Hirdetés
. Hirdetés

Bizonytalan a PC-s kasszacsere

|

A NAV weboldalán megrendelhetők a PC-s pénztárgépek is mostantól.

Hirdetés

A kereskedelmi hálózatokban, nagyobb üzletekben főleg ilyen kasszák üzemelnek. A nagykasszák piacán sok a kérdőjel, egyelőre csak a december 31-i átállási határidő irányadó. Piaci információk szerint a kereskedők, üzletláncok felkészültsége nagyon eltérő.

Hirdetés

Kidolgozták annak feltételeit, hogy a PC-s pénztárgépek is felkerüljenek abba a hivatali adatbázisba, amelyből a kereskedők közvetlenül a NAV-tól rendelhetik meg új, online adatkapcsolatra képes kasszáikat – mondta a Laurel Kft. ügyvezetője. Szabó Ervin hozzátette, a forgalmazóknak meg kell határozni az általuk szállítandó mennyiséget és a szállítási határidőt.

A PC-s kasszacsere folyamatában sok a bizonytalanság. Az új, november 15-én életbe lépett rendelet sem egyértelmű abból a szempontból, mikor kell megrendelni, szállítani, üzembe helyezni a kasszákat. Jelenleg az a helyzet, hogy december 31-ig nyugodtan használhatók a régi kasszák, ám január 1-től már csak online pénztárgép működhet. A piaci szereplők közül van, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy elkészüljön december 31-ig, mások kivárnak, arra számítva, hogy mégis eltolják az átállás végső határidejét.

 

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy várhatóan csak akkor lehet elkerülni a büntetést, ha a kereskedő bizonyítja, mindent megtett az átállás érdekében. Ebbe beletartozik az is, hogy megfelelő forgalmazó és AEE-gyártó partnert választott-e, illetve meggyőződött-e arról, hogy az adott cégek megfelelő referenciákkal, szakmai tapasztalattal rendelkeznek-e. Aki időközben rájött, mégsem tud teljesíteni a kiválasztott cég, most még válthat, vannak megoldások a piacon.

A nagykasszás hálózatoknál a csere lényegesen bonyolultabb, mint a kiskasszáknál volt. A műszaki átállás is hosszabb időt vesz igénybe, ráadásul a kezelőket, boltvezetőket ki kell képezni az új eszközök használatára.

A döntés során figyelembe kell venni a meglévő kassza állapotát. Az is elképzelhető, hogy elegendő egy AEE-vel egybeépített adóügyi nyomtatót cserélni és illeszteni a kasszaszoftverhez az átállás során, míg más esetben a komplett pénztárgépet cserélni kell – mutatott rá a szakértő.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.