Hirdetés
. Hirdetés

Csapás csapás után a PC-piacon

|

Vergődnek a hagyományos személyi számítógépek, már ami az eladásokat illeti, de talán már látni az alagút végét...

Hirdetés

PC-k halomban
PC-k halomban

Tavaly sem volt egetverően kirobbanó formában a PC-piac, mindössze 1,7 százalékkal nőttek a globális eladások (és ezeket is csak a fejlődő piacoknak köszönheti a szegmens, a fejlett régiókban egyenesen csökkenést mértek). Ugyanakkor idén ez tovább lassul, szinte már stagnálásnak mondható: az IDC előrejelzése szerint alig 0,9 százalékkal fognak nőni az értékesítési adatok a 2011-es évhez képest. 2013-ra viszont a piackutató sokkal biztatóbb adatot tett közzé: véleménye szerint jövőre már 6,3 százalékos globális bővüléssel lehet számolni.

Lássuk a darabszámokat! Az IDC becslése szerint idén mintegy 367 millió új masina lel gazdára, amiből 214 millióval részesednek a hordozható gépek: ultrabookok, hagyományos laptopok, netbookok. Ez a szegmens az év végére fel is fog pörögni, köszönhetően a Windows 8 megjelenésének: a megújult, Ivy Bridge-es Intel processzorokkal szerelt ultrabookok teljes erejüket csak a Microsoft új OS-ével együtt bontakoztatják majd ki. Ennek tudatában sokan kivárnak, ám a karácsonyi időszakra már fellendülhet a szegmens értékesítési volumene.

Szükség is van erre a frissítésre, hiszen amint azt már megjegyeztük, a fejlett piacokon visszaesésnek lehetünk tanúi. Az USA-ban például 3,7 százalékos lesz ennek aránya; de a fejlődő régiók is gyengélkednek. Míg tavaly még 11 százalékkal robogott az ázsiai, csendes-óceáni régió, Latin-Amerika, Afrika és a Közel-Kelet, addig idén mindössze 2,5 százalékos bővülést fog majd felmutatni, állítja az IDC.

Ennek eredménye meg is látszik a PC-piacon érdekelt cégek eredményein. Amint arról mi is beszámoltunk, a HP-nek sikerült minden idők legrosszabb negyedévét produkálnia, de a Dell bevétele is esett 8 százalékkal. A Lenovo, a szegmens második legnagyobb szereplője ugyanakkor nagy növekedést tapasztalt, elsősorban azért, mert a még mindig dinamikusan fejlődő kínai piacra koncentrált.

Végül nézzünk egy kicsit távolabb: az IDC a következő négy évre előre megbecsülte a piac növekedését. A 2013-2016 közötti időszakra 8,4 százalékos éves növekedésről (CAGR) adott számot.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.