Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM eladta a Watson Health-t - kudarcnak tűnik

|

Az IBM eladása szöges ellentétben áll azzal, hogy az Oracle nemrégiben 28,3 milliárd dollárért felvásárolta a Cerner egészségügyi adat- és technológiai vállalatot.

Hirdetés

Az IBM bejelentette, hogy eladta Watson Health adat- és elemzési eszközeit a Francisco Partners magántőke-befektető cégnek. A nagy érdeklődéssel várt eladás olyan adatkészleteket és elemzési termékeket foglal magában, mint az Health Insights, a MarketScan, a Clinical Development, a Social Program Management és a Micromedex és képalkotó szoftverek.

Tom Rosamilia, az IBM Software szenior alelnöke az eladást olyan lépésének nevezte, amely a vállalat hibrid felhő- és AI-stratégiájához igazodik, nem pedig annak jeleként, hogy a vállalat feladta volna hatalmas AI-platformját, a Watsont, vagy tágabb értelemben az egészségügyi informatikai üzletágát.

Hirdetés

Nehéz azonban nem úgy tekinteni erre az eladásra, mint egy kudarcos projekt lezárására, amelynek az egészségügyet az AI-korszakába kellett volna átvezetnie - írja a Protocol. Az IBM több mint egy évtizeddel ezelőtt a kezdetektől fogva a Watson, a hatalmas AI-platform egészségügyi elemzési képességeit hirdette. Amikor 2015-ben a vállalat elindította Watson Health részlegét, ezt kifejezetten nagy lendülettel tette, más egészségügyi adat- és analitikai szolgáltatókat vásárolt fel, illetve elismert kórházakkal és olyan nagy üzleti nevekkel lépett partnerségre, mint az Apple, a Johnson & Johnson és a Medtronic.

Aztán alig néhány évvel később, 2018-ban jelentések láttak napvilágot arról, hogy az IBM felvásárolt egészségügyi egységeinél, köztük a Truven adatelemző vállalatnál, a Merge orvosi képalkotó cégnél és a Phytel betegirányítási vállalatnál elbocsátások történtek.

A Phytel mérnökei akkoriban azt mondták az IEEE Spectrumnak, hogy a cég ügyfélköre csaknem a felére, 150 ügyfélről 80-ra csökkent, miután az IBM felvásárolta a vállalatot. "A kisebb cégek élve felfalnak minket. Jobbak, gyorsabbak és olcsóbbak. Elnyerik a szerződéseinket, elveszik az ügyfeleinket, jobban teljesítenek az AI-ban" - mondta az egyik mérnök a lapnak.

Az IBM eladása szöges ellentétben áll azzal, hogy az Oracle nemrégiben 28,3 milliárd dollárért felvásárolta a Cerner egészségügyi adat- és technológiai vállalatot, egy olyan társaságot, amely sok tekintetben éppen azt célozza, amit a Watson Health ígért: hatalmas mennyiségű strukturálatlan egészségügyi adatot alakítanak át algoritmikus modellekké és meglátásokká, hogy fejlesszék az orvostudományt, és segítsék a mindennapi egészségügyi ellátást és a kórházi működést, méghozzá mindezt a felhőben. A Protocol szerint azonban ez az ügylet az Oracle számára is számos kihívást jelenthet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.