Hirdetés
. Hirdetés

Bitcoin ATM-et telepítettek Budapesten

|

Év végéig ezer tranzakciót várnak az üzemeltetők.

Hirdetés

A belvárosi Anker Klubban megkezdte működését Magyarország első olyan készüléke, amivel forint alapon válthatunk Bitcoint. Az itthon is egyre népszerűbb digitális valuta a Bitcoin ATM révén újabb híveket szerezhet azok köréből, akik eddig híján voltak a bizalomnak, hogy ellenőrizetlen netes forrásból, vagy éppen ismeretlen magánszemélyektől vásároljanak Bitcoint.

Hirdetés

Az Anker közben, az Anker Klubban adták át azt az ATM-et, amiben mától forintért váltható Bitcoin. A készülékbe papírpénzt lehet közvetlenül dugni, és a kívánt értékben – de minimum 2000 forintért – váltani azt digitális valutára. Amennyiben a felhasználó rendelkezik Bitcoin-mobiltárcával, annak QR-kódját a készülék be tudja olvasni, és így áttölteni rá a vásárolt Bitcoinokat. Ha valakinek nincs ilyen mobilalkalmazása, akkor ki is nyomtatható papírra a vásárolt egységeket képviselő QR-kód, későbbi felhasználásra.

A váltási árfolyamot a szlovén-angol közös tulajdonú, Bitstamp online tőzsde alapján kalkulálja a készülék, de az üzemeltetők tervezik, hogy más Bitcoin-tőzsdék árait is bevezetik majd a rendszerbe, így mindig a legkedvezőbb áron válthatunk. A Bitstamp az egyik legbiztonságosabb tőzsde, nem volt még sikeres hacker-támadás áldozata, és a hivatali ellenőrzések sem találtak még semmi kivetnivalót működésében, ellentétben néhány más, hírhedt online pénzváltóval.

 

Magyarország első nyilvános használatú Bitcoin ATM-je egy Lamassu gyártmányú készülék, mely társaság piacvezető ilyen ATM-ek gyártásában. A Lamassu gépei a tengerentúlon már gombamód szaporodnak, Európában is eléri a számuk már a két tucatot. A Lamassu ATM-je nem csak robusztus, megbízható és biztonságos, hanem ergonomikus és kifejezetten szép is.

Az első Bitcoin ATM magyarországi üzembehelyezését az Octarine Labs szervezte. Noha a készülék „bolondbiztos”-nak mondható, a cég magyar és angol nyelvű telefonos ügyfélszolgálattal támogatja a felhasználókat. „Tudatában vagyunk annak, hogy ami a Bitcoin híveinek és az ezzel foglalkozó szakembereknek természetes, az a hétköznapi felhasználóban még bizalmatlanságot szülhet, ezért minden eszközzel támogatjuk a rendszer közérthetőségét és a technológia gyors terjedését.” – mondta el Debreczeni Barnabás az Octarine Labs ügyvezetője, aki több éve foglalkozik Bitcoin-alapú, illetve más informatikai fejlesztésekkel. „Bár magyar állampolgár bármikor vehet a neten Bitcoint, vagy szervezhet olyan személyes találkozót, ahol más Bitcoin-tulajdonosoktól vásárolhat, az ezzel kapcsolatos egyes visszaélések sokakat riasztanak el. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy nyilvános, biztonságos, könnyen megközelíthető helyszínen egy szó szerint kézzelfogható eszközzel segítjük a váltást.” A befizetett forint egy angol váltószámlán keresztül válik Bitcoinná, a folyamat jogi, adózási és fogyasztóvédelmi szempontoknak is megfelel. Az év végéig az ATM újabb funkcióval is bővül: Bitcoint fog tudni forintra váltani.

A főváros szívében található Anker Klub örömmel adott helyt az első Bitcoin-ATM-nek. Hetekkel korábban a klub tulajdonosainak másik szórakozóhelyén, az Ankertben már elindítottak egy kezdeményezést, ott online POS-terminálon vásárolhatnak a látogatók a szórakozóhely kínálatából bármit Bitcoinért, egyelőre 10% kedvezménnyel. „Noha elsősorban marketingeszköznek gondoltuk a Bitcoin-elfogadás bevezetését az Ankertben, meglepetésünkre átlagosan napi három ilyen vásárlás történik, és a számuk fokozatosan nő. Ez nagy reményekkel tölt el minket a most bekapcsolt ATM-mel behozható közönség méretét illetően is.” – meséli Vranik Krisztián az Anker Klub képviseletében. Noha a banki pénzkiadó ATM-ek általában közterületen vannak, a Bitcoin-váltó automata esetében a zárt tér tudja ellensúlyozni azt a bizalmatlanságot, ami egyelőre felmerül a laikusokban a bankoktól független, „csupán” a matematika és a felhasználók közösségének mérete által garantált biztonsággal szemben.

A most beinduló ATM-től 6-12 hónapon belüli megtérülést remél az Octarine Labs. „Berlinnel, vagy Amszterdammal szemben Budapest még lemaradásban van a Bitcoin népszerűségét illetően, ugyanakkor az idegenforgalom, valamint a kreatív és startup iparág fejlődése ellensúlyozni tudja ezt.” – vélekedik Debreczeni.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.