Hirdetés
. Hirdetés

Az Axis-alapító Martin Gren: „Nem akartam közalkalmazott lenni”

|

Családjában senki sem volt vállalkozó, a kis Martin mégis - vagy éppen ezért - üzlettel akart foglalkozni. A világ első IP kamerájának társfeltalálója ma a Föld 180 országában aktív Axis Communications alapítójaként és a cég igazgatóságának igazgatójaként ismert. Svéd és nincs baja a japánokkal.

Hirdetés

Éppen húsz éve, hogy a svédországi Lundban tevékenykedő Axis Communications bemutatta a világ első IP kameráját, Martin Gren és Carl-Axel Alm találmányát, amely megváltoztatta a videós megfigyelés, a biztonsági kamerás rendszerek világát. Nem egycsapásra, de visszavonhatatlanul.

Az Axist alapító két fiatalember, Martin Gren és Mikael Karlsson közül Mikael 2005-ben egy rövid lefolyású súlyos betegség következtében elhunyt. A közelmúltban alkalmam volt meghallgatni a cég lundi székházában Gren prezentációját, és megismerni, miként gondolkodik a cég múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Családjában mindenki pedagógusként kereste meg családjának a betevőt, talán éppen ezért határozta el már 11 éves korában Gren, hogy ő a saját lábára fog állni, amikor ezt megteheti, és semmiképpen sem lesz az állam alkalmazottja. Még középiskolás volt, amikor első üzleteit megkötötte: diszkólámpákkal kereskedett (elnézést kérően hozzáteszi: a késő '70-es években ez érhetőnek mondható).

 

A lundi műszaki egyetemre járt, amikor az akkor már frissen végzett Karlssonnal megalapították közös vállalkozásukat, amelyből később az Axis Communications lett. Már üzleti pályájuk elején megegyeztek Mikaellel, hogy a végfelhasználókkal sohasem állnak majd közvetlen kapcsolatban, hanem viszonteladók és rendszerintegrátorok hálózatán át értékesítik termékeiket és szolgáltatásaikat.

Gyors tempójú fejlesztést optimális költségen csak a nyitott szabványokat követve és a nyílt forráskódok világában lehet elképzelni - szögezték le a kezdetek kezdetén, hiszen az így meghatározott környezetben nincs szállítói egyeduralom, és a termékek, rendszerek interoperatibilitása garantált.

Az Axis a videós megfigyelés szegmensében a kamera mellett meghatározó technológiákat fejlesztett ki, amelyek egyebek között csökkentik a videójelek továbbításához szükséges sávszélességet (Axis' Zipstream Technology), javítják a képminőséget mostoha fényviszonyok között (Lightfinder Technlogy, Wide Dynamic Range, OptimizedIR).

Gren felfogása szerint az első IP kamera voltaképpen videós megfigyelés első IoT eszköze volt. Elismerte, hogy nagy számban a második változat, az 1999-ben piacra dobott Axis 2100 jelű kamera jutott el a felhasználókhoz. Ebben a kamerában már beágyazott Linux működött és számos újítást tartalmazott.

Új és fontos IoT termékként említette Gren az Axis hálózati, PoE táplálású hangosbeszélőjét, amellyel - természetesen IP hálózaton keresztül - hangüzenetekkel (élő vagy előre rögzített üzenetekkel) lehet a behatolókat figyelmeztetni, hogy felfedezték őket. Az Axis újabb IoT megoldásai között mutatta be az IP ajtóbeléptetőket, amelyek lehetővé teszik, hogy az azonosítás távoli egységekben menjen végbe.

A prezentációja után kérdésekre válaszolt Gren. "Lehet, hogy tévedek, de nekem úgy tűnik, hogy önök a megfigyelést a kameragyártó perspektívájából közelítik meg, noha a megfigyelés egy igen összetett folyamat, amelyben fontos szerepet játszanak más IoT eszközök is, például a különféle érzékelők, szenzorok, az adatelemző megoldások és így tovább. Tervezik-e, hogy kilépnek a komfort zónájukból, a kamera zónájukból?" - szólt az én kérdésem Grenhez.

Gren válaszában elmondta, hogy az Axis a rendszerorientált megközelítésre tér át, és ennek keretében a közepes méretű rendszerekhez készítettek egy olyan dobozt, amelyhez csatlakoztathatók külső szenzorok is és természetesen a Axis többi eszköze, a kamerától a hangosbeszélőig. A nagyvállalati megoldások kifejlesztésében a partnereikre hagyatkoznak.

Szó esett az Axis felvásárlásáról is. Martin Gren elmondta, hogy a működésükben nem hozott változást a japán Canon tulajdonosként való megjelenése. Ugyanakkor számos előnyre hívta fel a figyelmet: gyártási kapacitásokhoz férhetnek hozzá, továbbá a Canon számos olyan technológiával, szabadalommal rendelkezik, amelyek igen hasznosak lehetnek az Axis számára. A Canonnak is előnyös ez a befektetés, hiszen a semmiből érkezve egycsapásra a IP alapú videóbiztonság szegmensében az első helyre kerültek az Axis akvizíciójával. És a Canon hagyja, hogy az Axis úgy irányítsa az üzletét, ahogyan eddig is tette - hangsúlyozta Gren.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.