Hirdetés
. Hirdetés

Az elektronikus kártyaszolgáltatások kockázataira figyelmeztet a Nemzeti Bank

|

Közleménye szerint az MNB támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, ha azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát.

Hirdetés

Bár a határon átnyúló pénzügyi technológiai (fintech) cégekkel szembeni fogyasztóvédelmi felügyelési eszközei korlátozottak, a jegybank mégis határozottan fel fog lépni, amennyiben továbbra is a magyarországi fogyasztókat érintő - akár kisebb súlyú - rendszeres jogsértéseket, tájékoztatási vagy egyéb hiányosságokat tapasztal.

Hirdetés

A magyar ügyfelek közt a nagy-britanniai központú Revolut Ltd, a szintén brit TransferWise Ltd, illetve a luxembourgi PayPal (Europe) S.á r.l. et Cie, S.C.A. vált mostanáig a legnépszerűbbé. Ezek egyike sem magyarországi székhelyű. A jegybankhoz érkezett ügyféljelzések és sajtóhírek szerint egyes fintech cégeknél előfordul, hogy bizonytalan időre - de akár több hónapra is - indoklás nélkül zárolják az ügyfél (akár nagyobb összeget is tartalmazó) számláját, s dokumentumokat kérnek be a blokkolás feloldására.

Több szolgáltató honlapján hiányoznak, vagy csak töredékesek az elektronikus felhasználói felületeken a magyar nyelvű tájékoztatások. Nincs élőhangos, vagy akár Magyarországon személyesen is felkereshető ügyfélszolgálat. Egyes ügyfelek azt jelezték, hogy az elégtelen tájékoztatás miatt nem értesültek arról, hogy az adott szolgáltatónál "felárasak" a hétvégi tranzakciók, hirtelen megdrágulnak a kártyatranzakciós díjak, néhány országban nem fogadják el a fintech cég kártyáját.

A határon átnyúló szolgáltatók fogyasztóvédelmi felügyeletét az európai uniós és az annak megfelelő hazai jogszabályok alapján az anyaországuk szerinti pénzügyi felügyeleti hatóság látja el. A jegybanknak "fogadó országbeli" felügyeletként csak korlátozott fogyasztóvédelmi jogosítványai vannak működésükre. Az e fintech cégek ügyfélszámláin lévő pénzekre nem terjed ki az Országos Betétbiztosítási Alap (vagy bármilyen egyéb magyarországi garanciaalap) védelme.

Jogvita esetén egy magyarországi ügyfél - a határon átnyúló fintech céggel kötött szerződésében a kommunikáció formájára meghatározott nyelven - közvetlenül az adott társasághoz fordulhat panaszával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.