Hirdetés
. Hirdetés

Cisco Live 2020: biztonság a hálóban

|

Mesterséges intelligenciával bíró hálózatanalitikai és -automatizáló megoldásokkal segíti a távoli és az irodai munkakörnyezet felügyeletét és védelmét, jelentette be a Cisco éves konferenciáján. Június végétől világszerte elérhető a szállító SecureX felhőalapú kiberbiztonsági platformja.

Hirdetés

A vállalati működés rugalmasságát, alkalmazkodóképességét fokozó hálózati megoldásokat mutatott be a Cisco digitális eseményként megtartott éves konferenciáján, amelyre több mint százezer érdeklődő regisztrált. A koronavírus-járvány nyomán kialakult, bizonytalansággal terhes helyzetben a vállalatvezetők érthető módon legfontosabb feladatuknak az üzletfolytonosság megteremtését és fenntartását tekintik.

Hirdetés

Alátámasztja ezt a PwC június elején készült felmérése (COVID-19 CFO Pulse Survey) is, amelyben a világ 23 országában 989 pénzügyi igazgatót kérdezett a vállalati válaszadás prioritásairól. A megkérdezettek zöme (87 százaléka) első helyen emelte ki a munkahelyükre visszatérő alkalmazottak biztonságával összefüggő intézkedések és követelmények módosítását. Párhuzamosan ezzel a vállalatok több mint fele (52 százalék) arra készül, hogy a távmunkát állandósítsa, és a továbbiakban is választható lehetőségként kínálja alkalmazottainak azon szerepkörökben, amelyekben a feladatok ezt megengedik.

Koronavírus-tapasztalatok hozadéka

Sok szervezet már a világjárvány első hullámában is a Cisco szolgáltatásait hívta segítségül, hogy távmunka-környezetet hozzon létre vagy terjesszen ki az alkalmazottak eddiginél jóval szélesebb körére. A szállító Webex felhőalapú videókonferencia-platformja áprilisban például félmilliárd felhasználót szolgált ki, akik összesen 25 milliárd percet töltöttek online megbeszéléseken - ez több mint háromszoros növekedést mutat a pandémia előtti időszakra jellemző átlagos havi terheléshez képest.

A járványhelyzet kezelésének következő szakaszában - a hasonló jövőbeni eseményekre is felkészülve - az informatikai vezetők az elmúlt hónapok tanulságaiból is merítenek vállalati IT-környezetük átalakításához. A PwC által megkérdezett pénzügyi igazgatók közel háromnegyede (72 százalék) számít arra, hogy a koronavírus-tapasztalatok hozadéka nagyobb vállalati rugalmasság, állóképesség és agilitás lesz, és 49 százalékuk úgy ítéli meg, mostani technológiai beruházásaik hosszú távon is erősíteni fogják cégük piaci pozícióját.

- Olyan gyors ütemben követték egymást az iparágak és a szervezetek működését alapjaiban megváltoztató események az elmúlt hónapokban, amire eddig nem láttunk példát - mondta Chuck Robbins, a Cisco vezérigazgatója. - Sok vállalat tervezte, hogy a következő egy-három évben halad majd előre a digitális átalakulás útján, kezdeményezéseit azonban kénytelen volt szinte egyik napról a másikra felméretezni és -pörgetni. Most bejelentett portfóliónkkal, amely az üzlet állóképességét fokozza, a digitális stratégia újraértékelését, az irodai és a távoli munkakörnyezet felügyeletét és védelmét megkönnyítő megoldások minden eddiginél gyorsabb bevezetését segítjük.

Távolságtartás valós idejű hálózatanalitikával

Szándékalapú (intent-based) hálózatfelügyeletet megvalósító, integrált hardver- és szoftverelemekből felépülő megoldásait új automatizációs és analitikai képességekkel ruházta fel a Cisco. A három éve felvásárolt Viptela technológiájára épülő Cisco SD-WAN és a Cisco Umbrella közötti integráció révén a vállalatok szoftveralapú, nagy kiterjedésű hálózataikra is könnyebben kiterjeszthetik a felhőalapú hálózatbiztonságot, amely többek között DNS-szintű védelmet, tűzfalat, SWG- (secure web gateway) és CASB- (cloud access security broker) funkcionalitást ad egyetlen, gyorsan bevezethető szolgáltatásban. A Cisco User-Defined Networks megoldáson keresztül pedig az informatikai osztály a végfelhasználóknak is nagyobb felügyeletet adhat saját vezeték nélküli hálózati partíciójuk felett. A megoldáshoz tartozó mobilalkalmazásban a felhasználók például egyszerűen, mégis biztonságosan adhatnak hozzá új eszközöket személyes hálózatukhoz.

