Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM az SAP megoldásával költözteti belső ERP-jét a felhőbe

|

Az IBM hat hónapja kezdte meg nagyszabású ERP-korszerűsítését, amelynek során a helyben lévő központi rendszereket saját felhőjében futó Power szerverekre helyezi át, miközben az SAP régebbi ECC-szoftveréről a felhő-képes S/4HANA-ra frissíti azokat.

Hirdetés

Az IBM ERP-átalakítása az egyik legnagyobb lesz a "Rise with SAP" égisze alatt. Talán a Microsoftéval is vetekszik. Redmondban márciusban jelentették be, hogy saját maguk is a Rise with SAP-t alkalmazzák az S/4HANA-ra való áttérés első szakaszaiban.

A Rise with SAP az SAP minden egyben előfizetéses ajánlata, amelynek keretében a szoftvergyártó átvállalja a szoftverlicencek kezelésével járó gondokat, és koordinálja az ügyfelei által kiválasztott felhőszolgáltatók és rendszerintegrátorok tevékenységét.

Hirdetés

Az SAP 2022 februárjában az IBM-et nevezte meg a Rise első prémium beszállítójaként. A cím elnyeréséhez az IBM az IBM Consulting tanácsadói, implementációs és alkalmazáskezelési szolgáltatásait az IBM Cloud technikai menedzselt szolgáltatásaival kombinálja, ezt a kombinációt "Breakthrough with IBM for Rise with SAP" néven emlegetik.

Joanne Wright, a vállalat vállalati műveletekért és szolgáltatásokért felelős alelnöke szerint az IBM belső átalakítása lesz az első, amelyet a Breakthrough ajánlat keretében kezelnek. A munka 2021 végén kezdődött, néhány hónappal a Breakthrough bejelentése előtt.

Egyes vállalatok először egy kisebb részleget vagy országos rendszert migrálhatnak, koncepcióbizonyításként. Minden bizonnyal ezt a megközelítést követik a Microsoft tanácsadói, akik a rendkívül testre szabott SAP-szoftvernek mindössze három kis területét helyezik át az Azure-ra, amíg kitalálják a folyamatokat.

Az IBM azonban bizakodóan először a legnagyobb és legjövedelmezőbb üzleti szegmensét helyezi át: a szoftvereket, amelyek 2021-ben az 57 milliárd dolláros bevételből 24 milliárd dollárt tettek ki. Ezt a merész döntést az az igény vezérelte, hogy a szoftverszegmens mentesüljön a növekedését akadályozó korlátoktól. Az évek során az akvizíciók és az új földrajzi piacokra való belépések miatt a cégnél összetett termék- és árstruktúra alakult ki, amely sok manuális beavatkozást igényelt az értékesítési folyamatban.

Az S/4HANA-ra való áttérés lehetővé tette az IBM számára, hogy egyszerűsítse és harmonizálja a folyamatokat, megszüntette a bonyolultságot és a testreszabást, és nagyobb rugalmasságot vezetett be. Képesek voltunk érintésmentes folyamatfunkciókat elérni a tranzakcióink nagy részéhez - mondta Wright.

A szakember szerint az IBM már átállította a 13 milliárd dolláros előfizetéses szoftverüzletágának árajánlatoktól a készpénzforgalomig tartó folyamatait az S/4HANA-ra kéthetes sprintek sorozatában, és az év végéig a szoftverszegmens többi része is követi. Ezt követően jövőre a technológiai szolgáltatások, majd valamikor 2024-ben a tanácsadás következik.

Útközben az IBM Wright szerint belső tanulási platformja segítségével képezte ki azokat a csapatokat, amelyek a többi üzleti szegmensben átállítják, majd működtetik az új platformot. Reméli, hogy együttműködésükkel az SAP-t is segítettek oktatni más ügyfelek munkaterheléseinek IBM Power rendszereken való futtatásáról. "Úgy gondolom, segítettünk nekik abban, hogy felkészüljenek és képessé váljanak a Power és a Red Hat rendszerekre" - mondta.

Az IBM belső átalakulásának kulcsa az a képesség, hogy az SAP-alkalmazásokat Red Hat Enterprise Linuxon futtassa Power szervereken a saját felhőjében, és ezt a képességet most más vállalatok számára is megnyitja a Breakthrough zászló alatt.

"Ez a mi technológiai stackünk, és a lehetőség számunkra az volt, hogy a 'nulladik kliens' legyünk. Mi akartunk felhasználói lenni annak az élménynek, amelyet az ügyfeleink fognak átélni"W - mondta Wright.

Az IBM többszörös szerepe ebben a projektben - ügyfélként, tanácsadóként és felhőszolgáltatóként - első pillantásra talán kevés helyet hagy az SAP számára, de Wright szerint a szoftvergyártó nagymértékben részt vesz benne. "Nagyon elkötelezettek vagyunk az SAP-val, és az IBM Consulting mellett az SAP Consultingot is igénybe vesszük a projektben, és egy SAP-vezető tagja lesz az irányítóbizottságunknak. Az SAP-val, mint stratégiai partnerrel, fentről felfelé is összehangolódunk" - mondta

Mintha csak Wright érvelését bizonyítaná, Christian Klein, az SAP vezérigazgatója már az orlandói Sapphire konferencián , az SAP éves ügyfélrendezvényén tartott nyitóbeszédében megemlítette az IBM ERP-átalakítását. "Vegyük az IBM-et, egy nagyszerű partnert, és mint ügyfelet, most az SAP-val a Rise alkalmazásával segítjük őket portfóliójuk átalakításában, új üzletágakba fektetnek be, és agilis módon megválnak más üzletágaktól. Több mint 375 TB adatot költöztetünk a felhőbe, és 300 példányt konszolidálunk egyetlen globális felhőpéldányba" - mondta Klein a CIO magazin szerint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.