Hirdetés
. Hirdetés

Az e-dokumentumkezelés fontosabb jogszabályai

|

Az elektronikus dokumentumkezeléssel kapcsolatos megfelelő jogszabályi háttér ismerete nemcsak a közfeladatokat ellátó intézmények számára fontos.

Hirdetés

A magánszféra számára ezen jogszabályokhoz való igazodás nem kötelező érvényű, de a benne foglaltak iránymutatóak az iratkezelési szabályzat kialakításánál, módosításánál, ill. elektronikus iratkezelési rendszer bevezetésénél.

A leglényegesebb törvények: Közigazgatási eljárási törvény (KET), a köziratokról, közlevéltárakról és magánlevéltári anyag védelméről szóló, többszörösen módosított 1995. évi LXVI törvény, illetve az utóbbihoz kapcsolódó 335/2005. (XII.29.) kormányrendelet

A Közigazgatási eljárási törvény (KET) által megfogalmazott cél szerint a közhivatalok szolgáltató funkcióját erősíteni, az ügyfelekre háruló eljárási terheket pedig csökkenteni kell, az elektronika és informatika korszerű eszközeinek alkalmazásával gyors, egyszerű ügyintézést szükséges biztosítaniuk. Az elektronikus ügyintézéssel és az elektronikus tájékoztató szolgáltatással szemben támasztott követelményeket a közigazgatási eljárási törvény 166., 167. §-ban foglaltak határozzák meg. Maga a KET számos jogszabály módosítását indukálta eddig, illetve indukálja a közeljövőben.

A közfeladatokat ellátó intézmények iratkezelését szabályozó legfontosabb törvény a köziratokról, közlevéltárakról és magánlevéltári anyag védelméről szóló - többször módosított - 1995. évi LXVI. törvény. Az említett törvény legutóbbi 2005. decemberi módosításával megteremtődött a törvényi feltétele a közfeladatot ellátó szervek elektronikus iratkezelésének. A törvény elfogadását még ugyanabban a hónapban követte egy kormányrendelet (335/2005. (XII.29.) Korm. Rendelet), mely szabályozza a papíralapú / elektronikus iratkezelést a közszférában.

Az említett jogszabályok lényege röviden az alábbiakban olvasható:

2005. évi CXLIX törvény a köziratokról, közlevéltárakról és magánlevéltári anyag védelméről szóló - többször módosított - 1995. évi LXVI. törvényt módosította.
2005. dec. 13-án fogadta el az Országgyűlés, és 2006. január elsejétől hatályos.
Módosítások címszavakban:
- fogalmak újrafogalmazása annak érdekében, hogy az elektronikus iratkezelés is beleférjen
- közfeladatot ellátó szervek elektronikus iratkezelésre a jövőben csak tanúsítvánnyal rendelkező szoftvereket használhatnak, a bevezetésre kerülő szoftverek tekintetében 2007. jan. 1-vel, a már használatban lévőkre 2008. jan. 1-től kell majd ezt alkalmazni
- Belügyminisztérium, Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma együttes rendeletet kell, hogy alkosson az iratkezelési szoftverek tanúsításával és az elektronikus iratok levéltárba - egységes iratkezelési szabályzatok kiadásának rendje
- a törvény felhatalmazta a Kormányt, hogy rendeletben állapítsa meg a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeit

A fenti törvényhez kapcsódik a 335/2005. (XII.29.) Korm. rendelet a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről.
Ez a rendelet nemcsak a papíralapú, hanem az elektronikus köziratok kezelésének egységes követelményeit, és az egyedi iratkezelési szabályzatok jóváhagyásának rendjét határozza meg.
? fogalmak újradefiniálása, új fogalmak bevezetése (pl. elektronikus tájékoztatás, elektronikus visszaigazolás)
- egyedi iratkezelési szabályzatok jóváhagyásának új rendje
- központi államigazgatási szerv és országos hatáskörű államigazgatási szerv - Belügyminisztérium levéltári egyeztetés után
- önkormányzatok - területileg illetékes közigazgatási hivatal vezetője az illetékes levéltári egyeztetés után
- elektronikus küldemények átvétele, visszaigazolása
- az elektronikus iktatókönyvben milyen adatok legyenek rögzíthetők
- elektronikus iktatókönyv hitelesítése
- változások követése - naplózás
- téves iktatás - rontottá tétel
- nem minősül kiadmánynak: elektronikus visszaigazolás, iktatószámról szóló elektronikus tájékoztatás
A jelenleg érvényben levő iratkezelési szabályzatokat 2007. január 1-ig a rendeletnek megfelelően kell módosítani.


A következő fontos lépés a szabályozásban a 3 minisztérium - Belügyminisztérium, Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - együttes rendelete lesz, mely rendelet állapítja meg a közfeladatot ellátó szerveknél alkalmazható iratkezelési szoftverekkel szemben és az elektronikus iratok levéltárba adásával, tárolásával kapcsolatban támasztott követelményeket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.