Hirdetés
. Hirdetés

Botrányszagú Playstation 3 premier Japánban

|

Japánban szombaton azon melegében ki is árusították a Sony új játékkonzoljából a szigetországnak szánt 80 ezres kontingenst. Egyes források ijesztő tömegjelenetekről és bérsorbanállókról számolnak be.

Hirdetés

A Sony szombaton hazai pályán kezdte meg a Playstation 3 forgalmazását. Mint arról korábban beszámoltunk, a játékkonzol premierjét elhalasztották a Blu-ray meghajtóval kapcsolatos problémák miatt. A mostani, későbbi időpontra eredetileg százezer darabot szándékoztak a szigetországnak juttatni, amit nem sokkal később nyolcvanezerre csökkentettek. A szám nevetségesen kevés annak tükrében, hogy az előző generációból, a Playstation 2-ből még 2000-ben az első három napban közel egymillió darabot értékesítettek. De a néhány nap múlva - 17-én - esedékes amerikai premierre is mindössze 400 000 darabot szállítanak le.


Japán beszámoló a premierről


Míg a legtöbb tévétársaság pozitív képet fest és vidám képeket közöl a csípős, gyakran esős japán őszvégben-télelőben 12 óránál is többet sorban álló, ázsiai megszállottakról, a www.kotaku.com cikke teljesen más hangot üt meg. A lap olvasója szerint az első Playstation 3 "tulajdonosok" nem mások, mint javarészt kínai munkanélküliek és cserediákok, fizetett "bérsorbanállók". Mint a szemtanú felvételeiből és a beszámolójából kiderül, annál a tokiói Bic Camera üzletnél, ahol a Sony Computer Entertainment elnöke Ken Kutaragi is megjelent, hogy a sajtó jelenlétében gratuláljon az első tulajdonosok egyikének, hamar kiderült, hogy az "első szerencsések" nem, vagy csak alig beszélnek japánul. Még meglepőbb volt, hogy az újdonsült PS3 tulajdonos "megszállott játékosok" egy szál játékot sem vettek a konzol mellé.


A kotaku.com olvasójának amatőr felvételei


A sorbanállók nem értik a japánul adott utasításokat

(A két klip sajnos lassan töltődhet le.)


Dirk Benedict a tokiói szemtanú arról is beszámol, hogy az egyik kínai vásárló az ő szeme láttára kapott 20 000 jent (kb. 34 000 forint) a 20 gigabájtos merevlemezzel szerelt amúgy 49 980 jen (kb. 86 000 forint) árú konzol alapváltozatáért. Az első vásárlók visszautasították, hogy válaszoljanak a sajtó kérdéseire, illetve a Sony CE elnökével végül dobogóra álló huszonéves kínai cserediák is elég érdekes válaszokat adott a neki feltett kérdésekre. Miszerint azért választotta a Microsoft Xbox 360-al illetve a hamarosan megjelenő Nintendo Wii-vel szemben a PS3-mat, mert az "érdekes", illetve az első játék, amit játszani fog az új szerzeménnyel "a teniszes" lesz. (Ez azért érdekes, mert az első játékok között egyetlen sportjáték van, egy golf.)

A tokióban élő szemtanú arra gyanakszik, hogy az ilyen módon beszerzett konzolokkal hamarosan az eBay-en és más online aukciókon találkozunk majd, csillagászati árakon. A dologban lehet is valami, mert pár perccel ezelőtti gyors látogatásunkkor az eBay-re, 1000 amerikai dollár és 4100 angol font (hozzávetőleg 203 000 és 1 600 000 (!) forint) közötti árakkal találkoztunk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.