Hirdetés
. Hirdetés

Bíztató eredmények az Intelnél a harmadik negyedévben

|

Az év korábbi időszakaihoz képest növekedtek az Intel eladásai, ami a vállalat vezetői szerint az informatikai szektor lassú erősödését is jelzi.

Hirdetés

Az Intel kedden bejelentette 2009 harmadik negyedévére (Q3) vonatkozó bevételi adatait, amelyek alacsonyabbak ugyan, mint a tavalyi számok, viszont meghaladták az előrejelzéseket, és a vállalat vezetői szerint pozitív előképet festenek az Intel és tágabb értelemben a válságban meggyengült gazdaság elé. A világ vezető chipgyártója 9,39 milliárd dollár bevételt könyvelhetett el a szeptember 26-tal záruló negyedévben a várt 9,04 milliárdhoz képest. Ez az eredmény 1,4 milliárd dollárral jobb a Q2-es számoknál, bár elmarad a tavalyi 10,2 milliárdtól. A nettó nyereség 1,9 milliárd, ami a részvényekre levetítve 0,33 dollárt jelent, tavaly ugyanez 2,01 milliárd volt ugyanebben az időszakban. Az Intel 63 millió dollárt különített el a Q3-mas bevételből a cég működésével kapcsolatos kiadásokra.

A fellendülés oka

A vártnál jobb eredmény elsősorban a mobil- és a nagyvállalati részlegeknek, valamint az Atom mikroprocesszor sikerének köszönhető. Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini szerint ez azt bizonyítja, az innováció és az informatika vezető szerepet játszhat a válságból való kilábalásban. A processzoreladások lassan stabilizálódnak a PC-piac fellendülésével. Stacy Smith, a vállalat gazdasági igazgatója azt mondta, a chipeladások az utóbbi 30 év legnagyobb növekedését könyvelhették el a Q3-ban, ami az erős laptop/netbook-piacnak, a desktop-kereslet stabilizálódásának és a mobilpiac dinamikus növekedésének köszönhető.

Az iSuppli kedden közzétett előrejelzése szerint a nemzetközi PC-piac 73,8 millió eladott gépet tudhat magáénak a harmadik negyedévben, ami 9,8 százalékos növekedést jelent a Q2 67,2 milliójához képest, ugyanakkor 6,7 százalékos csökkenés a tavalyi eredményhez viszonyítva. Otellini szerint a vállalatok keveset költöttek a kliens géppark fejlesztésére, a többségük tulajdonképpen 4-5 éve ugyanazokat az eszközöket használja, viszont jövőre valószínűleg megkezdődik a frissítési fázis. Közrejátszhat ebben a Microsoft új operációs rendszerének, a Windows 7-nek a megjelenése is. A szerverpiacon erős volt a Nehalem-alapú chipek eladása, Otellini ezt azzal indokolta, hogy a cégek új eszközök vásárlásával konszolidálják szervereik teljesítményét és energiafogyasztását. Az Intel nagyvállalati részlege, amely a szerver- és az asztali processzorok értékesítésével foglalkozik, 14 százalékkal nőtt.

Az év végén további erősödés várható

A vállalat ezért továbbra is bízik üzleti terveiben, és a negyedik negyedévre 10,1 milliárd dollárt vár, az elemzői 9,5 milliárdhoz képest. Az Intel ebben az időszakban fogja bevezetni az új laptop és desktop gépekbe szánt chipek 32-nanométeres gyártási technológiáját (jelenleg 42-nanométerrel dolgoznak), de új netbook- és szerverprocesszorok is várhatók 2010 első felében. Idén jelenik meg az Intel új, nyolcmagos Nehalem-EX chipje, amely erősítheti a vállalat jelenlétét a hibatűrő szerverek piacán.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.