Hirdetés
. Hirdetés

Bob Iger el akarja adni a Disney-t az Apple-nek - szól az iparágban keringő pletyka

|

A vállalat könnyen lehet, hogy bármilyen nagyszabású felvásárlás első számú esélyese.

Hirdetés

Az HBO sikersorozatához méltó lépéssel a Disney vasárnap késő este bejelentette, hogy Bob Iger leváltja Robert Chapeket a vezérigazgatói poszton. Chapek közel három évig volt a Disney vezérigazgatója. Őt választotta Iger a posztra, amikor az első vezérigazgatói megbízatásából nyugdíjba vonult. Most Iger új feladata, hogy újabb utódot találjon. Disney bennfentesek azonban most azt állítják, hogy Iger végső célja a vállalat eladása lehet, a legvalószínűbb vevő pedig az Apple.

A múltban már láttunk olyan spekulációkat, hogy akár a Disney, akár az Apple érdeklődne egy ilyen üzlet iránt. Korábban Iger megjegyezte, hogy Steve Jobs közeli barátja volt. Egy Disney-Apple fúzió talán már napirenden lett volna, ha Jobs nem hal meg idő előtt, 2011-ben. Mivel Iger visszatért a Disney-hez, bennfentesek máris azt találgatják, hogy az ő feladata lehet a vállalat eladása. Az Apple neve pedig ismét felbukkan. Egy ilyen bennfentes a The Wrapnek beszélt arról, hogy Iger el fogja adni a céget. "Ez a csúcsüzlet a végső üzletkötő számára" - állította a meg nem nevezett személy.

Hirdetés

Az üzlet révén Iger lenne a Disney utolsó vezérigazgatója, és bebetonozná örökségét a vállalatnál. Iger maga sem idegen a nagy fúziós és felvásárlási ügyletektől. Vezetése alatt a Disney felvásárolta a Pixart (2006), a Marvelt (2009), a Lucasfilmet (2012) és a 21st Century Foxot (2019). A Disney eladása egy olyan cégnek, mint az Apple vagy bármely hasonló óriásvállalat, amelynek elég tőkéje van az üzlethez, a végső lépés lenne Iger részéről. De mindez egyelőre csak spekuláció. Iger még csak most tért vissza a Disney-hez, így bármilyen beszélgetés a vállalat eladásáról vagy egy technológiai óriással való egyesüléséről még korai. Különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Ráadásul a szabályozási környezet szinte lehetetlenné tehet egy Disney-Apple üzletet. A szabályozó hatóságok egyre inkább aggódnak az olyan vállalatok hatalma miatt, mint az Apple, a Google és a Meta (Facebook). Az utóbbi időben számos trösztellenes vizsgálatnak lehettünk tanúi, és még több fog következni.

Ami az Apple-t illeti, a vállalat könnyen lehet, hogy bármilyen nagyszabású felvásárlás első számú esélyese. Még ha a Disney nem is eladó, az Apple-nek megvan a készpénze ahhoz, hogy jelentős beruházásokat hajtson végre. A Disney Plus streaming szolgáltatás önmagában jelentősen megerősítené az Apple szolgáltatási részlegét. Ha ehhez még hozzáadjuk a Pixar, a Marvel és a Lucasfilm tartalma feletti ellenőrzést, az üzlet nem is lehetetlen.

Az Apple eddigi legnagyobb felvásárlása a Beats by Dr. Dre 3 milliárd dollár értékben, bár a pletykák szerint a Manchester Unitedet is meg akarja venni. A vásárlás segített az Apple-nek a zenei streaming felé fordulni, és egy erős márka, a Beats fejhallgató felett is ellenőrzést szerzett. Csakhogy a Disney jelenlegi piaci kapitalizációja valamivel több mint 175 milliárd dollár - írja a BGR.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.