Hirdetés
. Hirdetés

Az USA újabb szankciókkal támadja az orosz technológiai szektort

|

Köztük van a Mikron részvénytársaság, Oroszország legnagyobb chipgyártója.

Hirdetés

Az Egyesült Államok újabb szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben az ukrajnai inváziója miatt, amely a második világháború óta a legnagyobb támadás egy független európai állam ellen. Ezúttal főleg a technológiai szektor szereplőit célozták meg, hogy megakadályozzák a korábbi korlátozó és büntető intézkedések kijátszását.

Az amerikai pénzügyminisztérium közölte, hogy 21 szervezet és 13 személy ellen vetett ki szankciókat, köztük a Mikron részvénytársasággal, a mikroelektronika legnagyobb orosz gyártójával és exportőrével, valamint Oroszország legnagyobb chipgyártójával szemben - jelentette a Reuters.

Hirdetés

A pénzügyminisztérium a szankciókat kiterjesztette az orosz repülőgépiparra, a tengerészetre és az elektronikai ágazatra is. A lépés lehetővé teszi Washington számára, hogy szankciókat alkalmazzon minden olyan személy vagy szervezet ellen, amelyről megállapították, hogy ezekben az ágazatokban tevékenykedik - közölte a pénzügyminisztérium, amely azt is tudatta, hogy a lépés a "rosszindulatú kiberszereplőket" is célba vette.

"Oroszország nem csak továbbra is sérti Ukrajna szuverenitását provokálatlan agressziójával, hanem fokozza a civileket és a lakossági központokat sújtó támadásait is Továbbra is minden oldalról szankciókkal vesszük célba Putyin hadigépezetét, amíg ez az értelmetlen háború véget nem ér" - fogalmazott Janet Yellen pénzügyminiszter.

A megcélzott 34 szervezet és személy között vannak a Serniya és a Sertal, moszkvai székhelyű cégek, amelyek illegálisan szereznek be kettős felhasználású berendezéseket és technológiát az orosz védelmi szektor számára. A pénzügyminisztérium szankciókat vet ki több olyan technológiai vállalatra, amelyek az orosz védelmi szektor által használt számítógépes hardvert, szoftvert és mikroelektronikát gyártanak. Köztük van a Mikron részvénytársaság, Oroszország legnagyobb chipgyártója.

Adewale Adeyemo, a pénzügyminiszter-helyettes a szankciókat már keddi beszédében előrevetítette, amikor azt mondta, hogy az orosz hadiipari szektor lesz a következő, amelyen korlátozásokkal kell szembenézni.

"További szektorokat tervezünk megcélozni, amelyek kritikus fontosságúak a Kreml hadigépezetének működtetéséhez, ahol a hozzáférés elvesztése végső soron aláássa Oroszország képességét, hogy kiépítse és fenntartsa azokat a háborús eszközöket, amelyek ezekre az inputokra támaszkodnak" - jelentette ki egy nemzetközi ügyekkel foglalkozó londoni agytröszt, a Chatham House rendezvényén elhangzott beszédében. Hozzátette, amellett, hogy szankcionálják az olyan ágazatokban működő vállalatokat, amelyek lehetővé teszik a Kreml rosszindulatú tevékenységeit, arra is lépéseket terveznek, hogy megzavarják az oroszok kritikus ellátási láncait is - írta a The New York Times.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.