Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel szélnek ereszti tízezer alkalmazottját?

|

Az Intel vezérigazgatója, Paul Otellini akár már a jövő hét elején bejelentheti azokat a leépítéseket, amelyek a százezer embert foglalkoztató chipgyártó óriás minden tizedik munkatársát érintenék.

Hirdetés

Az Intel pénzügyi eredményei már jó ideje elmaradnak a várakozástól. A kaliforniai vállalat áprilisban belső elemzés elkészítését hatátozta el, melynek segítségével alacsony működési hatékonyságának okait kívánta meghatározni. A végéhez közeledő vizsgálat eredményeit a CNet News.com értesülései szerint Otellini jövő kedden hozza majd nyilvánosságra, közvetlenül a tőzsde zárása után.

A nagyszabású leépítések állítólag a cég minden tizedik alkalmazottját, vagyis mintegy 10 ezer embert érintenek majd. A számadatokat kiszivárogtató források szerint leginkább az Intel marketing részlegének tagjai és kereskedelmi dolgozói nézhetnek majd új állás után. Ennek oka, hogy az elemzés összehasonlította a vállalat szóban forgó részlegeinek méretét és működését a riválisok megfelelő részlegeivel, és úgy találta, hogy az Intel esetében a jelenleg Sean Maloney által vezetett szervezeti egységek meglehetősen túlméretezettek.

Természetesen a világon számos olyan cég van, amely boldogan elfogadná az Intel pénzügyi eredményeit. A legutóbb lezárult második pénzügyi negyedévet tekintve például 8 milliárd dolláros bevérelt és 885 milliós hasznot könyvelhetett el a chipgyártó. Az a tény viszont aggodalomra adhat okot, hogy ezek a tiszteletet parancsoló számok a tavalyi év megfelelő időszakához viszonyítva a bevétel tekintetében 13, a nettó jövedelem tekintetében pedig 57 százalékos visszaesést jelentenek.

A folyamatot nagyrészt a rivális Advanced Micro Devices (AMD) javára történő piacvesztés indukálja; ez különösen a szerverpiacra igaz, ahol valóban nagy összegek forognak. A Mercury Research adatai szerint ahhoz képest, hogy az AMD három éve még nem is szállított processzorokat a x86-os szerverekhez, idén már 26 százalékos részesedést tudhat magáénak ezen a területen, és már mind a négy nagy szervergyártónak szállít egységeket. Az Intel az új Xeon szerverchipektől reméli a helyzet jobbra fordulását (ilyenek az új Woodcrest és Tulsa modellek), a személyi számítógépeket illetően pedig a szintén friss Core processzorokat küldi harcba, igen agresszív árpolitikával megtámogatva.

A vállalat a hatékonyság növelését célzó intézkedéseket nem a mostani, nagyszabású elbocsátási hullámmal fogja elindítani. Júliusban átesett már egy szervezeti átalakításon, mely főleg a vezető beosztású dolgozókat érintette; szintén július folyamán megvált további ezer vezető beosztású munkatársától; még júniusban pedig a mobiltelefonokba és kézigépekbe gyártott XScale processzorok kerültek 600 millió dollárért a Marvell Technology csoporthoz egyes kommunikációs chipekkel (és mintegy 1400 munkahellyel) együtt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.