Hirdetés
. Hirdetés

Az IDC szerint a globális okostelefon-szállítások továbbra is növekednek

|

A 2020-as év a világjárvány miatt elmaradt a várakozásoktól, de az összes vezető márka folytatta a gyártási terveit.

Hirdetés

Bár az ellátási lánc helyzete nem javult drasztikusan, az okostelefonok piaca pozitív eredményeket mutatott az elmúlt negyedévekben. Az IDC negyedéves mobiltelefon-riportja szerint az okostelefonok szállítása 2021-ben várhatóan 7,4 százalékkalkal nő, elérve az 1,37 milliárd darabot, amit 2022-ben és 2023-ban 3,4 százalékos növekedés követ.

A 7,4 százalékkalkos növekedés az iOS készülékek egészséges, 13 százalékos növekedésének köszönhető, amelyhez az Android 6,2 százalékos növekedése társul. Bár a COVID-19 drasztikusan befolyásolta a 2020-as számokat, a 2021-es szállításoknak sikerült minimális növekedést felmutatniuk a 2019-es (járvány előtti) mennyiségekhez képest, így pontosabb képet kaphatunk a piac állapotáról. A világ legnagyobb piacai - Kína, az Egyesült Államok és Nyugat-Európa - még mindig elmaradnak a 2019-es évtől, de a növekvő piacok, mint India, Japán, a Közel-Kelet és Afrika táplálják a fellendülést.

Hirdetés

"Az okostelefon-piac ellátási lánc szempontjából jobban felkészült 2020 felé haladva, mivel szinte minden régióban növekedésre számítottak, és a gyártók ennek megfelelően készültek" - mondta Ryan Reith, az IDC Mobility and Consumer Device Trackers csoportjának alelnöke. Elmondta: "A 2020-as év a világjárvány miatt elmaradt a várakozásoktól, de az összes vezető márka folytatta a gyártási terveit, azzal a fő különbséggel, hogy az ütemtervet kitolták. Ezért most olyan ponton vagyunk, ahol a készletszintek sokkal egészségesebbek, mint a PC-k és néhány más szomszédos piac esetében, és a fogyasztói kereslet rugalmasságát látjuk a legutóbbi negyedéves eredményekben."

Az 5G-szállítások adják továbbra is a 2021-es növekedés elsődleges hajtóerejét, mivel mind a gyártók, mind a csatornák az 5G-eszközökre összpontosítanak, amelyek átlagos eladási ára (ASP) jelentősen magasabb, mint a régebbi 4G-eszközöké. Egy 5G okostelefon ASP-je 2021-ben eléri a 634 dollárt, ami a 2020-as 632 dollárhoz képest stagnál. A 4G készülékek esetében azonban továbbra is masszív árcsökkenés tapasztalható, mivel az ASP 206 dollárra csökken, ami közel 30 százalékos csökkenést jelent a tavalyi évhez képest (277 dollár). Ennek eredményeképpen az 5G teljes szállítási volumene 570 millió darabra nő, ami 123,4 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Az 5G globális piaci részesedésének 47,1 százalékával Kína továbbra is vezető szerepet tölt be a piacon, amelyet az USA követ 16 százalékkal, India 6,1 százalékkal és Japán 4,1 százalékkal. A várakozások szerint 2022 végére az 5G egységek 54,1 százalékos részesedéssel az összes okostelefon-szállítás több mint felét teszik majd ki.

"A világjárvány és a SARS-CoV-2 delta-változata körüli folyamatos problémák ellenére a fogyasztók idén is folytatják a 'prémiumabb' okostelefonokra való frissítést. A prémium (1000 dollár feletti árú) okostelefonok a második negyedévben tovább növekedtek, mivel a szegmens 116 százalékos növekedést mutatott a tavalyi évhez képest. Ráadásul az ASP-k a teljes piacon 9 százalékkal emelkedtek, mivel a vásárlói preferenciák a belépőszintű készülékeknél drágább 5G modellek felé tendálnak" - jelentette ki Anthony Scarsella, az IDC mobiltelefonokért felelős kutatási igazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.