Hirdetés
. Hirdetés

Beültethető neuroszemek adhatnak kulcsot az agyvezérelt technológiákhoz

|

Az agy-számítógép interfészek területén az egyik nagy kihívás az agy minél több pontjának szondázására szolgáló módszerek kidolgozása.

Hirdetés

A neurális implantátumok képesek vezeték nélkül továbbítani az egész agy aktivitását, és nem csak az agy egy részéből. Egy újfajta agy-számítógép interfész (BCI), amely homokszem nagyságú neurális implantátumokat használ az agyi aktivitás rögzítésére, patkányoknál már bizonyítottan hatékony, és egy napon a 'neuroszemek' ezrei segíthetnek abban, hogy az elménkkel gépeket irányítsunk.

A BCI-ok olyan eszközök (általában a koponyába ültetett elektródák), amelyek az agysejtek elektromos jeleit gépek számára adott parancsokká alakítják. Lehetővé tehetik, hogy a lebénult emberek újra kommunikáljanak, robotokat irányítsanak, gondolataikkal gépeljenek, és akár saját végtagjaik felett is visszanyerjék az irányítást.

A legtöbb mai interfész csak néhány száz idegsejtre képes figyelni, de az agyban körülbelül 86 milliárd neuron található. Ha több neuront tudnánk figyelni, az agy több pontján, az radikálisan feljavíthatná az agyvezérelt technológia lehetőségeit.

A tudósok azonban nem igazán ültethetnek be elektródasorokat az ember egész agyába. Ezek nemcsak károsíthatják az agyszövetet, hanem gyulladást is kiválthatnak, ami a BCI meghibásodását okozza. A jelenlegi BCI-k sem teljesen veszélytelenek, ami korlátozza, hogy hány emberen tudnak segíteni.

Hirdetés

"Az agy-számítógép interfészek területén az egyik nagy kihívás az agy minél több pontjának szondázására szolgáló módszerek kidolgozása" - közölte Arto Nurmikko a technológiáról szóló tanulmány vezető szerzője, a Brown Egyetem kutatója.

Ahelyett, hogy több bélyeg méretű elektródasorozatot próbáltak volna az agyba helyezni, a kutatók egyedi, körülbelül homokszem nagyságú neurális implantátumokat fejlesztettek ki. "Eddig a legtöbb BCI monolitikus eszköz volt. A mi csapatunk ötlete az volt, hogy ezt a monolitot apró szenzorokra bontjuk, amelyeket szét lehet osztani az agykéregben" - magyarázta Nurmikko.

Arra is utasíthatók ezek az implantátumok, hogy apró elektromos impulzusokat juttassanak el az idegsejtekhez. Ez az agyat stimuláló képesség hasznos lehet a betegség vagy sérülés miatt elvesztett agyi funkciók helyreállításában.

Az új tanulmányhoz a kutatók 48 neuroszemet használtak, hogy rögzítsék a patkányok agyának aktivitását. Úgy vélik, hogy a jelenlegi kialakítás akár 770 apró neurális implantátumot is elbírna, de végül egy agyban akár több ezret is szeretnének beültetni.

"Reményeink szerint végül olyan rendszert tudunk kifejleszteni, amely új tudományos betekintést nyújt az agyba, és új terápiákat tesz lehetővé, amelyek segíthetnek a pusztító sérüléseket elszenvedett embereken" - mondta Nurmikko.

Amellett, hogy az idegi implantátumok biztonságosabbá, gyorsabbá és jobbá válnak, a neuroszemek a következő szintű agyvezérelt technológia kulcsát jelenthetik. A közeljövőben a BCI-k számos más egészségi probléma leküzdésében is segíthetnek, és ha még messzebbre tekintünk, az agyunk és a mesterséges intelligencia egyesítésével az emberi intelligenciát is felturbózhatják. Minél hamarabb kitaláljuk, hogyan tudnánk biztonságosan és hatékonyan kihasználni agyi tevékenységünk nagyobb részét, annál hamarabb valósulhat meg a sci-fi jövőnk - fűzi hozzá a Freethink portál.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.