Hirdetés
. Hirdetés

Csökkent a Vodafone csoport EBITDA-ja

|

Közzétette a március 31-én zárult pénzügyi év eredményeit a Vodafone Csoport. A távközlési óriás árbevétele 3,2 százalékkal nőtt, de az EBITDA 0,4 százalékkal, 14,7 milliárd GBP-re csökkent.

Hirdetés

A csoport árbevétele 3,2 százalékkal, 45,9 milliárd GBP-re nőtt; az év során az alapszolgáltatásokból származó árbevétel 2,1 százalékkal; a negyedik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt az AMAP térség teljesítménynek köszönhetően (+11,8 százalék). 

Az EBITDA 0,4 százalékkal, 14,7 milliárd GBP-re csökkent; az EBITDA marzs 1,1 százalékponttal, 32,0%-ra csökkent. A cég arról is tájékoztatást adott, hogy a Verizon Wireless szolgáltatásokból származó árbevétele 5,8 százalékkal nőtt; a Vodafone ebből származó profitrészesedése 8,5 százalékkal, 4,6 milliárd GBP-re nőtt.

A korrigált üzemi nyereség - tájékoztató jellegű valutaárfolyamokkal számolva - 12,2 milliárd GBP volt a Verizon Wireless iPhone-bevezetésre fordított költségeinek levonása után. Az egyéb közvetlen jövedelmek 5,3 milliárd GBP-t, míg az értékcsökkentési leírások 6,1 milliárd GBP-t tettek ki.

A szabad cash flow 7,0 milliárd GBP volt. Az év végi osztalék 6,05 penny volt részvényenként, ami a teljes évre vetítve 8,90 pennys részvényenkénti osztalékot (7,1 százalékos növekedést) jelent.

A cég jelentésében komoly előrelépésnek nevezi, hogy a mobiladat-forgalom 26,4 százalékkal, a fejlődő piacok 11,8 százalékkal, a vezetékes telefon szolgáltatások 5,2 százalékkal, az európai nagyvállalati eredmények 0,5 százalékkal nőttek. Örömtelinek nevezik azt is, hogy sikerült növelni az okostelefonok értékesítését Európában.

A vállalat közzétette 2012-es pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését is. A korrigált üzemi nyereség várhatóan 11 és 11,8 milliárd GBP között lesz, amely tartalmazza az SFR-ben meglévő 44 százalékos érdekeltség értékesítése miatti 0,5 milliárd GBP-s nyereség-kiesést is.

A szabad cash flow várhatóan 6 és 6,5 milliárd GBP között alakul, amely továbbra is erős készpénztermelési képességet mutat, s tartalmazza az SFR-től és a China Mobile-tól származó 0,3 milliárd GBP értékű osztalék-csökkenést, valamint a működő tőke korlátozottabb rendelkezésre állását.

Vittorio Colao, a Vodafone Csoport vezérigazgatója hozzátette: „Az elmúlt évben stabil növekedést sikerült elérnünk a legfontosabb árbevétel-növelő területeken, a fejlődő piacokon és a vállalati szektorban, és a legfontosabb piacaink többségében megtartottuk piaci részesedésünket, illetve növeltük azt. A folyamatos hálózatfejlesztés egy fontos versenyelőny a Vodafone számára, mivel növeli az ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások színvonalát, és lehetővé teszi számunkra az okostelefonok minél szélesebb körben történő elterjesztését, és az ügyfelek általi adatforgalom növekedését. Megfelelő pozícióból kezdjük az új pénzügyi évet a részvényeseink számára történő további értéktermelés biztosításához."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.