Hirdetés
. Hirdetés

Csődbe ment bankok, netes átverések

|

A bankrendszer csődje miatt újabb spam-áradat indulthat el. A zombik az elmúlt 3 hónapban 101 százalékkal több levélszemetet küldtek ki.

Hirdetés

A levélszemetelők az aggasztó gazdasági helyzettel kapcsolatos híreket is spam- támadásokhoz használják fel. A hírportálok világszerte megnövekedett forgalmát is kihasználva az internetes bűnözők tömeges támadást indítottak a védtelen felhasználók ellen. A biztonsági cégek tanácsadói szerint azonban kellő elővigyázatossággal kivédhetők az ilyen jellegű biztonsági kockázatok.


Ha hírlevelekben és rendkívüli figyelmeztetésekben érkező átverések többsége valamilyen bank csődjéről, a tőzsde zuhanásáról tudósít, a hír valóság tartalmát inkább megszokott portál oldalainkon ellenőrizzük, mert a spamből elindított böngészések többsége hamisított, vagy eleve kártékony oldalakra viheti a felhasználót.

A gazdasági és biztonsági szakemberek óva intik a befektetőket, hogy ilyen hírek alapján bármilyen gyors döntést hozzanak, a spammerek célja ugyanis legtöbbször a manipuláció, a bizonytalanság keltés.

Megnövekedett a veszélye az adathalászatnak is, hiszen a nyugtalan bankszektor hírei reagálva sokan ellenőrzik internetes számláikat. Sokszor spamben csempésznek gépeinkre olyan programokat, amelyek a teljes adatforgalmunk monitorozása segítségével eljuttatja jelszavainkat az internetes bűnözőkhöz.

Vírusok is jönnek

A bothálózatok internetes robotok, amelyek belopóznak a gyengén vagy egyáltalán nem védett számítógépekbe, és azokat a levélszemét terjesztése és más bűncselekmények elvégzésére zombikká változtatják. A nagyarányú növekedés pontos okát még keresik a szakemberek, de úgy tűnik, hogy összefügg azoknak az e-maileknek a szaporodásával, amelyek egyrészt letölthető, hibát kiaknázó kártevőkre mutató hivatkozást tartalmaznak, másrészt zip vagy RAR fájlok formájában vírust csatolnak az e-mailekhez.


spamjelentes_okt-1.jpg


A jelentés szerint a kártékony programkódra mutató URL hivatkozásokat tartalmazó levélszemét száma tovább nő. Ezek biztonsági kockázata változó, de az esetlegesen védtelen felhasználók számára komoly gondokat okozhatnak az ilyen helyekről letöltött tartalmak.  

A levélszemét összességében jelentősen szaporodott, jelenleg az összes e-mail 78 százalékát teszi ki.

Tovább tart a választás
Mint általában a minden jelentősebb esemény az amerikai elnökválasztás is sokakat csábít napi rendszerességgel a hírportálokra. A levélszemetelők a támadásokhoz kihasználják az elnökjelöltek iránti érdeklődést, s legtöbbször hamis hírekkel próbálják becsapni áldozataikat.

A kíváncsiság és a figyelmetlenség, azok az emberi tulajdonságok, amelyekre a spam-csapdák felállítói számíthatnak, hiszen egy gyengén védett számítógép némi felesleges kattintgatással kombinálva újabb levélküldő zombit állíthat a bűnözők oldalán csatasorba.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.