Hirdetés
. Hirdetés

Botladozó TITAN - 2. rész

|

A Kormányszóvivői Iroda válasza a széles körű informatikai felnőttképzést célzó program késlekedése miatt a kormányzatot hibáztató MEFIT sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, a TITAN (Tréning-keretprogram az Információs Társadalom Alkalmazkodóképességének Növelésére) programot kezdeményező informatikai vállalatokat és más szervezeteket tömörítő Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT) szerint a TITAN bejelentését követően másfél évvel azért tart még mindig az előkészítés szakaszában, mert a verseny- és a civil szféra szereplőivel megállapodó kormányzati oldal nem teljesíti vállalásait a szükséges ütemben. A véleménynek hangot adó MEFIT sajtótájékoztatón a kormányzati szereplőkből álló TITAN Koordinációs Bizottság a meghívás ellenére hivatalosan nem képviseltette magát. Ezért kérdéseinkkel a Kormányszóvivői Irodához fordultunk.

Start 2010-ben

A Kormányszóvivői Iroda válasza szerint a különböző, a TITAN célkitűzéseivel is átfedést mutató ÚMFT konstrukciók kidolgozása és elindítása program szerint halad. A Digit-ALL célkitűzéseit is magába foglaló Tudás Esély Programot (TÁMOP 2.1.2.), önmagában 12 milliárd forint keretösszeggel szeptember elején meghirdették, így a kormány azon a területen, ahol az érdemi együttműködés megvalósulhatott, eleget tett vállalásainak. A további területeken (Digit, Proteus) a kormány továbbra is várja a MEFIT érdemi egyeztetésre alkalmas szakmai kimeneti követelményrendszerét.

A TITAN program - az európai uniós támogatások által szabott feltételek, szabályok és a piaci szereplők elvárásai közti szigorú egyensúly és összhang megteremtése mellett - várhatóan 2010-ben indul.

A Kormányszóvivői Iroda kiemeli azt is, hogy az informatikai képzés, a digitális írástudás fejlesztése a hazai szabályozás és a vonatkozó stratégiák, valamint az Új Magyarország Fejlesztési Terv több operatív programja is kiemelten kezeli a digitális írástudás elterjesztését, amelyet több konstrukció is támogat több tízmilliárd forint értékben a TITAN programtól függetlenül is. Ez a célkitűzés vélhetően még hosszútávon is a fejlesztési stratégiák fő eleme marad, és semmiképpen nem veszíti el aktualitását.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében lehívható források felhasználására 2010-től is van lehetőség. Továbbá a különböző operatív programok keretében megvalósulnak olyan fejlesztések, amelyek a TITAN program célkitűzéseivel összhangban állnak, illetve támogatják a program célkitűzéseinek megvalósítását. Az Államreform Operatív Program 2009-2010. évi akcióterve keretében például szerepelnek - mind az önkormányzati, mind az államigazgatási szektor számára - olyan komplex képzési konstrukciók, amelyeknek a pályázati felhívás részletes képzési tartalmának kidolgozásakor természetesen része az IT képzés is. A tervezett képzési konstrukciók minden képzési részterületet magában foglaló kerete 3,5 milliárd forint. A közszférában dolgozók informatikai képzése kiegészíti a TITAN program III. alprogramjának a Digit-ALL Programnak a célkitűzéseit azzal, hogy a közszférában dolgozók informatikai tudását fejleszti.

Elő kellett készíteni

Az iroda szerint a kormány, a pártok, a Magyar EU Fejlesztési Igazgatótanács (MEFIT), valamint a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (MVA) közti együttműködési megállapodás aláírását követően vette kezdetét a TITAN tréning keretprogram szervezése és az ezzel kapcsolatos előkészítő munka. A Miniszterelnöki Hivatal Infokommunikációs Államtitkársága, az érintett tárcák, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség részvételével kormányzati munkacsoport, úgynevezett TITAN Koordinációs Bizottság (TKB) alakult, amelynek feladata a TITAN előkészítése, a célkitűzései megvalósításához szükséges szempont- és követelményrendszer kidolgozása, valamint az ennek kialakításához szükséges szakmai egyeztetések operatív lebonyolítása. A Koordinációs Bizottság kidolgozta azt a szakmai szempontrendszert, amely megalapozta a TITAN program európai uniós támogatási rendszerbe való illesztését.

A versenyszféra az eddigi egyeztetések során kedvezmények formájában tett felajánlásokat (tehát nem pénzbeli támogatásról van szó), ezeket folyamatosan építik be a programba. A MEFIT részéről sem 2 milliárd forint, hanem a MEFIT által felajánlott képzési tartalom vonható be a programba 2 milliárd forint értékben. Ennek formáját, tartalmát, illetve a licencelést a MEFIT még nem határozta meg. Ugyanakkor a MEFIT részéről érkező eddigi felajánlások (képzési tartalom) nem feleltek meg a hazai és uniós szabályozás elvárásainak, például a felnőttképzési törvény előírásainak vagy a versenysemlegesség elvárásának.

A TITAN programban a MEFIT által vállalt feladat az általános célkijelölés, a konkrét képzési tartalom és kimeneti követelményrendszer meghatározása. A TITAN program egyik eleme (Digit-ALL) vonatkozásában idén májusban már sor került az általános célkijelölésre és a képzési kimeneti követelmények meghatározására, de a - a hazai és uniós szabályozás elvárásainak megfelelő - képzési tartalom még a Digit-ALL vonatkozásában sem került átadásra.

A TITAN programban több különböző képzési cél gyűjteménye került megfogalmazásra, amelyek eltérő célközönség (alacsonyan képzett álláskeresők, gazdasági felsővezetők, informatikai szakértők) számára nyújtanak eltérő tartalmú képzéseket, ezért az Új Magyarország Fejlesztési Tervben (ÚMFT) is eltérő konstrukciókban kerülhetnek támogatásra.


Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.