Hirdetés
. Hirdetés

Az IT-szolgáltatásmenedzsment bevált gyakorlata

|

Az elmúlt 10 év során az ITIL közismert lett a szakmában, ugyanakkor a róla kialakult vélemények azt mutatják, hogy sok a felszínes vagy félreértett megítélés, és nem hasznosítjuk a benne rejlő lehetőségeket.

Hirdetés

Computerworld: Sokan beszélnek az ITIL*-ről, de sok a szkeptikus vélemény. Hogyan látja ma az ITIL helyzetét? 

Sarkadi-Nagy István: Az ITIL nem módszertan, nem elméleti megközelítés, hanem best practice, azaz a sikeres szolgáltatók bevált gyakorlatának a keretrendszere, amely azt a célt szolgálja, hogy útmutatásait testreszabva kialakítsuk és javítsuk saját gyakorlatunkat.

Hirdetés

A szolgáltatás, mint az értékteremtő munkamegosztás egyik formája a globális verseny nyomására egyre terjed; ma már nemcsak az üzlet veszi igénybe az IT szolgáltatásait, hanem az IT-szolgáltatók is rákényszerülnek, hogy egyre több támogató szolgáltatást vegyenek igénybe az üzlet/ügyfél számára nyújtott szolgáltatásportfólió versenyképes fenntartásához.
Sokan szkeptikusak a folyamatok megítélésében, pedig a folyamat egy együttműködési mechanizmus egy adott eredmény elérése érdekében. Szakosodás és együttműködés, ezek hatékony megvalósítása nélkül egyetlen üzlet vagy szolgáltató sem lehet eredményes.

A szolgáltatás értéke az üzlet számára nyújtott eredmények növelésében jelenik meg, ezért az ITIL az üzlet és az IT stratégiai szintű együttműködését javasolja. Ennek hiányában sok lehetőséget szalaszt el az üzlet, vagy a ráfordítások jelentős része nem hasznosul. Ez rossz az üzletnek, mert romlik a profitábilitása és versenyképessége, és rossz az IT-szolgáltatónak, mert elveszítheti az ügyfelét . És rossz a magyar informatikusnak, mert a munkahélyét veszítheti el, ha a költséghatékonyabb kelet-európai vagy indiai szolgáltatók szerzik meg a munkát.

 

A gazdasági válság nyomása alatt az erőforrás-hiányos körülmények elsősorban a képességek fejlesztése felé adnak „menekülési” lehetőséget (ha nincs pénzed, használd az eszedet!), aminek felismerését jelzi, hogy a válság óta globálisan megháromszorozódott az ITIL-vizsgák száma, 2013-ban 330 ezer fő vizsgázott (sajnos a hazai trend fordított). A Corvinus Egyetem hazai felmérése azt mutatja, hogy nálunk a fókusz még mindig az üzemeltetésen van, az IT és az üzlet stratégiai együttműködése elmarad a kívánatostól.

Computerworld: Önök szervezték az első hazai ITIL-tanfolyamot Magyarországon, és idén 10 éves az itSMF Magyarország. ITIL-evangelistának tekintik, miért hisz ennyire a sikerben?

Sarkadi-Nagy István: Krauth Péter tanácsára az itSMF angliai konferenciáján az ott legsikeresebb cégtől rendeltük az első hazai ITIL Foundation tanfolyamokat a KFKI számára. A tapasztalatok alapján szerveztük meg és indítottuk be a magyar nyelvű képzést az IQSOFT - John Bryce Oktatóközpont szervezésében 2003-ban, azóta 4000 hallgatónk tett nemzetközi vizsgát. Ez a bevált gyakorlatot leíró keretrendszer dokumentálva van, megtanulható, de a testreszabott alkalmazása a mi munkánk: nem az ITIL-t kell bevezetni, hanem útmutatásai alapján a saját gyakorlatunkat kell fejleszteni!

Ezért szerveztük meg 2004-ben az itSMF magyar tagozatát (it Service Management Forum, felhasználói szervezet, amely több mint 50 országban működik), amely az alkalmazási tapasztalatok megosztásával segíti az IT-szolgáltatásmenedzsment-kultúra fejlődését. Eddig 20 konferenciát szerveztünk, a hazai szolgáltatásmenedzsment-kultúra fejlődését segítendő. Sajnos a válság óta egyetlen jelentős támogatónk sincs. Most a LinkedInen szervezünk egy itSMF Magyarország csoportot.

A siker elsősorban hozzáállás kérdése – az 1930-as években a német mintagimnáziumok alapján szervezett magyar gimnáziumok több Nobel-díjast indítottak el; Japán, Korea, Kína eredményesen alkalmazta a fejlett világ tapasztalatait. Vajon mi miért nem ezt a gyakorlatot tekintjük mintának? Van rá példa (Graphisoft, Prezi...), de az innovációnak, a stratégiai gondolkodásnak és az értékteremtő fókusznak kellene dominálni, mert tehetséges emberekben gazdag ez az ország, akarjunk hát a legjobbak lenni. (ITIL: ITt az idő, Itt a Lehetőség)

 

* az ITIL az AXELOS Limited bejegyzett védjegye

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.