Hirdetés
. Hirdetés

Az infláció, és nem a kriptokrach fogja meghatározni a Bitcoin sorsát

|

A kriptovaluták az egyik legdrámaibb időszakukat élik át. Ám hiába csökken a Bitcoin értéke, egyelőre még nem tudni, hogy a tágabb gazdasági környezet hogyan befolyásolja az érme hosszú távú elfogadottságát. A VentureBeat elemzése.

Hirdetés

A Bitcoin felhasználási területei - a globális infláció ellenére, vagy éppen annak következtében - növekednek. Az értékelésen túl a Bitcoin új hasznosságot talál a piaci őrületnek a jelenlegi szakaszában. A kriptók legrégebbi és egyben legnagyobb fajtája több területen is ígéretesnek látszik. A kormányzati fronton, a nemzetközi kereskedelemben, a digitális értéktárolók után kutató befektetői körökig sokfelé lehet haszna és jövője. A VentureBeat elemzése szerint az érme sorsát az infláció - és nem a kriptopiaci összeomlás - fogja meghatározni az elkövetkező években.

Az infláció az egész világon magas, az Egyesült Államokban például 8 százalékra emelkedett, így a befektetők kétségbeesetten keresnek egy olyan eszközt, amely hosszabb időn keresztül is képes megtartani az értékét. A múltban az arany volt a jól bevált "biztonságos kikötő", ahol el lehetett rejtőzni az inflációs hatások hullámai elől. De most 10 milliárd dollárt vontak ki az aranyalapokból, mivel a befektetők egyre inkább egy újabb alternatíva felé fordulnak, ami a Bitcoin.

Hirdetés

A magyarázat ott keresendő, hogy az aranyhoz hasonlóan a Bitcoin is ritka, továbbá véges a készlete. A Bitcoin 700 milliárd dolláros piaci kapitalizációjára hivatkozva, szemben a mintegy 2,6 billió dollár értékű, befektetésként birtokolt arannyal, a Goldman Sachs januárban azt közölte, hogy a kriptopénznek jelenleg 20 százalékos részesedésük van az értéktárolók piacán.

Ahhoz azonban, hogy a Bitcoin teljes mértékben elfogadott értéktárolóvá váljon további piaci érettségre van szüksége. Az érett piac olyan hosszú távú befektetőkre számít, akik megengedhetik maguknak, hogy átvészeljék az áreséseket. Hasonlóképpen, egy olyan érett piac, mint az arany, a piaci szereplők közös keretekre, mérőszámokra és osztályozásokra támaszkodik. Az idei volatilitás még nem azt tükrözi, hogy a kriptopénzek piaca érett lenne.

Annak ellenére, hogy az érme növekvő korrelációt mutat a Nasdaq-kal és más kockázatos eszközökkel, a Bitcoin még mindig egy mechanikusan deflációs valuta, amelyet úgy terveztek, hogy hosszú távon megtartsa az értékét. Akárcsak az internetbuborék az ezredfordulón, a mai vad napközbeni csúcsok és mélypontok is némileg annak köszönhetők, hogy egy forradalmi trend kezdeti időszakának hype-ja és pénzügyi környezetének megteremtése zajlik.

Ahogy a digitális eszközök egyre szélesebb körben elterjednek, úgy várható, hogy az intézményi befektetők és a kriptospecifikus alapok stabilizáló erőként lépnek fel a piacon. Ez meghozza a szükséges érettséget és potenciálisan több olyan vevőt, akik a Bitcoint értéktárolónak tekintik.

A gyorsaság, a hatékonyság és a kockázat az oka többek között, hogy a határokon átnyúló digitális fizetést a magas infláció idején is figyelemmel kísérik. A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) például nemrégiben prototípusokat dolgozott ki egy közös digitális valutaplatformhoz. A "Project Dunbar" kódnevű fejlesztés azt bizonyítja, hogy a pénzintézetek a központi banki digitális valutákat használhatják a közös platformon közvetlenül egymással történő tranzakciókra. A bankok számára azonban az a probléma, hogy egy ilyen projekt megvalósítása még évekig várat magára.

Az év elején a Világgazdasági Fórum felvázolta a digitális valuták előnyeit a globális kereskedelemben. Ezek közé tartozik a gyorsaság - a fizetési elszámolási idő napokról percekre csökken -, valamint az alternatív hitelezés, a nyilvános blokklánc főkönyv használata a pénzügyi előzmények megosztására és az import-exporthitelek biztosítására. Mivel messze a legnépszerűbb kriptopénz, a Bitcoin jó helyzetben van ahhoz, hogy élen járjon a digitális pénzek bevezetésében a pénzügyi ökoszisztémában.

Már most azt látni, hogy ez valóra válik. A nemzetközi közösség idei szankcióit követően Oroszország fontolóra vette, hogy a "baráti" országoktól származó olaj- és gázexportjáért fizetőeszközként elfogadja a Bitcoint. Annak ellenére, hogy az ország nyilvánvalóan kétségbeesetten igyekszik kijátszani a szankciókat, a lépés precedenst teremtene a nemzetközi kereskedelemben, és a Bitcoin további elterjedéséhez vezetne. A kereskedelem "dollármentesítésére" irányuló törekvés azt is eredményezheti, hogy a Bitcoin volatilitása enyhülni kezd, mivel egyre több ilyen kereskedelmi ügyletet bonyolítanak le a digitális valutával.

A gazdasági fájdalmak ma a világon mindenütt jelen vannak. Az infláció a dolláron túli valuták vásárlóerejét csökkenti, és ez különösen a fejlődő országokat érinti. A török lírától a nigériai naira-ig az infláció a helyi valutákat sújtja a járvány utáni fellendülés fájdalmas kibontakozásában. Emiatt a gazdasági bizonytalanság és instabilitás a Bitcoin nagyobb mértékű bevezetéséhez vezet.

Törökországban a nemzeti valuta pozíciója 2021 utolsó negyedévében felborult a dollárhoz képest. Ennek következtében a lírát használó kriptopénzek kereskedési volumene három tőzsdén átlagosan napi 1,8 milliárd dollárra ugrott. Nigériában eközben a valuta leértékelődésének és a külföldi valutákhoz való hozzáférés szigorú ellenőrzésének hasonló története vezetett a Bitcoin növekedéséhez. Ugyanez a helyzet Oroszországban is.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Bitcoin több mint értékmegőrző az emberek számára, ez a hiperinfláció elleni védelem eszköze. Hogy ez hová fog vezetni, azt még ki kell várni. A növekedés mögött olyan közösségi hullámok jöhetnek, amelyek egy egész országra kiterjedő kriptopénz-elfogadáshoz vezetnek, mint például El Salvadorban.

Bármi is történjen ezután, a VentureBeat szakértői szerint egyértelmű, hogy a Bitcoin körüli vita és perspektívák az inflációval együtt fejlődnek. Akár a befektetők kísérleteznek a kriptovalutával mint értéktárolóval, akár a nemzetközi bankok és kormányok használják ki a kereskedelemben, akár a lakosság próbálja megvédeni vásárlóerejét, az elfogadás új szakaszába lépünk.

Valamilyen véletlen folytán a növekvő elfogadás a fokozódó skálázhatósággal egy időben történik. A Bitcoint évekig visszatartotta a viszonylag hosszú tranzakciós idő. Az utóbbi időben azonban a skálázhatóság egyre kevésbé jelent akadályt az olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a Lightning Network és a résztvevő csomópontok közötti gyors tranzakciók. Ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Bitcoin nemzetközi kereskedelemi és társadalmi fizetőeszközként is funkcionáló pénzzé válhasson.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.