Hirdetés
. Hirdetés

Csoportos per indulhat a HP ellen

|

Egy részvényes szerint a vállalat tudatos félretájékoztatása miatt eshetett nagyot nemrég az értékpapírok ára.

Hirdetés

Pontosan egy héttel ezelőtt a HP sajtóközleményben tudatta részvényeseivel, hogy a 2011-ben 11,1 milliárd dollárért felvásárolt Autonomy értékének nagy részét, egész pontosan 8,8 milliárd dollárt kénytelen volt leírni az idei utolsó pénzügyi negyedévében.

Hirdetés

A multinacionális vállalat tájékoztatása szerint a problémát az jelentette, hogy az üzlet megkötésekor a brit Autonomy kreatív könyveléssel alaposan megtévesztette a HP-t, amely hatására a valósnál jóval magasabbnak tűnt a cég értéke. Mike Lynch, az Autonomy felvásárlás előtti vezérigazgatója szerint szó sem volt trükközésről, sejtése szerint a HP vezetői nem képesek megbirkózni a gyártó egyre súlyosabb problémáival, így valamilyen jónak tűnő indokkal egyszerűen megpróbálják másra áthárítani a felelősségüket.


A helyzet valóban nem szívderítő, hiszen a társaság 70 éves fennállása óta nem számolt be a legutóbbinál rosszabb negyedévről: 30 milliárd dolláros bevétel mellett 6,9 milliárd dolláros nettó veszteség volt a HP idei utolsó negyedévének mérlege.


Egyelőre nem tisztázott, hogy melyik fél verziója felel meg a valóságnak, ám a leírás bejelentésének hatására 14 százalékkal csökkent a HP részvényeinek amúgy sem túl magas árfolyama. A Reuters beszámolója szerint a vállalat egyik részvényese emiatt csoportos perindítványt nyújtott be a vállalat ellen: állítása szerint a HP egyrészt nem tájékoztatta a befektetőket az Autonomy könyvelésében fellelt problémákról, másrészt pedig arról sem szólt a fáma, hogy a talált furcsaságok miatt a vezetés megpróbálta az utolsó pillanatban megszakítani az akvizíciót.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.