Hirdetés
. Hirdetés

Cimke a Vista-képes számítógépekre

|

Április folyamán kerülnek piacra az első olyan komplett számítógépek, amelyek a "Windows Vista Capable" címkét tartalmazzák, segítve ezzel a felhasználókat eligazodni, hogy mely gépek alkalmasak a Vista futtatására.

Hirdetés

Bár most már biztos, hogy a Windows Vista végfelhasználói változatai idén már nem jelennek meg, a Microsoft gőzerővel azon dolgozik hardveres partnereivel, hogy felkészítse a vásárlókat annak érkezésére.

A címke magyar jelentése nagyjából "Windows Vista futtatására alkalmas", és a hasonló nevű Windows Vista Capable PC program keretén belül minden olyan új komplett számítógépre felragasztják majd, amelyeket a Microsoft partnerei gyártanak, illetve jelenleg Windows XP található rajtuk, de a konfiguráció alkalmas lesz a Vista futtatására is.

A matrica "elnyerése" érdekében először is a gépeknek meg kell felelniük a "Designed for Windwos XP" szabvány elvárásainak, majd ezen felül a hardverkonfigurációnak a Vista futtatásához minimálisan szükséges alkatrészeket is tartalmaznia kell. Ezek egy modern CPU-ban, legalább 512 megabájt memóriában és egy DirectX 9 kompatíbilis videokártyában merülnek ki.

Elméletileg az ilyen konfigurációk a Vista Home Basic változatára optimalizáltak, de a Microsoft közleménye szerint a több funkciót tartalmazó, drágább változatok futtatására is alkalmas lesz.

Joe Wilcox, a Jupiter Research elemzője szerint fontos különbség van a "capable" vagyis alkalmas, illetve a jelenleg alkalmazott "ready" vagyis "az operációs rendszer futtatására készen áll" között. "Az, hogy egy rendszer képes futtatni a Vistát, nem feltétlenül jelenti azt, hogy annak minden funkcióját kielégítően képes ellátni." Példaként azt hozta fel, hogy egy csúcskategóriás PC ugyanúgy megkapja a "capable" logót, mint egy alsókategóriás, amennyiben megfelel a szabvány követelményeinek. Előbbi gond nélkül futtathatja a legtöbb funkciót tartalmazó Vistát is, míg utóbbi csak a Home Basic változathoz lesz elegendő. Hozzátette, hogy a Capable PC programot azelőtt állították össze, hogy a Microsoft bejelentette volna a Vista késését, ami esetleg szintén hatással lehet a végső minőségre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.