Hirdetés
. Hirdetés

Az egyik legnagyobb brazil aranyfinomítót kivezették a tőzsdéről és a high-tech iparból

|

Brazília egyik legnagyobb aranyfinomítóját, amely az Amazonas esőerdejében illegálisan bányászott aranyat dolgozza fel, megfosztották egy fontos iparági jóváhagyási pecséttől, amelyre a globális gyártók - az Apple-től a Tesláig - támaszkodnak, hogy kiszűrjék a visszaéléseket az ellátási láncukban.

Hirdetés

Az Associated Press (AP) januári vizsgálata feltárta, hogy a Sao Pauló-i székhelyű Marsam hogyan osztozik a tulajdonosi kapcsolatokon, és hogyan dolgozza fel az aranyat egy olyan közvetítő nevében, akit a brazil ügyészek azzal vádolnak, hogy őslakos területekről és más védett körzetekből vásárolt "szennyes" aranyat.

A Marsam egyik korábbi partnere, Dirceu Frederico Sobrinho, az Amazonas vidékén a közelmúltbeli aranyláz középpontjában állt, mivel egy általa irányított külön cégen keresztül tavaly 252 helyszínen több mint 2 milliárd real (388 millió dollár) értékben vásárolt aranyat orvbányászoktól. Tavaly a szövetségi ügyészek polgári pert indítottak a cég, az F.D'Gold , és két másik aranyfelvásárló cég ellen, 10 milliárd real társadalmi és környezeti kártérítést követelve.

Mivel a per még mindig folyamatban van, a Marsamot ebben a hónapban a Responsible Minerals Initiative csendben törölte a legjobb beszerzési gyakorlatot követőnek tartott kohászatok és finomítók nyilvános listájáról. A virginiai székhelyű gyártók koalíciója által működtetett értékelési program akkor jött létre, amikor az Egyesült Államokban egy évtizeddel ezelőtt elfogadták azt a jogszabályt, amely előírja a vállalatok számára, hogy tegyék közzé a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló polgárháborút tápláló konfliktusos ásványi anyagok felhasználását - írja beszámolójában a MarketWatch.

Hirdetés

André Nunes, a Marsam külső tanácsadója elmondta, hogy a döntés ellen fellebbezni fog, mert a Marsam elvégezte az F.D'Gold saját értékelését, és nem talált semmi kivetnivalót. Arra is figyelmeztetett, hogy a Marsam ügyfelével szemben az illegális bányászat vádjait még nem bizonyították be, hivatkozva egy bíró múlt havi eljárási határozatára, aki elmarasztalta az ügyészeket, amiért nem szolgáltattak elegendő bizonyítékot a vállalat tevékenységének felfüggesztésére irányuló kérésük alátámasztására a vizsgálat eredményéig.

A Responsible Minerals Initiative nem hozta nyilvánosságra megállapításait, titoktartási megállapodásokra hivatkozva, hogy a vállalatokat az értékelési folyamatban való részvételre ösztönözze. De a szabványok szerint a finomítók számos okból lekerülhetnek a "megfelelő" listáról, kezdve attól, hogy nem végeznek fokozott átvilágítást, amikor a "vörös zászlós" jelzést kapnak - amit a Marsam belső irányelvei is előírnak -, egészen addig, hogy figyelmen kívül hagyják a bizonyítékokat, hogy az ellátási lánc szereplői meghamisították a kötelező származási nyilatkozat nyomtatványokat, ami az Amazonas kutatási határvidékén elterjedt probléma.

Több mint 300 tőzsdén jegyzett vállalat a Marsamot beszállítóként sorolja fel a felelős bányászatról szóló közzétételek között, amelyeket az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének kell benyújtaniuk. Az ilyen beszerzési döntéseket független ellenőrök irányítják, akik értékelik a finomítókat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem járulnak-e hozzá illegális fegyveres csoportokhoz, az emberi jogok megsértéséhez és pénzügyi visszaélésekhez. Jelenleg 98 finomítót tekintenek a kezdeményezés előírásaihoz igazodónak. Ugyanezt a státuszt élvezte a Marsam 2017-től a közelmúltban történt törléséig.

Például a Marsam szállította azt az aranyat is, amelyből a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpiai játékokon a sportolók nyakában lógó érmek készültek. Az érmeket a környezetvédelem győzelmeként emlegették, mivel részben újrahasznosított anyagokból állították elő őket és higanymentesek voltak.

A kritikusok szerint azonban a Marsam jóhiszeműségének nagy része nem megérdemelt. A vállalatot "zöldmosással" vádolják - azaz azzal, hogy fenntarthatóbbnak tünteti fel magát, mint amilyen valójában -, mivel nem vizsgálja meg mélyrehatóan az F.D'Gold nevében feldolgozott érc eredetét.

A Kumi, egy londoni székhelyű tanácsadó cég, amely az OECD tanácsadója, nemrégiben készített tanulmánya megállapította, hogy a felelős ásványi anyagokkal kapcsolatos kezdeményezésben regisztrált 284 végfelhasználó vállalatnak csupán 7 százalékánál működik az OECD iránymutatásainak megfelelő konfliktusos anyagok beszerzésére vonatkozó politika.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.