Hagyomány szerint a hálózat teljesítményét és biztonságát növelő particionálás a felügyelet összetettebb feladatai közé tartozik. A most bejelentett AI Endpoint Analytics megoldással a Cisco DNA Center a mesterséges intelligencia segítségével az eddigiekben nem monitorozott IoT-eszközök széles körét is felismeri és logikusan osztályozza, megkönnyítve a házirendek automatikus kiterjesztését. AI-képességeivel a Cisco DNA Center a végpontok csoportjai között zajló adatforgalmat is elemzi, hogy segítse a megfelelő hálózatszegmentáláshoz szükséges szabályok létrehozását.

Napjaink vezeték nélküli hálózatai nemcsak a felhasználói élménnyel teremtenek hatalmas üzleti értéket, hasonlóan értékes a rálátás is, amelyet a felhasználói viselkedésre engednek. A Cisco ennek jegyében beltéri helyalapú szolgáltatások bevezetését támogató DNA Spaces platformját is új megoldásokkal bővítette. A Cisco DNA Spaces for Return to Business valós idejű analitikai képességeivel a vállalatok monitorozhatják az irodákban tartózkodó személyek mozgását és csoportosulását, a biztonságos munkavégzést szolgáló társas távolságtartás követelményeinek teljesülését. A szintén most bemutatott, wifi 6-os hozzáférési pontokhoz elérhető Indoor IoT-as-a-Service szolgáltatás pedig a dolgok internetére csatlakozó eszközök egyszerű konfigurálásával és menedzselésével könnyíti meg a beltéri IoT-alkalmazások bevezetését.

A Cisco SD-WAN újdonságai már elérhetők, míg a DNA Center és a DNA Spaces friss megoldásaival a Cisco a nyár folyamán fog piacra lépni.

Integrált biztonságfelügyelet

Június utolsó napjától kezdve világszerte elérhető a SecureX, a Cisco Security termékportfóliójával integrált felhőalapú biztonsági platform, amellyel a vállalatok egyszerűbben és hatékonyabban menedzselhetik hálózatuk védelmét, jelentette be konferenciáján a szállító.

A Cisco globális felmérése (CIO Perspectives 2020) során a megkérdezett 1300 informatikai igazgató a biztonságot és az informatikai környezet összetettségét emelte ki a két legnagyobb kihívásként, amellyel munkája során szembesül - több mint kétharmaduk fogalmazott úgy, hogy az ebből fakadó feladatok és nehézségek próbára teszik csapatuk erőforrásait. Az eredetileg idén februárban bemutatott SecureX platform a Cisco integrált biztonsági termékeit a vállalatok meglévő, teljes biztonsági infrastruktúrájával kapcsolja össze, a felhasználók így egyszerűbb és következetes felügyeleti környezetet alakíthatnak ki. A SecureX egységes rálátást ad a védelemre, és a folyamatok automatizálásával is fokozza a hálózat, a végpontok, a felhők és az alkalmazások biztonságát.

Minthogy a Cisco Security portfólión túl más szállítók biztonsági termékein keresztül is automatizálhatják a munkafolyamatokat, a vállalati informatikusok más, nagyobb üzleti értéket teremtő feladatokra csoportosíthatják át erőforrásaikat. A Cisco Talos fenyegetésintelligenciájával automatizált észlelés a manuális munka kiváltásával például órákat szabadíthat fel az informatikusok számára. A hálózatról, a végpontokról, a levelezésből, a felhőből és a harmadik féltől származó termékekről összegyűjtött telemetriai és fenyegetésészlelési adatok összevetésével a SecureX megkönnyíti a támadásokban érintett célpontok azonosítását és a veszély perceken belüli elhárítását, mondta a Cisco előadója.

Magabiztosabban használhatják a vállalatok például a felhőalapú levelezést is, amelyen keresztül egyébként változatlanul a legtöbb kibertámadás zúdul a felhasználókra. A SecureX részeként a Cloud Mailbox Defense for Office365 teljes rálátást nyit a beérkező és a kifelé irányuló, valamint a házon belüli levélforgalomra, és olyan összefüggéseket tár fel, amelyek fokozott védelmet adnak az adathalászattal, a zsarolóvírus-támadásokkal, a manipulációval és más fejlett fenyegetésekkel szemben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.