Hirdetés
. Hirdetés

Az Apple veteránja visszatér a céghez - Készül a Mac tablet?

|

Visszatér a céghez az Apple-veterán Michael Tchao, aki az 1990-es években részt vett a Newton PDA kifejlesztésében. Ez a régóta pletykált Apple táblagép előkészületeinek jele lenne?

Hirdetés

Újra Apple alkalmazott lett az a Michael Tchao, aki az 1990-es években részt vett a cég Newton ?személyi digitális asszisztens" sorozatának kifejlesztésében. Tchao a New York Times-ban megjelent cikk szerint termékmarketingért felelős alelnöki pozícióba tér vissza a céghez. Az információt időközben az Apple szóvivője is megerősítette időközben.

 Michael Tchao, az Apple veteránja

Csak nem tablet készül?
A hírrel kapcsolatban azonnal fellángoltak a találgatások. Az Apple rajongók úgy vélik, hogy Tchao 15 év utáni újra alkalmazása a cég régóta pletykált táblagépének fejlesztése az oka. A 2010 elejére várt eszköz az iPhone és a Macintosh noteszek között lévő űrt töltené be és versenyezne a netbookokkal, ultrahordozható PC-kkel, de a digitális könyveket megjelenítő eReader eszközökkel is konkurálna. A Piper Jaffray elemzője, Gene Munster elemzése szerint ?ha az Apple piacra dobna egy érintőképernyős, az iPod Touch-hoz hasonló, de nagyobb eszközt, amelynek az ára az 500-700 dolláros ársávban, akkor az a megjelenés első évében 2 millió darabos értékesítést és 1,2 milliárd dolláros bruttó bevételt generálna a cégnek." A pletykákon kívül semmi sincs, ami azt támasztaná alá, hogy az Apple ilyen eszköz kifejlesztésén dolgozik. Munster szerint az Apple táblagépének a iPhone OS és a Mac OS X egyaránt lehetne az operációs rendszere.

 Oh, azok a csodálatos férfiak a PhotoShopjaikkal!
Egy rajongói koncepció a sok közül az Apple táblagépéről

A gyakorlat teszi
Tchao valóban képes lenne egy ilyen eszköz elkészítését segíteni, hiszen a Newton fejlesztésénél is olyan olyan elemek felett bábáskodott mint az objektum orientált grafika, amit számos mai kézi eszköz interfészének előfutáraként értékelhetünk. Az Apple minden bizonnyal hallgatni fog Tchao pontos szerepéről, de a korábbi szerepe a cégnél és köztes időben a Nike Techlabnél végzett feladata is azt sugallja, hogy a találgatások nem alaptalanok.

?Ki" volt Newton?

A Newton platform az egyik korai PDA (Personal Digital Assistant - Személyes Digitális Asszisztens) szoftver és hardver platform, amelyet az Apple fejlesztett ki. A fejlesztés 1989-ben kezdődött és hivatalosan a Newton projektet 1998 februárjának végén állították le - részletek alább. Az Apple Newton eszközöket a Sharp gyártotta japánban. A legtöbb Newton eszköz az ARM 610-es RISC processzoron alapult, de az összes Newton rendelkezett kézírás felismeréssel. A legtöbb Newtont az Apple fejlesztette és hozta forgalomba, de más cégek is - mint például a Sharp, Motorola, Digital Ocean - kínáltak a Newton OS-t futtató eszközt, amelyek közül egyetlen sem volt közel sem olyan sikeres, mint az Apple termékek.

Leander Kahney, ?Inside Steve's Brain" (szó szerinti fordításban: ?Steve agyán belül", ami egyúttal nehezen fordítható, leheletfinom szójáték is és a három szóban benne van az is, hogy a könyv Steve titkairól is szól) című könyvében arról ír, hogy a Newton projekt, amely egyike volt a tucatnyinak, amit Steve Jobs, 1998-as visszatérésekor az Apple élére leállított. Míg ezek közül sok mindenféle visszhang nélkül tűnt el a süllyesztőben, a Newton leállítása ellen a rajongók tiltakozást szerveztek a cupertinoi Apple székház elé. Kahney egyenesen odáig megy, hogy kijelenti: ?A Newton megölését széles körben úgy könyvelték el, mint az (előző vezérigazgatóval, John) Sculleyval szembeni bosszút. (Sculley volt az, aki az 1980-as évek végén kitúrta Jobsot az Apple-től.) A Newton Sculley gyermeke volt..." Ugyanakkor Jobs a Newton fejlesztői stábjának a zömét megtartotta.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.