Hirdetés
. Hirdetés

Az Ikea vezető nélküli teherautókkal való szállítással próbálkozik

|

A svéd lakberendezési márka más típusú technológiai fejlesztéseket is felkarolt az elmúlt hónapokban.

Hirdetés

Az Ikea összefogott a Kodiak Robotics céggel, amely a hosszú távú teherautó-közlekedés önvezető technológiáján dolgozik, hogy tesztelje a raktáraiból történő vezető nélküli kiszállításokat. A kísérlet keretében egy autonóm teherautó szállítja az Ikea termékeit az egyik raktárból az áruházba minden nap.

Idén augusztus óta egy autonóm, Kodiak nehézteherautó minden egyes nap bútorokat szállít az Ikea egyik Houston melletti elosztóközpontjából egy Dallas melletti kiskereskedelmi áruházba. Miközben a teherautó volánja mögött egy felügyelő sofőr ül, akinek feladata a megrakott pótkocsi felvétele és a szállítás felügyelete, a teherautó 300 mérföldes, egyirányú útja során hosszú országúti szakaszokon autonóm módon halad.

Hirdetés

Az Ikea ettől a partnerségtől azt reméli, hogy jobban megérti, hogyan teheti biztonságosabbá az autonóm szállítás a hosszú távú utakat, és hogyan javíthatja a teherautó-vezetők munkakörülményeit. Bár a Kodiak teherautói nem elektromos hajtásúak, érdemes megjegyezni, hogy a Kaliforniai Egyetem (San Diego) egy másik fejlesztőcég járműveit használó tanulmánya szerint az autonóm teherautók mintegy 10 százalékkal hatékonyabbak a hagyományos társaiknál. A Forbes szerint a két cég három hónapos kísérleti programban állapodott meg, de ha minden jól megy, akár többéves szerződést is köthetnek, amely az Ikea számos áruházát és raktárát érintené - írja az Engadget.

A svéd lakberendezési márka más típusú technológiai fejlesztéseket is felkarolt az elmúlt hónapokban. Júniusban egy új, mesterséges intelligenciával működő alkalmazást indított, amely LIDAR segítségével képes beolvasni a szobákat, így 3D-s replikákat tud készíteni, amelyeket aztán Ikea bútorokkal lehet virtuálisan berendezni. Ez pedig várhatóan igen komolyan megkönnyíti a vásárlási döntéseket. Egyelőre csak az amerikai EV-tulajdonosoknak is gesztust tett azzal, hogy megállapodást írt alá az Electrify America gyorstöltőinek telepítéséről több mint 25 áruházában.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.