Hirdetés
. Hirdetés

Csökkent a HP nyeresége, de van jó hírük is

|

Kezdenek megmutatkozni a HP költségcsökkentő átszervezésének eredményei.

Hirdetés

A nyomtatók és a PC-k iránti kereslet csökkenése miatt kisebb profitot volt kénytelen elkönyvelni a Hewlett-Packard, de állításuk szerint a tavaly - költségcsökkentés érdekében - indított átszervezés eredményei elkezdtek megmutatkozni.

hp
hp

A január 31-ével zárult első pénzügyi negyedévben a HP 1,2 milliárd dolláros nyereséget könyvelhetett el, ami 16 százalékos visszaesés 2012-höz képest. A bejelentés szerint a bevétel 6 százalékot esett, így érték el a 28,4 milliárd dollárt.

A PC-k és a munkaállomások eladásai 8,2 milliárd dollárt hoztak a konyhára, ami 8 százalékos csökkenés, jelentették, míg a nyomtató ágazatban 5 százalékos visszaesést tapasztaltak, itt a bevétel 5,9 milliárd dollár volt.

A tárhelyeket, szervereket és hálózati eszközöket árusító HP Enterprise Group 6,98 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 4 százalékos visszaesés. A szoftverek és a vállalti szolgáltatások eladásai szintén csökkentek.

Sorozatban ez már a hatodik negyedév, amikor a HP kénytelen csökkenő eredményekről hírt adni egy olyan korszakot követően, amikor egy éven belül két vezetőváltás is történt és még a PC-ágazat felszámolása is szóba került, igaz ezt a tervet végül elvetették.

Az új CEO, Meg Whitman azonnal hozzákezdett a cég átszervezéséhez, ami a 27.000 fős dolgozói állomány csökkentését is magában foglalja. A cél a költségek csökkentése, hogy több pénzt tudjanak befektetni új termékekbe.

Whitman csütörtöki nyilatkozata szerint jó úton járnak, és az első eredmények már látszódnak is. A pro forma eredmény egy részvényre számítva a tavalyihoz képest 11 százalékkal csökkent, de a 0,82 dollár még mindig több mint a pénzügyi elemzők által becsült 0,71 dollár. “Bár még sok munka áll előttünk, hogy elérjük a kitűzött célokat, a 2012-ben, a Hewlett-Packard jövőjének érdekében elindított átszervezés úgy tűnik, működik” - áll Whitman közleményében.

A befektetők örömmel fogadták a híreket, legalábbis kezdetben, aminek hatására a részvények 7 százalékkal megugrottak, elérve a 18,31 dollárt.

Nem a HP az egyetlen nagy számítógépgyártó, ami nehéz időszakot él át. Miközben Michael Dell CEO épp kivezeti a céget a tőzsdéről, a Dell 31 százalékos profitcsökkenésről számolt be a napokban.

A HP-nak szinte minden üzletága gyengébben szerepelt, mint egy évvel korábban. A vállalati szolgáltatások értékesítése hét, a szoftvereladások két százalékkal csökkentek. Hardverek tekintetében a szerverértékesítés három százalékkal, a kritikus üzleti rendszereké – például a csúcsminőségű Itánium szervereké - 24 százalékkal csökkent. Ami egy kis örömre adott okot, az a négy százalékos növekedés a hálózati, és az egy százalékos növekedés a pénzügyi szolgáltatások esetében.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.