Hirdetés
. Hirdetés

Büntetés elé néz a Google az EU Android antitröszt perében

|

A vádirat közel végleges verzióját az Európa Bizottság a múlt héten postázta a panasztevőknek.

Hirdetés

Az Európa Bizottság arra készül, hogy megbírságolja a Google-t, amiért fizetett az okostelefon-gyártóknak, hogy azok kizárólag a saját keresőmotorját használják mobil eszközeiken, adta hírül a Reuters.

Még áprilisban nyújtotta be az Európai Unió trösztellenes hatósága az ellenvetések nyilatkozatát a Google ellen, azzal vádolva a keresőóriást, hogy saját keresőmotorjának kizárólagos használatára kényszerítette az okostelefon-gyártókat, amelyeknek csak ezzel a feltétellel adott hozzáférést a Play Store piactérhez, ahonnét a felhasználók ingyenes és fizetős mobilalkalmazásokat tölthetnek le.

Margrethe Vestager, az Európa Bizottság versenypolitikáért felelő biztosa a Brüsszelben idén április 20-án megtartott sajtótájékoztatón

A Bizottság most a nyilatkozat szerkesztett verzióját megküldte a panasztevőknek, írta a Reuters, miután látta a dokumentumot.

Ennek alapján a Bizottság arra készül, hogy utasítsa a Google-t, hagyjon fel a gyakorlattal, amely szerint az Android alapú okostelefonjaikra a saját keresőmotorját és alkalmazásboltját telepítő eszközgyártóknak jutalékfizetést, illetve kedvezményes licencdíjakat kínál.

Ha a Google nem hagy fel eddigi gyakorlatával, akkor olyan mértékű bírságra számíthat "melynek összege elrettentő erővel fog bírni", idézte a Reuters a dokumentumból. A büntetés összegét a versenyellenes magatartás - 2011 januárjától napjainkig tartó - időtartama és az elért bevétel alapján fogják megállapítani - beleértve az európai felhasználók AdWords-kattintásaiból, a Google Search termékkereséseiből, a Play Store-ban vásárolt alkalmazásokból és a mobil alkalmazásokban megjelenő AdMob hirdetésekből befolyt bevételeket, olvasható a dokumentumban.

Az online és a mobil keresés területén a piaci verseny tisztaságáért lobbizó Fairsearch csoport szóvivője azt mondta, a szervezet egyelőre nem kívánja kommentálni a Reuters hírét. A Google és az Európa Bizottság sem válaszolt azonnal a nyilatkozatkérő megkeresésekre.

Margrethe Vestager, az Európa Bizottság versenypolitikáért felelő biztosa áprilisban úgy fogalmazott, aggasztja, hogy a Google, saját alkalmazásainak kizárólagos használatára kényszerítve a telefongyártókat, megfosztja a versenytárs alkalmazásfejlesztőket szoftvereik előtelepítésének lehetőségétől, így azok nem élhetnek az ügyfélszerzés kulcsfontosságú módszerével.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.