Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel és az NVIDIA is egymásra talál?

|

Az AMD és az ATI júliusi házassága óta érik az újabb szenzáció. Szerdán az NVIDIA részvényeinek árfolyama 8 százalékkal emelkedett, miután elterjedt a hír: az Intel valóban meg akarja szerezni a grafikuschip-gyártót.

Hirdetés

Az AMD még júliusban vásárolta meg 5,4 milliárd dollárért az ATI-t, a két vállalat egyesülése után pedig az egyik legfontosabb kérdés az volt, hogy az Intel és az NVIDIA, vagyis "négyesfogat" magára maradt tagjai hogyan kezelik majd az új helyzetet. A két vállalat határozottan cáfolta, hogy követné riválisainak példáját. Az Intel nem vonta vissza azonnal az ATI licencét a processzorait támogató chipkészletek gyártására, de világossá tette, hogy nem újítja meg azokat. Tegnap azonban újra szárnyra kapott a pletyka, mely szerint a világ legnagyobb processzorgyártója mégiscsak szemet vetett az NVIDIA-ra; a hír futótűzként terjedt szét a Wall Streeten, hatására az NVIDIA részvényeinek árfolyma 2,32 dollárral emelkedett, és 30,62 dollárra kúszott fel.

Az Intel szóvivője csupán annyit fűzött hozzá a szenzációgyanús híreszteléshez, hogy válallata nem szokott piaci spekulációkat kommentálni. Az NVIDIA még ennyire szűkszavúan sem nyilatkozott, mivel eddig még egyetlen illetékese sem szólalt meg az ügyben. Bill Lefkowitz, a New York-i vFinance Investments brókercég munkatársa a Reuters értesülése szerint elárulta, hogy a tőzsde estére várja az akvizícióról szóló bejelentést. Annyi bizonyos, hogy a befektetők felvásárolták a vételi opciós kontraktusokat.

Az AMD előtt az ATI felvásárlása új piacokat nyitott meg, hiszen a vállalat addig egyáltalán nem gyártott grafikus chipeket. Az Intel ilyen értelemben nem volna szüksége az NVIDIA-ra, hiszen kínálatában jelenleg is szerepelnek GPU-k, sőt a cég volumenben jelenleg a világ legnagyobb grafikuschip-gyártója. A Pacific Growth Equities elemzője, Satya Chillara szerint azonban az esetleges akvizíció mégis határozott pszichológiai, érzelmi és gazdasági előnyökkel kecsegtetné az Intelt. A kétkedők legfontosabb ellenérve az NVIDIA várható 10 milliárd dolláros vételára: ez majdnem kétszerese lenne annak az összegnek, amit az AMD fizetett az ATI-ért, ráadásul a vásárlás nem járna az Intel számára az AMD esetéhez hasonló stratégiai előnyökkel.

A tegnap Prágában rendezett Intel Developer Forumon munkatársunk is részt vett. Beszámolója szerint az akvizíció kérdése ott is szóba került, és az illetékesek határozottan cáfolták a híreszteléseket. Az NVIDIA mint szponzor vett részt a rendezvényen, így alkalmunk volt velük is beszélni. Szintén cáfolták a hírt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.