Hirdetés
. Hirdetés

Az IBM vezetésével világcégek enyhítik az elfogultságokat a reklámtechnológiában

|

A vezető vállalatok elkötelezettek a marketingkampányok méltányosságának javítása mellett.

Hirdetés

A 2022-es Cannes Lions Nemzetközi Kreativitási Fesztiválon bejelentett kezdeményezésben ügynökségek, márkák és más vezetők fogtak össze, hogy felhívják a figyelmet és lépéseket tegyenek a reklámtechnológiában tapasztalható előítéletek enyhítésére. Az elköteleződő szervezetek közé tartozik az IBM, a Delta Air Lines, a WPP, a Mindshare, a 4A's, az IAB és az Ad Council.

Ez az akció az IBM legújabb erőfeszítése a reklámtechnológiában tapasztalható előítéletek hatásaival kapcsolatos oktatás és figyelemfelkeltés érdekében. A vállalat 2021-ben kutatási kezdeményezést indított annak a hipotézisnek a feltárására, hogy a hirdetési technológiában létezhet elfogultság, amit az első eredmények megerősítettek. A kutatás azt is kimutatta, hogy a hirdetési technológiában az elfogultság mérséklése lehetséges, ha a mesterséges intelligencia eszközeit és erőforrásait a marketingfolyamatokban alkalmazzák. Világossá vált, hogy további iparági részvételre és adatgyűjtésre van szükség annak jobb megértéséhez, hogy az elfogultság lehetséges hatását kimutassák ezekben a kampányokban. Ugyanakkor több iparági vezető már korai aktivitást mutat az IBM Advertising Fairness Pledge (ígéret a méltányos reklámozásra) révén a figyelemfelkeltésben és a cselekvésben - írja a MartechVibe.

Hirdetés

"Bár a reklámokban megjelenő elfogultság kockázata jól ismert, e kötelezettségvállalással ezek a szervezetek az iparágban az elsők között lépnek fel. Együtt vállaljuk, hogy oktatjuk magunkat és vállalatainkat, és arra kérjük az iparág többi vezetőjét, hogy csatlakozzanak hozzánk a reklámok elfogultságának mérséklésében" - mondta Bob Lord, az IBM (időjárási cégéért és szövetségekért felelős) vezető alelnöke.

Ennek az erőfeszítésnek a jegyében az IBM bejelentette az ingyenes Advertising Toolkit for AI Fairness 360 kiadását is, amely egy nyílt forráskódú megoldás. Ez 75 méltányossági mérőszámot és 13 legkorszerűbb algoritmust alkalmaz, hogy segítsen azonosítani és mérsékelni az elfogultságokat a diszkrét adathalmazokban. A könnyebb használat érdekében egy playbook és egy mintakód is rendelkezésre áll. Az eszköztárat használó szervezetek jobban megérthetik az elfogultságok jelenlétét és hatását a hirdetési kampányaikra és közönségük összetételére.

"A helyesen használt adatok segíthetnek a márkáknak a fogyasztói elköteleződés személyre szabásában és a legrelevánsabb érintkezési pontok azonosításában. Tudjuk azonban, hogy az algoritmusokban vagy a technológiában létezhet elfogultság, ezért segítünk ügyfeleinknek felmérni, hogyan és mikor használhatják fel az adatokat olyan értelmes módon, amely a vásárlói élményt szolgálja" - mondta Mark Read, a WPP vezérigazgatója.

Az elfogultság gyakran nem szándékos, az algoritmusokba kódolt emberi feltételezések és ítéletek eredménye, ami tisztességtelen célzást, bizonyos csoportok kizárását és marketingkampányok kudarcát eredményezheti. Az ígéretet tevő szervezetek adatokat szolgáltathatnak a folyamatban lévő tanulmányokhoz, amelyek célja, hogy jobban megmagyarázzák az elfogultság hatását.

Mivel a reklámiparnak továbbra is szembe kell néznie az adatvédelemmel és az átláthatósággal kapcsolatos kérdésekkel, számos szervezet úgy véli, hogy a reklámtechnológiában tapasztalható előítéletek kezelése lehet a marketingesek tevékenységének következő kulcsfontosságú területe.

Tavaly világszerte közel 1 billió dollárt költöttek digitális hirdetésekre, amelyek nagy része olyan programmatic motorokon keresztül áramlik, amelyek szegmentálják és célozzák meg a konkrét célközönséget, néha nagy fogyasztói csoportokat kihagyva. A marketingeseknek új utakat kell keresniük ahhoz, hogy hatékonyak maradjanak, miközben a fogyasztók egyre nagyobb igényt támasztanak az átláthatóságra az adataik felhasználásával kapcsolatban. A magánéletet tiszteletben tartó alternatív adatforrások - például az időjárási adatok - felhasználása hatékony előrejelzője lehet a viselkedésnek, ami szintén segíthet a fogyasztói bizalom helyreállításában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.