Hirdetés
. Hirdetés

Az Intel szerint emberi jogokat sért az EU

|

Nem meglepő, hogy az Intel fellebbez az Európai Bizottság 1,06 milliárd eurós büntetése ellen, de a fellebbezés alapja meglehetősen szokatlan.

Hirdetés

Az Intel hivatalosan is fellebbezett az Európai Bizottság által még májusban kiszabott, 1,06 milliárd eurós büntetés ellen. A fellebbezés alapja némiképp szokatlan: az Intel szerint az EU megsérti a cég emberi jogait azzal, hogy ilyen óriási büntetést ró a vállalatra.

Jogi csűrcsavar
Az Egyesült Államokkal ellentétben, ahol az igazságügyi minisztérium indít eljárást egy-egy cég tevékenysége iránt, az Európai Bizottságnak az üzleti verseny tisztaságával foglalkozó testület nyomoz, ami aztán közzé is teszi a nyomozás eredményét. Ez gyakran eredményez nagyon magas kiszabott büntetéseket, mint az például a Microsoft esetében is történt.

Az Intel fellebbezésének lényege, hogy a cég szerint sokmillió eurós büntetéseket csak büntető törvényszék szabhat ki, egy adminisztratív jellegű eljárást végző testület nem hozhat ilyen döntést. A Wall Street Journalnak nyilatkozó jogi szakértő szerint van rá esély, hogy az Intel kifogása megállja a helyét, mivel nincs kétség afelől, hogy a szóban forgó antitröszt-eljárás büntető jellegű, és a kirótt összeg nagysága is a büntetést, illetve az elrettentést célozza.

Bár az Intel nem hozott nyilvánosságra pontos részleteket a fellebbezéssel kapcsolatban, a vállalat szóvivője igazolta, hogy fellebbeztek az Európai Bizottságnál. Nem vitás, hogy nagyon furcsának tűnik, ha egy cég emberi jogokra hivatkozik, de a Wall Street Journal több példát is hoz arra, hogy cégek emberi jogokra hivatkoztak fellebbezésükben. (Igaz, közülük még egynek sem sikerült meggyőzni az elsőfokú bíróságot, hogy ilyen sérelem érte volna egy antitröszt-vizsgálat és -ítélet kapcsán.)

A bíróság valamikor 2010-ben fog döntést hozni az Intel fellebbezésével kapcsolatban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.