellensége-e az Apple-nek, mire Cook úgy reagált, hogy a Mark Zuckerberg alapította közösségi hálózattal egyértelműen pozitív a kapcsolat, vállalati és felhasználói szinten is. Nincsenek olyan jelentős területek, ahol a két cég egymás tevékenységét zavarná, így az Apple és a Facebook együtt „még többre képes”.

Érdemes még kiemelni Schiller reakcióját annak a szóbeszédnek a felemlegetésére, miszerint az Apple az „iLive”-on dolgozik, a jövő otthonának koncepcióján. Erre a marketingigazgató annyit válaszolt, hogy: „Ne higgyenek el mindent, amit olvasnak”.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.