Hirdetés
. Hirdetés

Az intelligens városokra fogad az Alibaba eredeti befektetője

|

Gondolkozz, mielőtt cselekszel, célozz, mielőtt lősz.

Hirdetés

Amikor 1999-ben Benson Tam úgy döntött, hogy kisegíti barátját, Joe Tsait, és 500 ezer dolláros befektetést szervez az akkor még kipróbálatlan startupjába, még nem gondolta, hogy élete legjobb üzleti döntését hozta meg. Ebből a cégből lett ugyanis az Alibaba Group Holding Ltd., amely forradalmasította az online vásárlást Kínában, és 15 évvel később a világ legnagyobb tőzsdei bevezetésével debütált, ami 200-szoros hozamot eredményezett Tamnak és partnereinek.

Az Alibabát támogató határozott tétjével ellentétben Tam az elmúlt évtized nagy részét azzal töltötte, hogy tanulmányozta és tervezte azt, ami szerinte az új évszázad átalakító trendje lesz. Most cégév el, a Venturous Grouppal arra készül, hogy a rivaldafénybe lépjen, 131 millió dollárt gyűjtve, hogy segítsen Kína úgynevezett Új Infrastruktúra tervének finanszírozásában. Ez egy multibillió dolláros vízió, amely az ország jövőjének megalapozását tűzte ki célul, és kiterjed az intelligens városoktól kezdve az ultragyors hálózatokig mindenféle fejlesztésre. Ez egy sokkal hosszabb távú fogadás, mint az Alibaba, de Tam úgy véli, hogy a nyereség hasonló nagyságrendű lehet, ha jól játssza ki a kártyáit.

Hirdetés

"Gondolkozz, mielőtt cselekszel, célozz, mielőtt lősz" - mondta a Bloomberg által módszeresnek nevezett 57 éves üzletember, hozzátéve, hogy 400 idevágó könyvet olvasott el, és több személyes befektetéssel tesztelte a lehetőségeket az új vállalkozásának elindítása előtti hét évben.

A Venturous Tam három évtizedes karrierjének eredménye, amelynek során a veterán befektető más korai internetes óriásokat támogatott, és a világ második számú gazdaságában úttörő szerepet játszott a kockázati- és a magántőke-invesztíciók terén.

Tamot korai tapasztalatai megtanították a személyes kapcsolatok értékére, és bár egy nagy és virágzó üzleti központban, Hongkongban született, 2002-ben Pekingbe költözött, hogy barátkozzon a kínai anyaország vállalkozóival. Kockázati tőkésként az egyik legfontosabb célja az volt, hogy a startupok alapítói és befektető társai meghívják hétvégi bulikra. Tam még ma is részt vesz azoknak a cégeknek a csapatépítő rendezvényein, amelyekbe befektetett. "A tőke nem csak a pénzről szól. Nem csak a számokról szól. Végső soron az emberekről szól" - mondta Tam.

Most a pekingi Venturous Group 131 millió dollárt gyűjtött össze pénzügyi intézményektől valamint milliárdos családoktól az első befektetési fordulóban. Az év végéig további 100 millió dollárt szeretne szerezni az épületek, a közlekedés és más városi létesítmények digitalizálására Kínában, egy olyan kezdeményezésre, amelyet Hszi Csin-ping elnök is támogat.

Peking infrastrukturális mesterterve szerint Kína a 2025-ig tartó hat év alatt becslések szerint 1,4 billió dollárt fektet be az ötödik generációs vezeték nélküli hálózatok kiépítésébe, kamerák és érzékelők telepítésébe, valamint a mesterséges intelligencia technológiák alkalmazásába. Ez olyan élvonalbeli megoldásokat tesz lehetővé, mint az autonóm vezetés és az internetre csatlakoztatott intelligens otthonok.

Savio Kwan, az Alibaba első operatív igazgatója szerint Tam egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy Kína következő technológiai boomjának élére álljon. "Úgy tűnik, szerencsés, hogy korán ott van. De nem az. Korán ott lenni azt jelenti, hogy jól felkészült, és tanul a korábbi tapasztalatokból" - idézte a Bloomberg news Kwant, aki 10 millió dollárt fektetett a Venturousba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.