Hirdetés
. Hirdetés

Az igazság a Cisco-elbocsátásról

|

Kiderült végül, mennyi alkalmazottjától válik meg az amerikai, hálózati eszközöket forgalmazó vállalat.

Hirdetés

cisco elbocsátások
Amint arról a múlt héten írtunk, a Cisco tízezer fős leépítést tervezett, legalábbis a Bloomberg értesülései szerint. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a cégnek az idén egymilliárd dollárral kellene csökkentenie a kiadásait, mivel a vállalatra jelentős pénzügyi nyomás nehezedik.

Összesen - világszerte - 73.400 munkavállalót foglalkoztat a Cisco, ezt most alaposan megnyirbálta. Igaz, a korábbi, 10 ezres szám túlzónak bizonyult, „csupán" 6500 munkahelyet szüntetettek meg az amerikaiak. Ez nagyjából 9 százalékos csökkentést jelent az összes, teljes munkaidőben alkalmazott munkavállalók számát tekintve. A döntés a vezetést erősebben érintette: az alelnöki és afölötti beosztásban dolgozók 15 százalékának elbocsátását határozta el a Cisco.

A lépés kivitelezése önmagában többe kerül, mint az általa megtakarítani tervezett összeg - legalábbis idén. A vállalat közlése értelmében nagyjából 1,3 milliárd dollárt tesznek ki a végkielégítéssel kapcsolatos kiadások (melyeket több negyedévre elosztva írnak majd jóvá), jövőre viszont már pozitív hozadéka lesz a csökkenő bérköltségnek. Ahogy az elbocsátások, úgy a végkielégítéshez kapcsolódó kiadások is elsősorban - de nem kizárólag - az amerikai és kanadai munkavállalókat érintik. A szóban forgó alkalmazottakat augusztus első hetében tájékoztatja hivatalosan a vállalat.

Előzmények
A jellemzően hálózati eszközgyártóként ismerttávközlési óriás májusban jelentette be, hogy jelentős leépítéseket hajt végre az idén. A döntéshez minden valószínűség szerint a vállalat rendkívül kedvezőtlen harmadik negyedéves pénzügyi eredménye is hozzájárult: a cég nyeresége 11 százalékkal visszaesett.

A Reutersnek nyilatkozó Brian Marshall, a Gleacher & Co elemzője szerint a kirúgásokra azért van szükség, hogy a Cisco teljesíteni tudja a céget igazgató John Chambers által kidolgozott költségcsökkentési tervet. Marshall vitatta a Bloomberg értesüléseit: az elemző nagyjából ötezer fő elbocsátására számít. A vállalat korábban négyezer munkavállalót érintő leépítésről beszélt.

¡Ay, caramba!
A tegnapi nap során jelentette be a vállalat a set-top box gyártással kapcsolatos változtatásait is. Ezen eszközöket mexikói üzemében készíttette a Cisco, ám a gyártást a tajvani Foxconnal való megállapodás értelmében utóbbi fogja a jövőben végezni. Ez nem jelenti egyetlen állás megszűntetését sem, a megközelítőleg 5 ezer alkalmazott a továbbiakban azonban nem a közvetlenül a Cisco-nak, hanem a Foxconnak fog dolgozni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.