Hirdetés
. Hirdetés

Az Iomega kínai HDD gyártót vesz

|

A kínai kormány résztulajdonosa lesz a New York-i tőzsdén jegyzett Iomegának, a cég távol-keleti terjeszkedésének köszönhetően.

Hirdetés

Az amerikai Iomega december 12-én bejelentette, hogy szert tesz a kínai Shenzenben székelő ExcelStor Great Wall Technology cégre, egy 800 millió dollár értékű merevlemezgyártóra. A leginkább külső adattárolóiról ismert cég részvénycsere útján jut a kínai gyártóhoz. Az Iomega 84 millió törzsrészvényt ad a kínaiaknak, mely a cég piaci értékének durván 60 százalékát jelenti, az ExcelStor 100 százalékáért cserébe. Mikor az üzletet 2008 közepén nyélbe ütik, a 2,6 milliárd dollár értékű Great Wall Technology - mely most az ExcelStor 60 százalékát birtokolja - nagyjából 43 százalékát fogja birtokolni az Iomega részvényeinek, mellyel a legnagyobb Iomega részvényessé lép elő.

A Great Wall nem közvetlen leányvállalata a China Electronics Corporationnek, egy 16 milliárdos konglomerátumnak, mely teljes egészében a kínai kormány tulajdona. A China Electronics Corporation 62 százalékát birtokolja a Great Wall-nak és az ügylet végén a CEC kezében az Iomega részvényeinek 25 százaléka fog kikötni egy részvénycsere tranzakció után.

Hogy összefoglaljuk a ki kinek a tulajdonosa történetet: amikor az üzlet lezárul, az Iomega 43 százalékát a Great Wall birtokolja majd, a China Electronics Corporationé 25 százalék lesz, míg az Iomegánál a 32 százalék marad.

rev.jpg
Iomega REV külső meghajtó. A beszállító az ExcelStor

Az Iomega és az ExcelStor kapcsolata nem új keletű. A kínai cég a beszállítója az Iomega REV sorozatának 2004 óta, de más merevlemez termékeinek is. Az ExcelStor több mint 20 millió merevlemez alapú terméket állít elő évente, a legtöbbjüket az Iomegának, de a saját neve alatt is értékesít termékeket.

excelstor.jpg
ExcelStor merevlemez - egy az évi húszmillióból

Az Észak-Amerikában és Európában jól kiépített értékesítési csatornákkal rendelkező, viszonylag kicsi, végfelhasználó-orientált Iomega lépése egyértelműen a távol-keleti piacra történő belépésről szól.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.